Hoppa till innehåll

20 låtar du inte visste var covers

Magnus Uggla, Mariah Carey, Carola, Cyndi Lauper och George Harrison albumcovers.
Joakim Almén

Visste du att Prince skrivit ”Nothing Compares 2 U”, att Carolas ”Säg mig var du står” är en cover och att Magnus Ugglas ”Centrumhets” härstammar från en hyggligt okänd brittisk rockartist?

De flesta har varit där, när kompisen gladeligen och opåkallat ”app, app, app!”-bryter in i diskussionen kring Whitney Houstons I Will Always Love You och förkunnar:

– Absolut, Whitney Houstons röst är gåshud, men du vet väl att det är en cover?! Det är Dolly Parton som gjort den från början. Jajamen, så är det. Hon skrev både Jolene och I Will Always Love You på en dag. Jojo, så ligger det till va.

Må hända att just ovan scenario inte är ett applicerbart sådant för alla, långtifrån, men diskussionen där en viktigpetter ska ge sig in och briljera med sin OTROLIGA musikkunskap är däremot på riktigt och händer under var och varannan aw.

Inte för att du ska bli den personen, men det är trots allt kul att bli överraskad och känna att ens världsbild rämnar för en tiondel. Ett brinnande sekund av ”åh fan! – det där hade jag inte en jävla susning om!”. Vem som gjorde vilken hitlåt från början kan faktiskt uppbringa just den känslan.

Café tar fasta på det och listar 20 av de allra vanligaste coversmissuppfattningarna.

1. Cyndi Lauper – Girls Just Want To Have Fun (1983)

Cyndi Laupers endorfinsprutande dansgolvsfyllare är i själva verket en The Jamig rockdänga från början.

Originalet: Robert Hazard – Girls Just Want To Have Fun (1979)

2. Natalie Imbruglia – Torn (1997)

Tänka sig att Natalie Imbruglias monsterhit Torn från början var en alternativ rocklåt av ett förhållandevis litet LA-band under post-grungens guldålder.

Originalet: Ednaswap – Torn (1995)

3. Håkan Hellström – Dom dimmiga dagarna

Avslutningsspåret på Håkan Hellströms klassiska debutplatta var inte hans egen utan lånad från kompisen Theodor Jensen i The Plan.

Originalet: The Plan – Foggy Days

4. Happy Mondays – Step On (1990)

90-talets Madchesterscens självklara rejvmittpunk största hit är faktiskt en cover.

Originalet: John Kongos – He’s Gonna Step On You Again (1971)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=24&v=ld1vQVoaQIM&feature=emb_title

5. Beatles – Twist and Shout (1963)

Beatles – Twist and Shout är förvisso ofta den låt som tas upp först just i såna här sammanhang, men har du missat att John, Paul, Ringo och George INTE gjort Twist and Shout så vet du det nästa gång du ser Bruce Springsteen skaka gubben till den här Top Notes-låten på Ullevi.

Originalet: Top Notes – Twist and Shout (1961)

6. Whitney Houston – I Will Always Love You (1992)

Whitney Houstons Bodyguard-hit I Will Always Love You tillhör från början den kroniskt underskattade, och just nu Netflix-aktuella, Dolly Parton.

Originalet: Dolly Parton – I Will Always Love You (1968)

7. Magnus Uggla – Centrumhets (1980)

Ett av Magnus Ugglas allra finaste låtögonblick har han hämtat rakt av från den brittiske rockartisten Nick Gilder med ett förflutet i den kanadensiska gruppen Sweeney Todd.

Originalet: Nick Gilder – Metro Jets (1979)

8. Lou Bega – Mambo No 5 (1999)

1999 års kanske största hitlåt härstammar från en jazzig mambolåt signerad den kubanske artisten Pérez Prado och släpptes för precis 70 år sedan.

Originalet: Pérez Prado – Mambo No 5 (1949)

9. The Clash – I Fought the Law (1977)

The Clashs klassiska pubrockdänga är från början en janglig 60-talslåt skriven av Sonny Curtis från The Crickets. Även om Clash lagt till ett punkfilter över låten känns de snabba ackordbytena och det patenterade, bankande, trumfillet i versen efter solot igen.

Originalet: The Crickets – I Fought the Law

10. Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U (1990)

Powerballadernas powerballad skrevs inte av irländska Sinead O’Connor utan av Prince för hans funkband The Family.

Originalet: Prince – Nothing Compares 2 U (1985)

11. Soft Cell – Tainted Love (1981)

Här finns det risk för inceptions av covers då många uppväxta under Marilyn Mansons prime under början av 2000-talet tror att det är Brian Warner, som han egentligen heter, som gjort låten. Icke. Det är heller inte Leeds-bandet Soft Cell som hade en dunderhit med Tainted Love under början av 80-talet – det är Gloria Jones som först framförde låten som är skriven av Ed Crobb.

Originalet: Gloria Jones – Tainted Love (1964)

12. UB40 – Red Red Wine (1983)

Den brittiska reggaegruppen UB40 ska, ovetandes om att Neil Diamond skrivit originalet, främst ha inspirerats av Tony Tribes version från 1983.

Originalet: Neil Diamond – Red Red Wine (1967)

13. Björn Afzelius – Sång till friheten (1982)

Förutom Tusen bitar hade väl Björn Afzelius egentligen bara en enda låt värd namnet om vi ska vara helt ärliga? Och den är otippat nog en cover. Folkkära balladen Sång till friheten aka ”Du är det finaste jag vet” är en tolkning av den kubanske sångaren Silvio Rodriquez låt El día feliz que está llegando som även den är värd en lyssning.

Originalet: Silvio Rodríguez – El dia feliz que está llegando (1980)

14. Carola – Säg mig var du står (1983)

Carolas låt från albumet Främling har haft en riktig revival 2019 – och inte blev det sämre när Little Jinder nyligen gjorde en cover på Carolas låt i Så mycket bättre. Originalet är emellertid skriven av Gregory Elias, Martin Duiser och Piet Souer och framförd och inspelad av den holländska artisten Anita Meyer. Det var Ingela ”PLING” Forsman som översatte den till svenska för Carola.

Originalet: Anita Meyer – Why Tell Me Why (1981)

15. George Harrison – Got My Mind Set On You (1987)

Nä, det är inte George Harrison som skrivit den här peppklassikern, det är låtskrivaren Rudy Clark. Clarks låt spelades senare in av James Ray och nådde som högst 22:a plats på den amerikanska Billboard-listan.

Originalet: James Ray – I’ve Got My Mind Set On You (1962)

16. Elvis Presley – Suspicious Minds (1969)

Kanske inte den främsta ”åh fan!” på listan eftersom de flesta (väl?) vet att i princip alla Elvis-hits är covers. Hur som helst, originalet gjorde Mark James, som bland annat också skrivit Hooked on a Feeling, med utebliven kommersiell framgång.

Originalet: Mark James – Suspicious Minds (1968)

17. Pet Shop Boys – Always On My Mind (1987)

Pet Shop Boys släppte Always On My Mind tio år efter Elvis Presleys död som en hyllning och fick på köpet en megaghit. Men som sagt, Elvis framförde själv inga originallåtar vilket utesluter The Kings populära version av Always On My Mind från 1972. Originalet skrevs av Johnny Christopher, Mark James (yes, samma Mark James som ovan) och Wayne Carson Thompson och framfördes för första gången av poppiga countryartisten B.J. Thomas.

Originalet: B.J. Thomas – Always On My Mind (1968)

https://www.youtube.com/watch?v=0vpD_NqACYs

18. Big Brother and the Holding Company feat. Janis Joplin – Piece of My Heart (1968)

Nej, det är inte Janis Joplins otroliga rockröst som först sjöng Piece of My Heart. Istället är det en annan otrolig röst, Aretha Franklins syster Emma Franklin, som först spelade in låten som är skriven av Jerry Ragovoy and Bert Berns.

Originalet: Emma Franklin – Piece of My Heart (1967)

19. Joan Jett & The Blackhearts – I Love Rock ’n’ Roll (1981)

Guitar Hero-klassikern, som också spelats in av Britney Spears ju, är skriven av måttligt kända 70-talsrockbandet The Arrows från England.

Originalet: The Arrows – I Love Rock ’n’ Roll  (1975)

20. Mariah Carey – Without You (1994)

Mariah Careys 90-talshit härstammar från 70-talet. Badfingers Without You fick ingen större spridning när den släpptes i början men har, tack vare Careys version, fått sitt postuma erkännande. Bland annat spelades den brittiska rockgruppens låt i slutscenen av Breaking Bads första säsong.

Originalet: Badfinger – Without You (1970)

https://www.youtube.com/watch?v=PPco24LS31A

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.