Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta för att motverka finnar

Det var tufft nog under tonåren och det slog aldrig fel, innan varje dejt, innan varje högtid eller viktigt fototillfälle kom de fram. Finnarna. Dessa röda, gula och svarta jävlar som aldrig kan låta en vara ifred. Att man får finnar i just ansiktet och på ryggen är för att det är där de största … Continued

Det var tufft nog under tonåren och det slog aldrig fel, innan varje dejt, innan varje högtid eller viktigt fototillfälle kom de fram. Finnarna. Dessa röda, gula och svarta jävlar som aldrig kan låta en vara ifred. Att man får finnar i just ansiktet och på ryggen är för att det är där de största och flesta talgkörtlarna finns. Och att det händer i tonåren handlar om att hormonbalansen rubbas och man blir en riktigt människa, typ. När du drabbas av finnar och pormaskar beror det inte på dålig hygien utan snarare vilken hy du ärvt. Men när de bångstyiga talgkörtlarna väl visar sitt fula tryne är det viktigt att tänka på följande:

IMG_2350

Använd bra produkter!

Salicylsyra (som finns naturligt, om än i små doser i bland annat citron och jordgubbar) är din bästa vän och finns oftast i produkter mot finnar. Är du osäker eller reagerar dåligt på produkter är det bäst att du uppsöker hudläkare eller dermatolog. I gamla tider använde man tandkräm eller zinkpasta, gör inte det. Dessa produkter torkar ut och du kan lätt få ärr.

Kläm inte!

Vad du än gör, kläm inte! Gör det inte. Alltså, jag menar allvar. När du klämmer finnar öppnar du upp för infektion och inflammation. Alla jordens bakterier får fast track in till ditt ansikte. Om du mot all förmodan inte kan motstå att klämma eller har en partner/kompis/förälder vars största sadistiska nöje är att poppa, måste du göra följande. Vänta ut finnen, den måste var gul innan du rör den, börjar du karva och gräva innan gör du bara situationen värre. Det infekteras och du kommer med största sannolikhet få ärr.  Tvätta och rengör ansiktet, mjuka upp huden runt och gör dig redo. Beväpnad med hushållspapper eller bomullsrondeller (inga fingrar!!)  angriper du den från flankarna. Alltså inte i/på utan sidan av.

 * * *

acnestill

Dessa små finnplåster med 0,5% salicylsyra döljer finnar och hjälper till radera ut. Dessa är en av mina absoluta groomingfavoriter som räddat mig många gånger. Plåstrena innehåller teatreeolja som med hyaluronsyra motverkar spridning av bakterier och bevarar fukten för att minska irritation.

  • 3-in-1 Active spot treamtment, 219 kr, Cicamed

Ekologiska Cicamed är en punktbehandling som reducerar finnar samtidigt som den motverkar ärr, pigmentförändringar och dämpar rodnad. En snäll men effektiv produkt som är mycket prisvärd.

  • Dark spot fix, 1 350 kr, Verso

OK, ok, 1 350 kr är 135 cheeseburgare, det är mycket pengar. MEN! Versos produkter är tamigfan det bästa jag vet. Särskilt denna då den innehåller retinol, alla hudnördars favorit. Retinol är en cellkommuninikativ, alltså en produkt som säger till cellerna att vara unga och pigga. Den här lilla tuben verkar uppljusande och hjälper även till att ta bort pigmentfläckar. Håller i en halv evighet och är värd var enda krona.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.