Hoppa till innehåll

Allt du vill veta om lermasker!

Lermasker för alla! Lermasker i alla former har använts sedan urminnes tider, beauty queens som Nefertiti och Cleopatra ska ha uppskattat lerans mångsidighet. Trots dess anrika historia är lermasken underskattad och förknippas ofta med gamla tantaluror i vit frottéturban med gurkor på ögonen. Det finns 2 sorters lera som är de mest frekvent förekommande, bentonit och … Continued

Lermasker för alla! Lermasker i alla former har använts sedan urminnes tider, beauty queens som Nefertiti och Cleopatra ska ha uppskattat lerans mångsidighet. Trots dess anrika historia är lermasken underskattad och förknippas ofta med gamla tantaluror i vit frottéturban med gurkor på ögonen.

Det finns 2 sorters lera som är de mest frekvent förekommande, bentonit och kaolin. Den senare av dessa kommer i flera olika utföranden där den vita bör anses vara den vanligaste samt snällaste mot huden. Bentonitlera kan man ofta hitta i produkter som bekämpar acne pga den absoberar lika a motherfucker och är därför göttig på oljig hy. Den tredje mest förekommande leran är rhassoullera som är *antik torkad lera från Marocko*. Denna ska enligt uppgift vara magisk för såväl hud som hår men jag rekommenderar ej det senare. Det tog mig 45 minuter att få ur alla lera ur håret, gjorde antagligen fel. Uspen med denna lera är att den är rik på mineraler och drar ut gifter. Denna lera kan köpas torr och blandas med vatten och en skvätt kokosolja – naturligt och bra.

 * * *

Vad är det bra för?

Faktum är att naturliga leror som bentonit- och kaolin är mästare på att reglera överdriven talgproduktion och på så sätt motverka acne. Hur bra?? Många masker verkar även sammandragande på porer och förbättrar hudens struktur utan att torka ut.

Men hur gör jag då?

De masker jag använder appliceras bäst med fingertopparna på rengjord, exfolierad hy och bör ligga kvar där mellan 5 – 15 min, beroende på produkt. Skölj sedan av med ljummet vatten. Om du inte vill smacka på i hela ansiktet kan du satsa på utsatta zoner som näsa, haka, kinder. Att punktmarkera kan också vara bra om du har blandhy och inte vill torka ut redan känsliga områden.

Kan jag ta gegga från trädgården eller?

Nej.

Kan killar ha det?

Gud ja. Killar upplever ofta igentäppta porer och/eller oljig hy eftersom vi rakar oss hit och dit och det stressas och gymmas och what not. En djuprengörande lermask som tar bort olja och öppnar porer är därför perfekt efter rakningen. Använd 1-2 gånger i veckan för bästa resultat.

 * * *

Rhassoul Clay, 119 kr, Loelle

Age Defier Mask, 795 kr, Dr Brandt 

Naturell lermask, 249 kr, L:a Bruket

Irish Moor Mud, 629 kr, Peter Thomas Roth

Mud mask, 475 kr, Tromborg 

Clay cleanser, 300 kr, Aesop

T-pur Clay Mask, 325 kr, Biotherm Homme

City Block purifying mask, 395 kr, Clinique

Rare Earth deep pore clay mask, 260 kr, Kiehl’s

LÄS MER!

Världens bästa ansiktsmasker

Gustav testar: choklad- och lermasker

Allt du vill veta om sheetmasks

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.