Allt du behöver veta om den nya säsongen av ”Dexter”

Dexter

Chans för revansch när den blodstänkande seriefavoriten Dexter överraskande nog återvänder med en nionde säsong.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2020-10-22 10:02  |  Lästid: 2 minuter

Sju långa år har gått sedan finalepisoden för säsong 8 av kriminalserien Dexter. En serie om kriminalteknikern med samma namn som nattetid – paradoxalt nog – extraknäcker som seriemördare. (Spoilervarning utfärdad!) Efter att en skäggig Dexter lagt den lysande karriären på hyllan för att dra sig tillbaka till en skogshuggartillvaro ute i vildmarken, var det många Dexter-fans som blev besvikna och undrandes över om det innebar den definitiva dödsstöten för serien.

Men nu behöver ingen undra längre. Tv-bolaget Showtime, som stått bakom de tidigare säsongerna, levererade nämligen nyligen den överraskande nyheten att serien får en ny säsong.

Den nionde säsongen kommer bjuda på tio nya avsnitt och blir eventuellt ”en chans för revansch” för Showtime efter senaste säsongsavslutsdebaclet. En finalepisod som diskuteras som en av tv-historiens mest hatade.

Liksom i föregående säsonger kommer hyllade Michael C. Hall ikläda sig rollen som seriens centralfigur – Dexter Morgan. Även manusförfattaren från de fyra första säsongerna, Clyde Phillips, återvänder till de nya specialepisoderna som spelas in i början av 2021. Fast enligt honom är det annars inte mycket som kommer vara sig likt.

– Vi kommer få börja om från början. Vi vill inte att det ska bli Dexter säsong 9. Tio år, eller hur många det nu är, har passerat när detta sänds, och serien kommer att reflektera detta. Vad gäller seriens slut så kommer den inte att likna originalfinalen, sa Phillips i podcasten TV’s Top 5.

Manusförfattaren som jobbade med serien under de säsonger serien mottog som flest hyllningar, och Emmy-nomineringar för ”bästa drama” bland annat, medger att det här blir ett tillfälle för upprättelse, men fastslår samtidigt att det inte är motivet till comebacken.

– Det här är en möjlighet att ställa saker tillrätta. Men det är inte därför vi gör det, sa Phillips i samma intervju.

Michael C. Hall återvänder som Dexter men om Jennifer Carpenter kommer att synas i den nya säsongen är ytterst tveksamt. Foto: Getty

De svala reaktionerna och kritiska rösterna mot den senaste säsongsavslutningen delades till och med av seriens egen huvudrollsinnehavare, som bland annat beskrivit den som ”icke-tillfredsställande”. Hall har för rollen som Dexter nominerats flera gånger till Emmy Awards och har även vunnit en Golden Globe för besväret. Vilka fler namn som dyker upp på rollistan är ännu inte skrivet i sten, men med tanke på det tragiska öde (spoiler varning nummer två) Dexters syrra, Deborah Morgan, går till mötes är det knappast troligt att Jennifer Carpenter återvänder.

Inte heller något om handlingen har avslöjats, mer än att Showtimes kanalchef Gary Levine är övertygad om att idén håller för att leva upp till de högt ställda förväntningarna.

– Vi skulle bara se över den här unika karaktären om vi kunde hitta en kreativ ingång, som verkligen var värdig det lysande originalet.

Säsong 9 av Dexter väntas ha premiär under hösten 2021.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-22 10:02