Allt du behöver veta om nya ölutställningen på Spritmuseum

Skål med fyra ölglas.

När Spritmuseum öppnar portarna till den nya utställningen ÖL bjuds det på ölhistoria, trendspaningar och dryckesprovningar.

Helle Kikerpuu | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-11-11 15:19  |  Lästid: 2 minuter

Den 17 november är det dags och den här gången är det öl som tar plats på Spritmuseum. Utställningen bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med trendspaningar. Vilken roll har ölet haft som socialt bränsle bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?

Från ett femtiotal till drygt femhundra ölproducenter på bara tio år! Sverige har på kort tid blivit ett av världens bryggeritätaste länder sett till antal invånare, men hur började vår resa och hur ser det ut i dag?

Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2015-2016 har ölens utvecklingen fortsatt. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n frodas i och för sig även idag, men samsas numera också med öl som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA, som öppnat upp mot en större och bredare publik. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som Helles, Vienna Lager och Kellerbier fått ett uppsving.

”Öl kan vara så mycket! Söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr osv. Idag är det verkligen möjligt att säga att det finns en öl för alla!” säger Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson.

Metallica njuter av en större mängd öl i Italien 1984. Foto: Getty Images

I samband med öppningen av utställningen ÖL kommer Nadja Karlssons dryckesprovningar att utökas med flera ölprovningar. Utöver det lanserar Spritmuseum en ny smakbricka (eller en ny “Ölbricka”) med fyra olika ölstilar från svenska hantverksbryggerier, och “Visning + Öl”, en guidad visning av ölutställningen där besökarna får med sig ett glas öl i handen. Även Spritmuseums egen bar får ett rejält utökat och specialiserat utbud av svensk hantverksöl.

Under 2023 fortsätter aktiviteterna, bland annat utlovas en mindre ölmässa Meet the Brewer och Tap Takeovers i baren och under sommaren lockar man med uteservering ölbryggan. Dessutom kommer restaurangen under nästa år att erbjuda matupplevelser med öl i fokus. Utställningen avslutas 30 oktober 2023.

Spritmuseum ligger på Djurgårdsstrand 9 i Stockholm och kostar 130 kronor i entréavgift. Pensionärer och studenter betalar 90 kronor medan barn och ungdomar under 14 år går in gratis. Öppettiderna hittar du nedan.

Öppettider

Tisdag 10–17
Onsdag 10–19
Torsdag och fredag 10–18
Lördag 10–17
Söndag 12–17

Avvikande öppettider: Museet har stängt den 23, 24, 25, 26 och 31 december samt 1, 2 januari.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Foto: Spritmuseum
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-11 15:19