Nu öppnar världens största gamingcenter i Sverige – allt du behöver veta om Space

En bild på Sergels torg i Stockholm

I helgen slår världens största gamingcenter upp dörrarna. Här är allt du behöver veta om Stockholms nya, 7 500 kvm stora, digitala kulturcenter.

Robin Åberg | Foto: Space & Joakim Almén  |  Publicerad 2021-11-26 11:17  |  Lästid: 4 minuter

Efter årtionden av mer eller mindre förfall har det femte Hötorgshuset fått ett rejält lyft. På lördag 27 november slår portarna upp till storsatsningen Space, ett digitalt kulturcenter precis vid Sergel Torg i centrala Stockholm. Som ett fysiskt nav för digital kultur är förhoppningen att detta ska bli en mötesplats för alla nivåer i den digitala näringskedjan. Café tog en rundtur i storsatsningen och sammanfattar här allt det väsentliga.

Var?

Space huserar i de nedersta sju våningarna av det femte Hötorgshuset, precis vid Sergels torg alltså. De tre nedersta våningarna är vigda åt gaming och de fyra övre våningarna åt den digitala kulturbranschen.

När öppnar det?

Lördag 27 november, klockan 10 öppnar Space upp för allmänheten. På plats kommer ett antal gamingprofiler, cosplayers och streamare vara och det kommer även bjudas på livemusik.

Gänget bakom Space samt lokalpolitiker under pressinvigningen. Fr.v: Fredrik Wendelstig (Esport Lead), Finansborgarråd Anna König Jerlmyr, Mats Hederos (AMF fastigheter), kulturborgarråd Jonas Naddebo, Åsa Caap (Head of Space). Per Sundin (VD Pophouse entertainment) och Carl Markerud (Gaming Center & Space Club manager).

Gamingdelens öppettider är 11-23, måndag till söndag. Under helger och skollov kommer även ”night gibs” att hållas mellan 22 och 07, då bokar man upp sig på hela natten istället för per speltimme.

Space Club, alltså vuxenavdelningen där det säljs alkohol, har öppet 10.30-02.30 fredagar och lördagar och 10-23.30 söndag till torsdag. Även i Space Club kommer det anordnas ”Night gibs”.

Hur mycket gaming finns det?

Mycket. De nedersta våningarna av Space är helt fokuserade på gaming. Med över 400 spelstationer ska Space Gaming vara världens största gamingcenter och visst är det en rätt maffig syn att blicka ut över havet av skärmar. Totalt ska Space ha köpt in 650 stycken, vilket gör dem till Samsungs största skärmkund i år.

Gamingdelen är uppdelad i tre delar: en större del med majoriteten av spelstationerna som är öppen för alla åldrar, en mindre del med ca 100 spelstationer för vuxna (20 år och uppåt) som ligger i anslutning till en bar och ett par mindre rum med fem datorer i varje som går att boka för svensexor, AW eller bara CS-träning.

Varje station är har en dator med Intel i7-processor, Nvidia GeForce RTX 3080, en 27" skärm och framförallt bekväma stolar från José Mourinhos favoritmärke Secret Lab. Det ska även finnas diverse spelkonsoler på plats för den som föredrar handkontroll före tangentbord och mus.

Mat och Dryck

Runt om i huset finns det olika caféer och barer, däribland fyndiga (nåja) AFK café. På markplan ligger Fat Cat, ett japanskt-koreanskt brasseri som beskrivs som hjärtat i huset. Den feta katten ackompanjeras av den asiatiska delin Skinny Kitten och utöver detta finns även tidigare nämnda AFK café samt två barer.

Mat och dryck kommer kunna beställas från, och levereras till, spelstationerna. I vuxenavdelningen kommer det även gå att beställa in alkoholhaltiga drycker till sin plats. Till de mindre rummen går det även att förbeställa dryck till rummens kylskåp.

Space Bar

Arenan

Längst ner i huset ligger Space Arena, en specialbyggd arena för event inom gaming, konserter och esport. Med plats för 550 personer beskrivs det lite luddigt som norra Europas största, permanenta esport-arena. Så fort den anländer kommer arenan att utrustas med en 100 kvm stor 8K-skärm och redan nu sitter ett maffigt ljudsystem från franska L-Acoustics installerat.

Arenan med en provisorisk skärm. Upphängningen för den kommande monsterskärmen syns bakom.

Hur bokar man plats?

Med Space gaming app där besökarna loggar in via bankID. Bokningssystemet fungerar även som en säkerhetsåtgärd då det kommer gå att kontrollera vilka som befinner sig i lokalen, de som inte sköter sig kommer kunna stängas av.

Priset ligger på 49 kr timmen för samtliga gamingstationer och de mindre rummen kostar 500 kr i timmen.

För företag

Det är inte bara spelande av spel som kommer gå att göra på Space. De övre våningarna är vigda åt den digitala underhållningsindustrin. Där kan företag som passar in i beskrivningen hyra in sig i allt ifrån co-working-ytor till konferensanläggningar.

Utbildning

Folk som kan koda är en bristvara, enligt Space själva ska det saknas 40 000 kodare i Sverige och så kan vi ju inte ha det. Genom projektet Space Academy vill man inspirera fler till att komma in i branschen genom bland annat kurser, ”bootcamps” och föreläsningar. Ungdomar från 13 år och uppåt kommer kunna delta i vissa av dessa helt kostnadsfritt.

Vilka ligger bakom Space?

Fastighetsägaren AMF Fastigheter har länge velat göra något nytt av lokalerna men det var inte förrän Björn Ulvaeus-ägda Pophouse i slutet av 2019 klev in som majoritetsägare som projektet förverkligades. Ansvarig arkitektbyrå är DAP och konceptet är framtaget för att kunna exporteras internationellt. Kanske Space är framtiden för ABBA-arenan i London efter hologramkonserterna?

Mer info hittar du på space.cc.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-26 15:17