Hoppa till innehåll

Här är allt du behöver veta om OS-medaljerna

En närbild på en guldmedalj och en bild på Walter Wallberg som tuggar på sin guldmedalj

Sverige har guldfrossa och vi kikar närmare på metallbitarna som allt handlar om och svarar på frågan hur mycket en guldmedalj är värd – egentligen.

Inför de Olympiska Spelen i Peking snackades det om att Sverige kunde göra sitt bästa Vinter-OS någonsin och med facit i hand gick det riktigt, riktigt bra. Sverige hamnade till slut på en femteplats i medaljligan och plockade totalt hem 18 ”Tong Xin”.

”Tong Xin” – ja det är så medaljerna heter. Namnet betyder ”Tillsammans som en” vilket var ett budskap som upprepades gång på under invigningen av spelen med förhoppningen att OS kan mjuka upp de frostiga relationerna mellan Kina och omvärlden.

I likhet med Pekings organisationskommitté för de olympiska spelens riktlinjer om spelen som ”strömlinjeformade, säkra och fantastiska” är medaljernas design både enkel och klassisk. Designen är även en blinkning till medaljerna från Sommar-OS i Peking 2008.

Foto: Beijing 2022

Medaljerna är komponerade av fem ringar, som representerar den olympiska andan att föra samman folk, och en centralt placerad platta med de fem olympiska ringarna ingraverade. På framsidan är de ingraverade orden ”XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022” omslutna av is-, snö- och molnmönster.

På medaljens baksidan syns emblemet för de olympiska spelen i Peking och det fullständiga kinesiska namnet på spelen. På baksidan syns även i vilken gren medaljen vanns.

Foto: Beijing 2022

Enligt reglerna från IOK måste en olympisk medalj vara minst tre millimeter tjock och ha en diameter på minst 6 cm. Att guldmedaljen är av guld är däremot ingen självklarhet. Enligt IOK ska guldmedaljen som minst innehålla 92,5 procent silver belagd med minst sex gram guld.

En OS-medalj är såklart ovärderlig, men om vi bortser från det och bara ser till det rent materiella värdet är årets guldmedaljer inte värda så mycket som man kan tro. Enligt NBC är årets medaljer värda 750 dollar, vilket i runda slängar motsvarar 7 400 kr.

Till vänster ett hängsmycke från Handynastin. Foto: Beijing 2022

Ett ytterligare krav på medaljerna är att de ska visa på kulturella och estetiska element från just det spelet. Här är designen baserad på antika kinesiska koncentriska smycken i jade, och visst finns det en likhet med de uråldriga förlagorna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.