Hoppa till innehåll

Här är Sveriges OS-kläder – mörkblått och tråkigt?

Kläderna som de svenska deltagarna i sommarens OS och Paralympics är nu presenterade. Precis som förra gången kommer kläderna från japanska Uniqlo.

I sommar är det dags för de Olympiska spelen och Paralympics i Paris och den snyggaste accessoaren är självklart en guldmedalj, men den är ju svår att räkna med (om man inte har ett efternamn som börjar på D och slutar på uplantis). Räkna med kan vi däremot gör med de svenska olympiernas kläder vilka nu presenterats.

Precis som i Tokyo 2021 och Peking 2022 är det japanska Uniqlo som gör kläderna och det är inte bara kläder för tävling. Kollektionen inkluderar plagg att bära under prisutdelningar, träning, resande, presskonferenser och under viloperioder. Designen liknar den från tidigare mästerskap och är ren och minimalistisk med en marinblå färg som genomsyrar kollektionen tillsammans med accentfärger som går i tonerna av den svenska signaturblå och gula färgpaletten.

Varje spels stilhöjdpunkt är såklart öppningsceremonin där tävlande från samtliga deltagande länder tågar in en efter en och deras kläder bedöms av TV-kommentatorerna. Jackan som de svenska kämparna kommer tåga in i är inte alls ful, men här spelar Uniqlo det väl säkert. Jackan som heter the Presentation 3D Knit Jacket går i tidigare nämnda blå nyanser med gula detaljer.

Inför Vinter-OS 2022 skrev jag om inmarschkläderna: ”Det är tydligt att vågade utsvävningar i form av siluett, färg och mönster fått stå tillbaka för funktion.”. Samma sak gäller alltså i år. I ärlighetens namn får man väl också säga att Uniqlo hade kunnat välja en annan färg på sin logotyp?

Frågan om hållbarhet är ständigt återkommande när vi pratar om kläder och där menar Uniqlo att de tagit steg för varje mästerskap genom att öka andelen återvunnet material. Totalt sett ska 98 procent av kollektionens produkter vara skapade av återvunna material, stor skillnad mot resten av Fast Retailing-koncernens (vilken Uniqlo tillhör) produkter. 2023 var bara 8,5 procent av deras produkter skapade av återvunna material.

Du som också vill se ut som en olympier bör skriva upp 3 juni i kalendern. Då släpper Uniqlo Sweden Olympic Paralympic Collection, en kollektion inspirerad av de officiella uniformerna som passar för såväl träning som en avslappnad stil på stan. 16 av dessa produkter är framtagna genom återvinning av kläder som samlats in från från Uniqlo-butiker.

Vad tycker du om kläderna till OS och Paralympics?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.