Hoppa till innehåll

Allt vi vet om den nya James Bond-filmen ”No Time To Die”

No Time To Die James Bond Trailer
Markus Aamisepp

Spänn fast säkerhetsbältet i din imaginära Aston Martin, ta fram din Omega Seamaster och häng med när Café guidar dig till den nya filmen om världens största filmagent.

Under 1980-talet räknade produktionsbolaget bakom alla James Bondfilmer, EON, ut att var fjärde människa på jorden hade sett en Bondfilm. Den välekiperade dödsmaskinen James Bond, eller som han i folkmun kallas ”agent 007”, är världens mest kända fiktiva spion och har av allt att döma planterat drömmen om att jobba inom underrättelsetjänsten hos ett gäng människor världen över.

Verkligt spionarbete är dock ack så mycket mer långrandigt. Med kopiösa mängder pappersarbete, långa avlyssningssessioner och inga statssubventionerade Aston Martins är livet som en verklig agent inte alls lika kryddigt som man kanske vill tro.

Verkligt eller inte – Bondfilmerna är vedertagna klassiker och sätter för varje nysläpp ribban för vilka klockor, bilar och kostymer som ska införskaffas om man vinner Euro Jackpot.

Nu är inspelningen av den tjugofemte Bondfilmen i full gång. Trots förseningar och oenigheter bland producenter ser den nya Bondfilmen, med ett nu spikat releasedatum, minst sagt lovande ut.

Biopremiären skjuts upp sju till november på grund av Coronaviruset

No Time To Die skulle haft biopremiär 4 april. På grund av Coronaviruset meddelades det i början av mars att biopremiären skjuts upp till 12 november i Storbritannien och den 25 november i USA.

Se den färska trailern til No Time To Die här!

Med allt stök som omgärdat produktionen är det på sen plats att räta ut frågetecknen. Ta rygg när Café redovisar allt vi vet hittills om den nya Bondrullen.

Det blir Daniel Craigs femte Bondrulle, trots att han tidigare sagt att han ALDRIG igen vill spela agent 007.

Vad heter filmen?

I augusti meddelades det att den tjugofemte Bondfilmen kommer att heta No Time to Die, vilket får sägas var ett klassiskt namn för en Bondfilm. Vare sig den är gjord i någon slags filmtitelgenerator för Bondfilmer eller skulpterats fram under en brölig pokerkväll bland producenterna är namnet lagom klyschigt, men ändå godtagbart då actionschablonen på något sätt behagar tungan när den yttras.

Kanske även någon slags synonym till You Only Live Twice (1967) med Sean Connery i 007-rollen? I den första hade James Bond tid att dö åtminstone en gång, i alla fall.

Det har sedan Bondfilmernas begynnelse funnits hela nio stycken olika James Bonds. Även om Barry Nelson, David Niven och Christopher Cazenove inte brukar räknas som officiella James Bonds. Den skotske charmknutten Sean Connery har spelat spela agent 007 sju gånger, och är därmed meste Bond.

Vem regisserar den?

Regissören till nya No Time to Die är Cary Joji Fukunaga. Den halvsvenska tidigare aspirerande snowboarderåkaren har regisserat krigsdramat Beasts of No Nation, den tokhyllade första säsongen av True Detective samt varit med och skrivit manus för Bill Skarsgårds skräckfilmsclown i It.


Produktionen har kantrats av problem

Så är det v e r k l i g e n. Den ursprungliga regissören Danny Boyle övergav regissörsjobbet på grund av, som det brukar heta, ”kreativa skillnader”. Med nöd och näppe ersatte produktionsteamet regissören med Joji Fukanaga. Men skadan var redan skedd: hängivna Bondfans fick nu sin efterlängtade uppföljare framflyttad från realeasedatumet i november 2019 till nästa år – april 2020.

Den engelska regissören Danny Boyle har tidigare gjort riktiga kvalitetsfilmer som Slumdog Millionare, Trainspotting och 127 Hours. I år är han aktuell med den omtalade filmen Yesterday där huvudpersonen vaknar upp efter en blackout och plötsligt har The Beatles aldrig funnits. Det återstår att se hur filmen blir, men idén låter både kreativ och intressant.

När går No Time to Die upp på biograferna?

Filmen släpps på biografer runt om i världen den 3 april 2020 – och sist i USA den 8 april. Det har vi att tacka det brittiska produktionsbolaget EON för. Till följd av Coronaviruset har nu premiären skjutits upp till 12 november i Storbritannien och 25 november i USA.


Vilka skådespelare är med?

Som anat spelar Daniel Craig James Bond, troligen för sista gången då han i en intervju i Time Out 2015 sa att han hellre ”krossar detta glas och ristar upp mina handleder” än att spela James Bond ännu en gång. Kanske har han ångrat sig och blivit mer tillmötesgående, eller så blir det ännu en filminspelningsvända av frivillig tortyr för den brittiska skådespelaren – vem vet?

Quartermastern, eller Q som han kort och kort kallas, spelas av Ben Whishaw. Whishaws Q introducerades för publiken och en skeptisk Bond i Skyfall och axlar återigen samma roll i den nya filmen. Rami Malek som gjorde en storartad insats som Freddie Mercury i fjolårets Bohemian Rhapsody ska spela skurk.

Det är inte bara Cary Joji Fukunaga som har svenska rötter bland människorna i produktionen – även omslagsmannen på det senaste numret av Café, David Dencik, har en mindre roll. Dencik, som nu är aktuellt med Quick har tidigare bland annat spelat polis i den amerikanska The Girl With The Dragon Tattoo, Tomas Tideman i Wallander och senast Michail Gorbatjov i årets succéserie Chernobyl är med som karaktären Waldo.

Vem Waldo är eller vad han gör är fortfarande hemligt. Men vi håller tummarna att det inte innefattar röd-vit-rutiga tröjor och kurragömma (badum-tss).

Andra tunga namn i rollistan är bland andra Léa Seydoux, Lashana Lynch, Naomie Harris, Billy Magnussen, Ana de Armas, Rory Kinnear, Dali Benssalah, Jeffrey Wright och Ralph Fiennes

Vi får hålla tummarna att Daniel Craig inte sprättar upp sina handleder under inspelningen. Vem skulle i så fall ta över hans classy-fuck-you som han använder mot paparazzis?

Var spelas filmen in någonstans?

Enligt Variety ska en stor del av filmen spelas in i den historiska italienska staden Matera. Har man av någon anledning Jesus i tankarna under premiären är det inte särskilt konstigt – Mel Gibsons The Passion of the Christ använde nämligen samma stad som en enda stor Jerusalem-kuliss i filmen från 2004.

Det är inte första gången Italien, ett land vars VM-drömmar krossades av oss (viktigt inflikande), är inspelningsplats i en Bondfilm. Senaste gången i Spectre med en biljakt längst Tibernfloden i Rom. Även öppningsscenen i Quantum of Solace började med en lyxbiljakt av hög kaliber längst Gardasjön i norra Italien.

Även grannlandet Norge får äran att vara värd för Bondteamet. Vissa delar kommer nämligen att spelas in strax utanför Oslo i skogen. Detta någorlunda intetsägande avslöjande efter att nyhetsbyrån Agence France-Presse i smyg tagit bilder på en byggarbetsplats inför inspelningen.

Andra inspelningsplatser i No Time to Die är Storbritannien och Jamaica.

Här i en hemlig skog, på en hemlig plats utanför Oslo byggs ett hemligt hus som ska användas i den nya Bondfilmen.


Vad vet vi om filmens handling?

Enligt filmens officiella hemsida har James Bond i No Time to Die lämnat livet som agent och njuter istället av ett lugnt och sansat liv utan vapen och arga ryska oligarker i Jamaica. Allt raserar dock när hans gamla vän, Felix Leiter, från CIA plötsligt dyker upp och vill ha hans hjälp.

”Fan också”, kan vi förutspå att James Bond tänker när han föreställer sig att lämna paraplydrinkar och morgonyoga på vita sandstränder för huvudkontoret á M16 i ett regnigt och jätteblåsigt London. Agenten inser dock vikten av sin patenterade metod att döda skurkar och bringa världsfred samt tar sig an uppdraget som handlar om att rädda en kidnappad forskare.

Uppdraget är dock mycket farligare än förväntat, och leder Bond till spåret på en ”mystisk skurk beväpnad med farlig ny teknologi.”

Alltså: en tvättäkta Bondhandling som är precis vad, förmodar vi, de flesta vill ha.


Finns det en trailer?

Ja, den fartfyllda trailern släpptes nyligen.


Andra, i nån mån, snaskiga detaljer

Ja – allt från skador och svek till internettroll:

Daniel Craig, som enligt källor tränat frenetiskt inför No Time to Die, bröt vristen under en inspelning av en flyktscen i Jamaica. Skadan är en av de faktorer som skjutit fram releasedatumet då även en odödlig James Bond måste opereras och genomgå rehab för att kunna fortsätta sparka in dörrar och näsben.

Ett annat orosmoment är att även Cary Joji Fukunaga, likt Danny Boyle, har ett track record när det gäller avhopp mitt i produktioner. Enligt Gamesradar ska han ha hoppat av under andra säsongen av True Detective och inte varit med och fullgjort hela Skarsgårds It – detta på grund av inget annat än – just det! – ”kreativa skillnader”.

Hoppar Fukunaga av Bondskutan lär det bli jobbigt. Då kanske man som sista-minuten-lösning kan hyra in Transformers-regissören Michael Bay och fylla ut de kvarstående inspelningsminuterna med astronomiska explosioner istället.

Lashana Lynch tar sig an rollen som 007 i den nya filmen. Men det betyder inte att hon är nya James Bond.

Något som fick internettroll över hela världen att koka var när det avslöjades att den brittiska skådespelaren Lashana Lynch skulle spela nya agent 007. Detta är sant, men det låter inte som det egentligen är.

James Bond blir av med sitt kodnamn när han hoppar av tjänsten och tar siesta i brassestolar på Jamaica – men Craig är fortfarande Bond och så är det med det.

Det traditionella kodnamnet hör nu alltså, som det ser ut, inte längre till James Bond. MEN förändring är alltid bra – och det är lika bra att acceptera redan nu att den Bond-trötta Daniel Craig inte kommer att dra på sig rollen i all evighet. Han är trots allt 51 år gammal och kanske bitter över att just ha brutit vristen.


Inspo och cred: Esquire.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.