De verkliga personerna bakom karaktärerna i HBO-serien Chernobyl

Vad hände egentligen med Valery Legasov, Boris Shcherbina och de andra, i allra högsta grad verkliga, personerna som skildras i den hyllade serien?

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-06-04 13:57  |  Lästid: 4 minuter

I natt släpptes det femte och sista avsnittet av HBO:s miniserie som vunnit gillande hos en snarast samstämmig kritikerkår och trollbundit tittare världen över. (Chernobyl är för närvarande etta på IMDB:s lista över de 250 högst rankade tv-serierna genom alla tider ). Serien har skapats av Craig Mazin (som för övrigt är manusförfattare till både The Hangover Part II och The Hangover Part III) och regisserats av svenske Johan Renck och skildrar som bekant Tjernobylkatastrofen 1986.

Craig Mazin, som även skrivit manus till hela serien, har bedyrat hur viktigt det var för honom och resten av teamet bakom Chernobyl att gestaltningen av skeendena som omgärdade katastrofen skulle vara så historiskt korrekt som möjligt.

Serieskaparna vinnlade sig om att Chernobyl skulle vara historiskt korrekt, något som framgår inte minst i den här rättegångsscenen.

Och mycket riktigt, de allra flesta av de centrala karaktärerna har faktiskt funnits på riktigt. Café tittar närmare på några av dem.

Jared Harris | Valery Legasov

Valery Legasov.

Seriens främsta protagonist, kemisten Valery Legasov, var en av vetenskapsmännen som fick i uppgift att hantera efterverkningarna av kärnkraftsverksolyckan, han var även chef för kommissionen som utredde katastrofen. Han hängde sig på sitt kontor den 27 april 1988, två år och en dag efter olyckan och dagen innan han skulle presentera resultatet av sin undersökning av möjliga orsaker till haveriet i Tjernobyl. Precis som i serien spelade han innan sin död in sig själv när han berättade om sina tankar kring katastrofen på en bandspelare.

Stellan Skarsgård | Boris Shcherbina

Boris Shcherbina

Boris Shcherbina var vice ordförande i Sovjetunionens ministerråd och ålades uppgiften att tillse krishanteringen i samband med Tjernobyl-katastrofen. Faktum är att detta inte var enda gången han var inkopplad för att överse en krissituation; han hade en liknande roll efter en allvarlig jordbävning i Armenien 1988 då minst 25 000 personer miste livet.

Boris Shcherbina dog i Moskva 1990, 70 år gammal. Någon dödsorsak har aldrig offentliggjorts.

Jessie Buckley | Lyudmila Ignatenko

Lyudmila Ignatenko

Lyudmila Ignatenko var hustru till en av brandmännen som arbetade med att släcka elden under olycksnatten och såg sin man dö en fasansfull död veckorna efter katastrofen. Hon berättade sin historia i boken Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj. Precis som i serien dog deras gemensamma barn bara timmar efter att det fötts på grund av strålningen som Lyudmila utsatts för när hon vakat vid Vasilys dödsbädd.

Lyudmila Ignatenko fick dock en son efter detta och bor i idag i Kiev.

Adam Nagaitis | Vasily Ignatenko

Vasily Ignatenko

Lyudmila Ignatenkos make Vasily var en av brandmännen som arbetade med att släcka branden på reaktortaket under natten då olyckan inträffade. Han exponerades för en omfattande mängd strålning och dog två veckor senare på Moskvas sjukhus nummer sex.

Paul Ritter | Anatoly Dyatlov

Anatoly Dyatlov

Anatoly Dyatlov var en av chefsingenjörerna på kärnkraftverket i Tjernobyl och övervakade det säkerhetstest i reaktor fyra som ledde till olyckan. Trots att han utsattes för en stor strålningsdos överlevde han katastrofnatten. 1987 dömdes han till tio år i arbetsläger för sin inblandning i olyckan men släpptes efter att ha avtjänat halva tiden. Dyatlov skrev senare en bok där han skyllde olyckan på reaktorns utformning och förnekade sin egen del i händelseförloppet – en linje han höll in i döden. Anatoly Dyatlov dog av hjärtsvikt 1995.

David Dencik | Michail Gorbatjov

Michail Gorbatjov

Svensk-danska stjärnskådisen David Dencik porträtterar en storspelare på 1900-talets världspolitiska scen: Michail Gorbatjov, som var Sovjetunionens åttonde och sista ledare innan den socialistiska staten upplöstes 1991. Gorbatjov tilldelades faktiskt Nobels fredspris 1990 för sin roll i fredsprocessen i samband med Kalla Kriget. Han kritiserades emellertid för sitt agerande efter Tjernobyl-katastrofen, då det exempelvis tog hela 18 dagar innan det kommunicerades något till omvärlden om olyckan.

Gorbatjov är vid 88 års ålder fortfarande, i någon mån, en aktiv röst inom rysk politik och har, bland annat, öppet kritiserat Vladimir Putin vid ett flertal tillfällen.

Emily Watson | Ulana Khomyuk

Ulana Khomyuk

Till skillnad från de flesta andra stora karaktärerna i serien är inte Emily Watsons rollfigur Ulana Khomyuk baserad på en verklig person. Istället är kärnfysikern Khomyuk, enligt seriens skapare Craig Mazin, tänkt att representera ett tvärsnitt av alla de sovjetiska forskare som opponerade sig mot regeringens narrativ kring katastrofen och dess sätt att hantera densamma.

Källor: 9gag, Metro UK.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-05 09:00