Anställningsintervjun med bandet Kanot: ”Vi vill göra psykedelisk stavgångsmusik”

Göteborgsbandet Kanot är aktuella med en sprakande flerspråkig singel. För att lära känna bandet bakom en av vårens finaste popsinglar genomförde Café en klassisk arbetsintervju.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2020-04-29 09:38  |  Lästid: 2 minuter

Den alternativa rockscenen i Göteborg, med skivbolaget Höga Nord som mittpunkt, har haft en blomstrande period de senaste åren. Mötet mellan psykedelisk rockmusik och elektronisk dansmusik har gett eko långt utanför landets gränser, den legendariske Primal Scream-producenten Andrew Weatherall gav till exempel ut sitt sista album på skivbolaget. Andra band som har släppt skivor på bolaget är The Brian Jonestown Massacre och Les Big Byrd.

Bandet Kanot består av Jesper Jarold och Anton Kolbe som har varit med i ett gäng andra bandkonstellationer sedan tidigare. Under våren släpper man singeln Din Förevigt Amen på Secretly Noord tillsammans med Virginia And The Flood på tre språk: svenska, engelska och franska.

För att lära känna bandet som har gjort en av vårens finaste popsinglar genomförde Café en klassisk arbetsintervju.

Berätta något om dig själv.

– Mitt namn är Kanot och jag tänkte ge mig på att etablera ett par nya genrer som ännu inte är helt vedertagna, däribland ’Psykedelisk Stavgångsmusik’ och ’Spekulativ Folkmusik’.

Vad har du gjort innan det här?

– Jag har varit en del av västkustens sinnesutvidgande och alternativa musikscen under många år nu. Fontän, Tross, Ultra Satan och Uran GBG är några exempel på sånt jag varit inblandad i. Jag har också beskurit en del träd och ritat ett och annat hus.

Var skulle du vilja se dig själv om fem år?

– På en karaokebar i Shibuya omgiven av en massa gamla och nya vänner.

Vilka är dina styrkor?

– Jag kan vara väldigt produktiv och hålla väldigt högt tempo om jag är på humör.

Vilka är dina svagheter?

– Dekadens och lättja, tyvärr.

Kan du beskriva ett tillfälle då du misslyckades med något?

– Det var en spelning när jag av nån anledning bestämde att alla bandets grejer var till salu, då sålde jag min bandlösa elbas innan jag hade gått på scen. Tjejen som köpte instrumentet stack därifrån så jag tog en taxi efter för att låna den igen en sista gång, men jag fick aldrig tag på den.

Hur jobbar du under stress?

– Delvis bra. Tekniskt strul kan ställa till det en del alltså, men social stress är för det mesta inga problem.

Kan du beskriva ett tillfälle då du levererade utöver förväntningarna?

– Det sker ju nästan hela tiden känns det som, fast det beror kanske på vilka förväntningar jag har.

Vad vill du ha ut av det här egentligen?

– Ett sånt här projekt blir en väldigt tillåtande och inspirerande paus i en strid ström av signaler från en rätt vrickad värld. Men visst vore det fint om det i större utsträckning gick att leva på det också.

Hur väl kommer du överens med dina kollegor?

– Bra tycker jag, vi försöker hålla en positiv anda, finns ingen tid för tjafs.

Hur skulle dina kollegor beskriva dig?

– Nyfiken, sensuell och pragmatisk.

Vad har varit dina största yrkesmässiga prestationer så här långt?

– Karriären är relativt kort än så länge, men jag blev väldigt glad när en radiokanal i Frankrike tog in en av mina första singellåtar för att ha på sin lista i typ sex månader.

Vad motiverar dig att göra ditt bästa?

– Mina barn, vänner och husdjur.

Har du något du vill tillägga eller fråga om?

– Ok, då passar jag på att slå ett slag för hemmagjord romrussin till glassen.

Kanots singel Din Förevigt Amen finns ute nu.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-04-29 10:42