Apple bötfälls för att avsiktligt slöat ner telefoner

Nu har den italienska konkurrensmyndigheten har fått nog av telefonjättarnas smussel med aktiv prestandasänkning av äldre telefonmodeller.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-10-25 15:39  |  Lästid: 1 minut

Att din iPhone får sämre och sämre batteritid ju längre du haft den är ett välkänt faktum. Och att det ligger i telefontillverkarnas största intresse att din telefons prestanda ska bli sämre för varje nytt telefonsläpp är också något folk upprörts av det senaste smartphone-decenniet.

Kritiker och konsumentgrupper i flera länder har hävdat att det rör sig om planerad föråldring – ”planned obsolescence” – som telefontillverkarna medvetet använder sig av för att öka försäljningen av nya telefoner.

Nu åker både Apple och Samsung på en rejäl bot för att ha uppmanat sina kunder att installera programvara som gör telefonerna långsammare. De nya uppdateringarna fungerar förvisso bra på telefontillverkarnas nya modeller – men gör prestandan betydligt sämre på de äldre modellerna.

Böterna delas ut av den italienska konkurrensmyndigheten och är på fem miljoner euro (cirka 50 miljoner kronor) vardera. Apple bötfälls dessutom med ytterligare 5 miljoner euro för att inte ha informerat sina kunder hur man går tillväga för att byta ut sin iPhones batteri.

Förra året erkände Apple att mjukvara i deras iPhone-telefoner haft en inbromsande effekt på mobiltelefoner med batteriproblem. De påstår däremot att de inte ska ha gjort något för att aktivt förkorta livslängden på telefonerna. För närvarande utreds Apple av åklagare i Frankrike för att ha brutit mot en särskild lag om förkortning av produkters livscykel.

 

Dela på Facebook
Tweeta