Apple ska kanske lansera självrengörande iPhone-telefoner

En ny patentansökan visar att Apple vill ta sina telefoner till ”Black Mirror”-nivåer.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-08-04 16:32  |  Lästid: < 1 minuter

Coronapandemin har gjort gemene person till den där pendantiska kompisen ingen tycker om. Med plasthandskar på ICA, konstanta handspritsskvättar på handflator efter minsta beröring med diverse ytor och ett nyfunnet äckel för handslag har alla nu blivit en slags extra potent version av Monica Geller från serien Vänner.

Men bättre att ta det säkra före det osäkra – heter det. Något som techjätten Apple nu tar tempen på när de skickat in nya patentansökningar för tekniker som gör att deras mobiler och digitala klockor rengör sig helt själva. Enligt läckt information om de nya ansökningarna ska Apple-telefonerna eventuellt börja använda sig av små sensorer som sprider ultraviolett ljus och ozon för att bryta ned ”oönskade organiska föroreningar”.

Tim And Eric Mind Blown GIF - Find & Share on GIPHY
Ett så kallat ”mind-blown”-moment.

Enligt källor ska framtida mobiler också kunna mäta puls, syre och blodtryck för att garantera sina ägares hälsa. I patentbeskrivningen står det även att mobilerna kan komma att utrustas med andra sensorer som mäter vädertryck, fukt och gas.

När sådan Black Mirror-teknik utvecklas blir man allt som oftast golvad. Men Apple har tydligen redan stött på problem i form av luft- och organiska rester, kroppshår och talg som fastnar i de SUPERkänsliga sensorerna när mobilerna tillverkas. Något de försöker tackla med ett system som tillintetgör diverse typer av mikroskopisk smuts vid framställning. Ett rengöringssystem som ska rengöra ett annat rengöringssystem, det vill säga (Inception och så vidare).

Om Apple lyckas framställa produkter med denna teknik är det ju superbra ur ett smittskyddsperspektiv. Men i och med att det fortfarande är under framställning är det nog bäst att du fortsätter tvätta luren med desinfektionsmedel.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-08-04 16:38