Väljer du iPhone av gammal vana? Här är två utmanare till Apple

iPhone har länge varit storfavoriten hos svenskar, men håller vi kvar vid det trygga av ren vana – till ett högre pris och till viss del sämre prestanda?

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-10-09 11:53  |  Lästid: 3 minuter

De flesta kan nog känna igen att jakten på en ny mobiltelefon ofta slutar i en mobilaffär där olika funktioner vägs mot varandra tills man inte orkar mer och väljer det säkra kortet. Så länge du inte har sovit under en sten de senaste veckorna har storsläppet av det nya säkra kortet iPhone 8 knappast undgått dig, men allt fler reagerade på priset på den nya modellen.

Nya funktioner som skarpare mobilkamera, ansiktsigenkänning, trådlös laddning, starkare processor och många andra fräscha uppdateringar presenterades. Med andra ord samma vanliga dos av små förbättringar tillräckligt för att få mobilanvändare att flocka sig utanför Apple-butikerna. För de som vill vara ”först med det bästa” har det helt enkelt blivit en vana att tömma plånboken rejält i Apples kassa.

Men den som vågar vända ett av världens mest uppburna varumärke ryggen för andra mer okända mobilalternativ kan få en produkt med väldigt likartad prestanda, till ett billigare pris. Café jämför några viktiga funktioner hos iPhone 8 med två andra telefoner, OnePlus 5 och Huawei Mate 9 Pro, som du åtminstone borde slänga en blick på när det är dags att skaffa ny lur. Vi jämför mobilerna i de kriterier som påverkar allra flest av oss användare och som styr de funktioner vi använder mest – kamera, processor, lagring och batteri.

    OnePlus 5, 128GB                   iPhone 8, 64GB           Huawei Mate 9 Pro, 128GB

5 490 kronor                                   7 990 kronor                           5 490 kronor

Kamera

 iPhone 8, 12 megapixelkamera som lovar krispigare bilder, mindre brus och bättre, snabbare zoom än tidigare modeller. Ny porträttfunktion som förstärker färger, kontraster och tar bort allt brus i bakgrunden direkt när du tar en bild. Går att filma video i 4k upp till 60 bilder/s.

OnePlus 5, 16 megapixelkamera som likt konkurrenten iPhone 8 har brusreducerande funktioner som ger skarpa porträttbilder och förstärkta kontraster med Portrait Mode. Video med 4K upplösning vid 30 bilder/s. Dual Camera-teknologin gör att du kan fokusera på ditt objekt och gradvis göra bakgrunden suddig för att skapa en diskret men ändå kraftfull effekt.

Huawei Mate 9, 20 megapixelkamera som konstruerats av branschhyllade kameratillverkaren Leica. Här är linsernas utformning och programvara särskilt bra för att ta stillbilder. Kamerans stadiga 20 megapixlar är 8 megapixlar mer än iPhone 8 som har 12 vilket borde säga något om hur bra den här kameran är.

 

Processor

Processorn är viktig och handlar om telefonens arbetsminne och hur snabb den kommer vara att öppna och stänga olika program, samt ha flera saker igång samtidigt utan att minnet blir överbelastad. I processorn är RAM-minnet en viktig byggsten. Ju större RAM-minne din telefon har, desto mer information kan den hantera snabbare.

iPhone 8, 3GB RAM-minne.

OnePlus 5, 6/8GB RAM-minne.

Huwei Mate 9, 6GB RAM-minne.

Lagring

För de som inte enkom använder dig av en molntjänst och istället sparar mycket direkt på mobiltelefonen är lagringsutrymme ofta ett återkommande problem. Alla foton från semestern, dina favoritalbum, och alla appar får helt enkelt inte plats. Så ta lagringsutrymmet i beaktning när du ska välja ny telefon.

 iPhone 8 finns i modeller upp till 256 GB, vilket onekligen slår ut Huawei då det är dubbelt så mycket som lagringskapacitet på Huawei Mate 9, 128 GB. Ska man ge sig på denna supermobil är det dock inte gratis. iPhone 8 med 256 GB lagringsutrymme ligger nämligen på 9 690 kronor.

OnePlus 5, 128 GB. Mycket prisvärt då mobilen bara kostar 5 490 kronor.

Huawei Mate 9, 128 GB. Mobiltelefon har dock plats för extra minneskort som du kan köpa till efter hand.

Batteri

Något som många mobilanvändare ser som avgörande när man ska köpa ny mobiltelefonen är batteritiden. Det finns få saker som är så jobbiga som när mobilbatteriet dör för tidigt på tågresan eller när du kikar på ett videoklipp och luren plötsligt dör. Mobiltillverkarna lyfter fram olika mått på varför just deras batteri är det bästa. iPhone skryter med telefontid, OnePlus med snabb laddning och Huawei med lång batteritid för den som har telefonen i handen nästan jämt.

iPhone 8: Går att prata i telefon i cirka 14 timmar innan den stängs av.

OnePlus 5: Snabbladdning gör det möjligt att få en hel dags laddning på 30 minuter.

Huawei Mate 9 lovar minst två dagars aktivt användande med mobilen innan den dör. 10 minuters laddning ska ge ström för två fulla filmer. Telefonen har också ett så kallat Super Safe 5-gate skydd som övervakar laddningens spänning, ström och temperatur så att inget överhettas.

 

 

Vi har alla skilda åsikter om vad som är viktigast för en mobiltelefon. Vissa vill att den ska ha en grym kamera, andra bryr sig bara om processorn medan en del tycker att den bästa mobilen är den som har den skönaste menyknappen. Vilken modell som är rätt för just dig beror på ditt användande och vi hoppas att du fått viss hjälp från den här guiden. I slutändan bör du köpa det som passar ditt mobilanvändande bäst och inte enkom välja telefon efter gammal vana.

Här kan du läsa mer om mobilernas funktioner: Huawei Mate 9OnePlus 5iPhone 8.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar