Hoppa till innehåll

Är det jag som är buffémiffot?

Hur bör man bete sig vid en buffé. Är det kö eller instick som gäller? Johan Holmström har sin egen speciella taktik.

Under lovet var familjen på Kanarieöarna. På hotellet serverades naturligtvis en överdådig frukostbuffé som vi grisade i oss varje morgon. Alla bufféers problem är och har alltid varit människorna som rör sig runt buffen. De rör sig dumt, klumpigt och stämmingen är dålig. Så även runt denna buffé.

En morgon kom jag tillbaka till bordet med min mat och uttalade mig upprört om detta inför R. Jag sa att problemet är att buffé-miffona står i kö vid ett buffébords början, istället för att göra snabba instick vid just den rätt man ska ta av. Döm om min förvåning när det visade sig att R tog deras parti! 

R argumentar alltså att ordinärt kösystem gäller. Jag menar istället att det är ineffektivt när det finns flera rätter och att kösystemet gör att samtliga ätare tvingas vänta längre och trängas mer. Se skiss.

Vi fokuserar nu på det högra bordet. Person A är framme vid bordet och tar av maträtt nummer 3. Enligt Rs logik ockuperar person A nu samtliga tre rätter. Personerna B, C och D får alltså inte göra egna framstötar, ÄVEN OM person A bara tar av rätt 3 och person B är intresserad av Rätt 1.

Alltså står maträtt 1 och 2 outnyttjade under hela tiden person A tar av maträtt 3.

Jag menar att alla på hela buffén förlorar på det. Därför gör jag ett snabbt instick när maträtt 1 är ledig. Om ingen maträtt är ledig rör jag mig vidare, kanske till bordet till vänster och gör ett instick där. Insticken drabbar alltså ingen tidsmässigt. Vem har rätt här?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.