Hoppa till innehåll

Är vin på burk sommarens grej?

Vin på burk med en picknickkorg som bakgrund.
Lukas Nordén

Burkvin: Picknickkorgens bästa vän i sommar.

Vad är det mest klumpiga och otympliga som man oftast har med sig på picknick? Så är det, rätt svar: VINFLASKAN. Det är lätt att måla upp en romantisk bild av att man i lugn och ro fyller på sina vinglas utan några som helst komplikationer, men det är sällan fallet. Det slutar i stället (oftast) med utspillda glas, vinfläckar (om man ens lyckas öppna flaskan) och ibland en krossad glasflaska. Om du är en av dem som, utan framgång, sökt en lösning på problemet kan det vara dags att hoppa på en av vinvärldens senaste trender – vin på burk.

Trots att den det amerikanska vinet Barefoot och det nyzeeländska diton Te Mario har haft sina burkviner i Systembolagets fasta sortiment sedan förra året har fenomenet inte blivit lika populärt här som i exempelvis England och USA. Utan vetskapen om burkvinsetableringen är det lätt hänt att ta de färgglada burkarna för läskeblask-cider. Men varför har egentligen vinproducenterna valt att gå burkvägen? Jo, förutom flexibiliteten och storleken som erbjuds finns det också miljöfördelar med att välja den lilla aluminiumburken före den stora glasflaskan. Burken är betydligt lättare och tar därmed mindre plats, vilket minskar mängden utsläpp vid transporter.

– Att burkvintrenden växer i Sverige känns naturligt och rätt i tiden. När bag in box lanserades på den svenska marknaden var det många som var skeptiska, men idag är det ett självklart format som sålt mest på Systembolaget. Vi ser absolut samma potential i burken. Svenskarna samlas gärna utomhus och dricker ett glas vin, ett av de tillfällen där burkvinet gör sig som bäst, säger Michael Mobach, produktchef på Spring Wine and Spirits, i ett pressmeddelande.

Här är burkvinerna du kan köpa på Systembolaget:

Barefoot Pinot Grigio, 250ml – 34 kronor (nr 82445)

Enligt Systembolagets hemsida är vinet friskt och mycket fruktigt, med generösa toner av friskt grönt äpple och vita persikor.

Barefoot White Zinfandel, 250ml – 34 kronor (nr 82412)

Enligt Systembolagets hemsida har rosévinet en fruktig smak med sötma, inslag av mogna jordgubbar, geléhallon och vit persika.

Te Merio Sauvignon Blanc, 250ml – 43 kronor (nr 6475)

Enligt Systembolagets hemsida är vinet fruktigt, något aromatiskt, med en mycket frisk smak med inslag av krusbär, färska örter, päron och lime.

Underwood The Bubbles, 375ml – 79 kronor

Enligt leverantören har vinet en smak av citronverbena (en växt), stenfrukt och äpple.

Underwood Pinot Noir, 375ml – 79 kronor (nr 70039)

Enligt Leverantören har vinet en smak av körsbär och blåbär.

Underwood Pinot Gris, 375ml – 79 kronor (nr 79416)

Enligt leverantören har vinet en smak av citrongräs, grönt äpple, och stenfrukt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.