Att gå på konsert är bättre träning än träning-träning

Att gå på konsert kan vara en riktigt kraftig kaloribrännare.

Joakim Almén | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-07-23 12:59  |  Lästid: < 1 minuter

Visst, man köper att gå på en hardcorespelning och vara en del av de första publikradernas intensitetsnivå bränner en sjujäkla massa kalorier. Men att en Bruno Mars-spelning på Roskilde skulle motsvara ett tvåtimmars spinningpass? Get out of here.

Men så, så är det. Under årets Roskildefestival genomförde studenter från Danmarks Tekniska Universitet en studie som visar att du förbränner kalorier i paritet med ett riktigt hårt spinningpass, skriver Gaffa.

20 festivalbesökare utrustades med pulsmästare medan de gick på konserter på Roskildes största scen. Och dansen, hoppen och andra kaloriförbrännande rörelser visade sig vara rena rama träningspasset. Kanske inte helt överraskande skiljer sig dock kaloriförbränningen från konsert till konsert.

Under Bruno Mars gig brände de pulsmätareutrustade festivalbesökarna 1 060 kalorier – vilket motsvarar närmare ett spinningpass på två timmar. Under den välbesökta Eminem-spelningen brände man i genomsnitt 871 kalorier, och på den danska artisten Saveus brändes, i jämförelse, blygsamma 509.

Dessutom ska man ha med sig att gå på konsert också liknar intervallträning (som ofta kallas för den mest effektiva träningsformen) – en välbalanserad setlist är ju trots allt inte bara röj-röj, utan innehåller block av artistens något lugnare alster också.

Kanonrön för oss som gillar att gå på konsert alltså. Nu väntar vi bara på studien som tar avstamp i kaloriförbränningen under en Refused-konsert.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 03:21