7 måsten när du besöker baltpärlan Tallinn

Café åkte till omtalade festivalen ”Tallinn Music Week” på jakt efter den estniska huvudstadens mesta måsten. Vi hittade stans hippaste klädbutik, en mäktig konsertlokal i ett gammalt kärnkraftverk och ett burgarställe med oerhört kreativ inställning till öppettider.

Joakim Almén | Foto: Joakim Almén  |  Publicerad 2017-04-05 16:40  |  Lästid: 7 minuter

Att ta den billiga 220 kronorshytten till Tallinn är något vi svenskar har gjort länge. Och sedan möjligheten att ta direktflyget över Östersjön på bara timmen har trafiken till den estländska huvudsataden ökat. Med en ökning på 117 procent i bokade resor har Tallinn klämt sig in på trendlistan över svenskarnas favoritresmål 2017.

Och visst kan vi tala om en hajp för baltpärlan. I april hålls extremsporttävlingen Simple Session och i månadsskiftet juni-juli hålls Into the Valley-festivalen i Rummu, strax utanför Tallinn. Med mysvackra gamla stan, öst möter modernare väst-känslan, och billig alkohol är det inte orimligt att svenskar väljer att åka till Tallinn i högre utsträckning än tidigare.

I helgen hölls omskrivna Tallinn Music Week. Festivalen har hajpats internationellt de senaste åren, bland annat har brittiska The Guardian listat festivalen som en av de bästa vinterfestivalerna i Europa.

Programmet är späckat och under en vecka varvas konferenser om musikens framtid med musik, estländsk konst, design och matkultur. Festivalen fungerar som ett kompakt promotionpaket till vad Tallinn – och Estland – har att erbjuda i kulturväg. Men huvudfokus ligger på den oräkneliga mängd spelningar i staden mellan torsdag till lördag.

Bokningarna utgörs främst av artister från baltländerna och Finland, kryddat med några internationellt större namn likt Alexander Hacke från legendariska Einstürzende Neubauten. Totalt spelar över 200 artister – och genregränserna korsas kraftigt, alltifrån klassisk musik till metal samsas i festivalpaketet.

Personligen sträcker sig min erfarenhet av huvudstäder i öst sig till en kortare sommarweekend med familjen i Tallinn för sex år sedan och en VM-kvalresa till Helsingfors 2011. En resa som gav upphov till den, för Helsingfors, föga smickrande titeln ”Europas fulaste huvudstad”.

Det massiva, men svårnavigerade, festivalprogrammet utan större dragplåster ger en perfekt möjlighet att jaga Tallinn-måsten på egen hand. Häng på.

Torsdag 30 mars.

16.20: Anländer till Tallinn. Det är kallt. Kallt och rått. Men finare än Helsingfors. Alltid finare än Helsingfors, trots att Finland är 2017:s hetaste land.

17.10: Hämtar ut ackreditering. Tror jag ska bo på samma hotell som ackrediteringen ges. Det ska jag inte. En organisatorisk sisådär start på festivalen.

18.00: Ombyggnationer, hotellet ligger aningen gömt. Går runt byggnadskomplexet två gånger innan jag hittar rätt.

19.00: Festivaldags! Svårnavigerat. Ska man in till gamla stan eller den mäktiga kärnkraftverkslokalen Kultuurikatel strax utanför? Blir den senare.

19.30: Ser öppningskonserten. Kompositören Kristjan Järvi med orkester spelar på en av Kultuurikatels tre scener. EXAKT nu spelar Hurula på punkstället Kafé 44 i Stockholm. Stora kontraster. Lokalen är storslagen – faktiskt fetare i verkligheten än på bilder. Ett måste om du besöker Tallinn.

Kultuurikatels tre konsertlokaler är festivalens coolaste spelställen.

20.00: Konserten slut, försöker navigera i appen i jakt på nytt ställe. Rörigt. Hittar ”Canadian night” på Von Krahl i gamla stan. Punk utlovas. Bra.

20:15: Inne på Von Krahl i gamla stan. Debaser Strand-känsla. Passande miljö för att prova en estländsk IPA. God. Kanadensiska punkarna i Like A Motorcycle är bra.

21:00: Vandrar vidare i gamla stan. Mysigt, ju. Fin arkitektur! Känner igen gatunamn som ”Pikk” sen förra gången jag var i Tallinn. Passerar en skylt: ”6 shots för 6 euro”. Nyttja Tallinns otroliga alkoholpriser är ju ett måste, även om landet successivt höjer alkoholskatten varje år. Känner suget. Fast nej, vem blir man då? Aningen tragisk. Går in på Kultuuriklubi Kelm. Ett indieband med Adam Pålsson-liknande frontman spelar. Tre plus.

Adam Pålsson look-a-like frontar indiebandet The Boondocks.

21.45: På jakt efter mat i gamla stan. För många ställen, kan inte ta ett beslut. Det blir en Big Tasty på McDonald’s. Säkert kort, fantasilöst val. Men magen skriker.

22.30: Tillbaka på gigantiska Kultuurikatel. Ser melankoliska, finländska, singer/songwritern Suad. Bra, ambienta, gitarrmelodier.

23:00: Samma lokal, nytt rum, ny spelning. C Duncan från Skottland. Lite av kvällens headlineakt. Mer psykedelisk dreampop live än på skiva. Mycket folk. Succélokal.

Dreampopiga skotten C Duncan är på gränsen till sitt stora genombrott.

Fredag 31 mars.

09.30: Vaknar. Det har snöat under natten. Ser ruskigt kallt ut. Men staden är fortfarande finare än Helsingfors. Alltid finare än Helsingfors.

12.00: Jajamen, svinkallt är det. Två plusgrader känns i klar överkant. Isiga vindar. Går till vintageaffären Fankadelik i gamla stan. Var där för sex år sen. Tydligen har de slutat med killkläder sen dess. Säljer för dåligt. Men vintageplagg sitter ofta tämligen unisex. Provar några snygga tjejrockar, ajaj för tajt i armarna. Den extroverta ägaren berättar att hon åker världen runt i jakten på unika plagg. För de stilintresserade – killar som tjejer – är Fankadelik-besök ett måste.

13.00: Tar 30-minuterspromenaden till det, enligt internet och festivalprogrammet, hipstertäta kvarteret Telliskivi.

13.30: Mysigt område med rough känsla. Gillar. Definitivt ett måstebesök. Folktomt dock. Tar lite bilder.

Telliskivi är Tallinns hipsterkvarter.

15.00: Rycker i dörren till det som ska vara Tallinns bästa burgare – Burger Box. Lokalen låst trots utlovad öppningstid 2: ”Closed due to technical problems”. Besviken. Vänder hem.

”Tallinns bästa burgare” Burger Box hade en strulig festivalhelg.

16.00: Tar ett bad i badkaret på rummet. Sällan har det varit så älskvärt med ett bad.

19:15 Finländskt skivbolag har branschmingel i den överdådiga lokalen från igår – Kultuurikatel. Tar ett glas vitt vin i plastmugg. Springer in i production managern för lokalen, Mihkel Sirelpuu. Han pekar på lokaler och spelställen i närheten. Berättar om en Lou Reed-spelning han basade över för åtta år sen: ”Han var supertrevlig och riktigt fräsch då”. Sirelpuu drar en lans om sin farsa som arrangerade den första Sovjet-turnén med internationella band på 1980-talet.

20.00: Middag med svenska musikbranschfolk på den populära restaurangen Pegasus i gamla stan. Ypperlig mat. Väldigt trevligt. Ett restaurangmåste om du är i Tallinn.

23:00: Är på Von Krahl igen. Träffar Pontus från svenska musiktidningen HYMN. Vi tar ett par öl. Finländsk låtskrivare kommer fram och frågar vad vi pysslar med. ”Writers”, mumlar vi. Jag frågar vem Finlands Zara Larsson är, finländska låtskrivaren blir sur.

– Det är inte mitt jobb att veta, jag skriver bara låtar, svarar hon.

Okejdå.

01.15: Ser finländska Teksti-TV 666. Ljudvolymen är sanslös. Svenska myndigheter hade ALDRIG godkänt decibelnivåerna. Inte mig emot dock. Bandet med det roliga namnet då? Svinbra. Golvas av energin, solbrillorna inomhus och ljudmattan från de fyra gitarrerna. Är det Finlands bästa band? Troligen. Garagekrautrock när den är som bäst. Bandbokare i Sverige BÖR boka snarast.

Finlands bästa band heter Teksti-TV 666 och är otroliga live. Se dem när de kommer till Sverige.

Lördag 1 april.

10.30: Vaknar. Tallinn ser återigen kallt ut. Men finare än Helsingfors. Alltid finare än Helsingfors. Missar kaffet till frukosten och köper en energidryck av Tallinns bakfullaste matbutikskassör. Han tar ett 40-sekunders powerbreak och bläddrar igenom tidningen kunden före mig är på väg att köpa.

12:00. Undviker 30-minuterspromenaden till Telliskivi i två grader och isande vindar. Tar spårvagnen istället. Mer folk idag. Besöker krigsmemorabiliashoppen och överraskas av en puck från hockey-VM i Sverige 1989.

Tallinn hade inte tur med vädret under festivalhelgen.

14:00. Svär över den usla skyltningen. Ett ställe där ”Polens Beach House” ska spela finns inte. Går istället på spelning i en designbyrås lokaler. En vakt som bäst kan liknas med en blandning av Frank Black i Pixies och Hank i Breaking Bad prickar av barnfamiljer för en gratisbuffé. Låt gå.

15.00: Rycker i dörren till "Tallinns bästa burgare" igen: "Opens at 4 today. Chaos as usual...". Fan också. Nytt försök senare.

16.00: Tillbaka på hotellet. Mer Han Solo-frusen än igår. Tar ett bad. Precis lika älskvärt som igår.

17.15: Ser estländska multiinstrumentalisten Erki Pärnoja med band i skivbutik i gamla stan. Fullt hus. Bra ställe. Vackra drömska melodier, Pärnoja är skicklig. Grabbar en Fritz-Kola med rabarbersmak. Fantastisk. När ska de bli stora på riktigt i Sverige?

Estländska multiinstrumentalisten Erki Pärnojas spelning på skivbutiken Biit Me Record Store är en av festivalens intimaste spelningar.

18.00: Försöker besöka KGB-museet som ligger i Viru hotell. Stängt.

19.00: Går på Tallinns motsvarighet till Dramaten, Vene Teater. Planen är att se ett stycke rysk musik. Inte för musikens skull nödvändigtvis, snarare för den vackra lokalen. Får inte komma in i pianobaren med jacka på. Drar vidare.

19.30: Tar 30-minuterspromenaden till Telliskivi igen. Dags att kolla in tunnelravet, som enligt festivalens app är mer eller mindre ständigt pågående. Orättvist att kika in på ett rave vid halv 8 kanske. Men folktomt, det är de.

Tunnelrave i Tallinn.

20.00: ÄNTLIGEN är Burger Box öppet. 5 euro för en klassisk burgare. Hemmagjord känsla, okej nivå, men smakar inte nödvändigtvis bättre än något man själv slänger ihop en fredag kväll. Men ett besök, det är Burger Box värt.

20.30: Jag och HYMN-Pontus sätter oss på en avig sportbar i gamla stan. Tar en estländsk stout och kikar Southampton-Bournemouth – samtidigt som hair metal-bandet Ratt:s Round and Round strömmar ur högtalarna. Vi har 300 kvadratmeter bar för oss själva. Mysigt. Det är en självklarhet att besöka en källarbar i gamla stan om du är i Tallinn.

21.15: Går på rysk, Cloud Nothings-liknande, hardcorepunk i form av пасош. Moshpits och röjigt. Sångaren pratar ryska och om jag tyder det rätt frågar han hur många som är av rysk härkomst i publiken. 75 procent av publiken slänger upp näven.

22.30: Into The Valley hålls som bekant i Rummu i år. Nu jäklar är det dags att kliva på förfesten. Framme vid Frihetstorget. Googlar. Klubben ska ligga under torget. Hör inget klubbljud. Är för trött för att fråga, och festivalnöjer mig där. Tar en längre promenad hem genom gamla stan för att samla Tallinn-tankarna. Kommer fram till att jag är pro-Tallinn. Trots otur med vädret.

Söndag 2 april.

10.30: Idag är det givetvis strålande sol och 11 grader. Tallinn ÄR finare än Helsingfors. Alltid finare än Helsingfors. Kell kokkutulek, Tallinn.

***

7 måsten om du är i Tallinn

1. Se en konsert i det gamla kärnkraftverket Kultuurikatel: Mäktigare lokal för att se en spelning får man leta länge efter.

2. Vintageaffären Fankadelik i gamla stan: Stans coolaste klädbutik. Omsorgsfullt utvalda, unika, kläder från världens alla hörn – och en karismatisk ägare. Även om det är tjejkläder som säljs brukare vintage funka unisex – speciellt skjortor och jackor.

3. Ta spårvagnen – eller promenaden – till Tallinns hipsterkvarter, Telliskivi: Med sin street art och stora fik- och restaurangutbud lever mysiga Telliskivi upp till ryktet om levande hipsterkvarter.

4. Ät en finare middag på Pegasus i gamla stan: Bästa restaurangen i Tallinn!

5. Besök en av otaliga barer i gamla stan: Goes – faktiskt – without saying.

6. Käka en hamburgare på Burger Box: I min värld ska ett burgarställe som öppnar lite när de känner för premieras. Ligger nära tågstationen.

7. Drick billiga shots i gamla stan: Billiga alkoholpriser bör nyttjas, och i Tallinn är det generellt spriten som dominerar före ölen som kostar 2.50-4 euro. Use it!

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:10