Hoppa till innehåll

Avsnitt för avsnitt: Så blir andra delen av Historien om Sverige

Omslagsbild för historien om Sverige.
Robin Åberg

SVTs storsatsning Historien om Sverige är tillbaka och denna gång blir det allt ifrån stormaktstid till Sverige som ett av världens rikaste länder. Det här kommer de avslutande fem avsnitten att handla om.

Sveriges television siktade högt med det historiska eposet till tv-serie som är Historien om Sverige, vilket märks i ambitionsnivån. Över 300 experter har bidragit med sin kunskap, färske Golden Globe-vinnaren Ludwig Göransson har komponerat den episka musiken, historiska scener har återskapats med mängder av statister och den där svenska killen från Exit, Simon J Berger, plockades in som berättare.

Satsningen visade sig gå hem. I ett pressutskick från SVT sammanfattas reaktionerna på den första halvans fem avsnitt som ”tittarsuccé och stort historieengagemang”. Söndagen 14 januari drar seriens andra halva i gång. Här nedan kan du läsa om vad de kommande 5 avsnitten kommer handla om.

Så blir andra delen av Historien om Sverige:

Historien om Sverige. Foto: SVT

14/1 Avsnitt 6: Stormakten Sverige

Under århundradet som följer kommer lilla Sverige att bli ett mäktigt land i Europa, en stormakt. Långt ifrån storpolitiken stretar människorna på i sina vanliga liv, men det är de som kommer att få betala för kungarnas framgångar på slagfälten – och priset kommer att bli högt.

21/1 Avsnitt 7: Häxor och krig

Sverige är förvandlat till en militärstat, och den effektiva krigsapparaten väcker respekt i Europa. Men landet går också igenom enormt svåra tider med häxbränningar, missväxt och pest – och tusentals unga män kommer att dö i försöken att bevara stormakten.

Historien om Sverige. Foto: SVT

28/1 Avsnitt 8: Nya tider

Sverige är ett utblottat och uttröttat land, efter Karl XII:s ändlösa krig. Men ur askan växer något nytt fram. Nya sätt att tänka slår rot, handel och vetenskap blomstrar och nu kommer också nya idéer som tryckfrihet och folkligt inflytande. Men de idéerna kommer att stöta på motstånd.

4/2 Avsnitt 9: Folket tar makten

Under 1800-talet tar Sverige sina första steg mot ett mer rättvist och demokratiskt samhälle. Reformer, vaccin och nyvunnen fred gör att landet står inför en befolkningsexplosion. Det här är också en tid då de svenska industrierna bildas och folket samlar sig i protester och kräver inflytande – det är förändringens tid.

11/2 Avsnitt 10: Världens modernaste land

Under 1900-talet går Sverige igenom enorma förändringar och svenskarna möter en framtid de inte kunnat drömma om. Från att ha varit ett fattigt jordbrukssamhälle med djupa klassklyftor och hårda konflikter på arbetsmarknaden så blir Sverige ett av världens rikaste länder. Men tiden står inte stilla.

I anslutning till serien visas precis som för tidigare avsnitt barnversionen Historien om Sverige med Farah, Historiskt eftersnack och kortserierna Sveriges musikhistoria, Sveriges litteraturhistoria, Sveriges konsthistoria.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.