Hoppa till innehåll

Bandet New Order har precis släppt EM:s snyggaste fotbollströja

New Order med engelska fotbolls-EM-tröjor 1990
Tom Cehlin Magnusson

Sommarens fotbolls-EM är på sätt och vis redan avgjort.

Oavsett om det svenska landslaget blir uppsnurrat på planen av spanjorerna i EM-premiären om en månad så finns det en match de redan har vunnit: kampen om vilka som har snyggast matchtröjor. Spaniens matchtröja är gräslig, faktiskt helt fruktansvärd. Men nog om det.

Om Sverige väl lyckas dribbla sig igenom gruppen och får möta England så är matchen tyvärr på förhand avgjord. Umbro presenterat nämligen precis sitt samarbete med Factory Records.

Det Manchester-baserade skivbolaget startades på slutet av 70-talet av den legendariske mångsysslaren Tony Wilson och hade band som Joy Division, A Certain Ratio och Happy Mondays på sin konsekvent magra lönelista.

Och, förstås, New Order. Bandet som under flera år höll skivbolaget vid liv med monsterhitten Blue Monday skrev också den officiella låten för det engelska landslagets deltagande i EM 1990, World In Motion (låten hade ursprungligen titeln E for England, innan FA satte stopp för det). En låt som nu förevigas i en kollektion fotbollströjor som Umbro har tagit fram lagom till fotbolls-EM.

Tröjorna är baserade på matchtröjorna Gazza, Gary Lineker och Chris Waddle bar 1990, och utöver det så har företaget även tagit fram gulsvarta tröjor som ska fira skivbolagets formgivargeni Peter Savilles klassiska posters och nattklubbsstolpar inne på skivbolagets legendariska nattklubb, The Hacienda.

Kollektionen finns att köpa på Umbro.com nu.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt King Magazine.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.