Hoppa till innehåll

Alla matchtröjor i Fotbolls-VM 2018 – från snyggaste till fulaste

Joel Linde

Vi korar de snyggaste nya matchtröjorna som kommer visas upp under VM i Ryssland.

Det är inte långt kvar till Fotbolls-VM och de kvalificerade lagen har presenterat de officiella matchtröjor de kommer bära under mästerskapet i Ryssland, vilket för alla oss fotbollsfantaster innebär ytterligare förrätter inför varmrätten som serveras mellan den 14 juni och 15 juli.

Så för att maxa peppen inför fotbolls-VM i Ryssland 2018 ska vi nu avgöra vårt eget VM – i vilka tröjor som är snyggast, respektive fulast.

Här är alla hemmatröjor och bortatröjor till VM i Ryssland 2018.

Grupp A

Ryssland

Ryssland har det kämpigt ekonomiskt. Kostsamma krig, dålig oljemarknad och sanktioner från utlandet har gjort att ryssarna uppenbarligen satsar på något enkelt och avskalat. Guldtoaletter och kaviarbad reserveras för oligarkerna.

Bortastället är lite mer… av något. Den känns digital, lite som Matrix-koden som liksom rullar fram över spelarens bröst.

Saudiarabien – gruppsegrare

Saudierna gör det enkelt för bortalaget att välja ett ställ som inte krockar med deras extremt enfärgade hemmaställ. Men det är också snyggt och i brist på hård konkurrens går det segrande ur gruppen.

Bortastället följer samma mönster… eller ja, alltså ickemönster. Fint med alldagligt.

Egypten

Det är svårt att sticka ut med röda tröjor i ett fotbolls-VM. Egypten har valt att göra det med det vaga mönstret av en finklippt fotbollsplan.

Bortastället premiärvisades under träningsmatchen mot Portugal. Väldigt likt ett klassiskt Mannschaft-ställ.

Uruguay

Ett ganska förväntat hemmaställ till Luis Suárez landslag som kallas för La Celeste – det himmelsblå. Till skillnad från poserna finns det inget direkt kaxigt med det.

Bortatröjorna ser riktigt slimmade ut och är en stilren Puma-tröja som inte konstlat till det i onödan.

Grupp B

Portugal – gruppsegrare

Ronaldos pectoralis framhävs en aning mindre i dessa tröjor jämfört med EM-versionen från 2016, men nog kan han känna sig nöjd med bilderna i den här säkra designen också.

Bortastället är traditionsenligt avskalat och ganska tråkigt, men inte det fulaste vi sett.

Spanien

När La Selección presenterade sina EM-tröjor diskade vi dem direkt på grund av för töntig bild. Men tröjorna var åtminstone snyggare då än nu när de gett sig på en pånyttfödelse av tröjorna laget bar under VM 1994.

Bortastället är… ett väldigt vanligt bortaställ.

Marocko

Han ser glad ut över tröjan och det ska han väl vara. Enkel och klassisk tröja med de vita detaljerna längst ut på ärmarna och en total-look som andas retro. Snyggt!

Bortatröjan har inget nummer på bröstet och färgen har man satt på axlarna. Finare än hemmastället!

Iran

Irans tröjor skiljer sig inte speciellt mycket från Marockos, och vice versa. Samma sponsor och färger, men Iran spelar, vad det verkar, utan landslagssymbol på hemmatröjan.

Vi ber om ursäkt för dålig bild, men som du ser är det inga större överraskningar här.

Grupp C

Frankrike – gruppvinnare

De moderiktiga representanterna av trikoloren har en tradition av snygga tröjor och VM i Ryssland blir inget undantag. Två behagliga nyanser av blå och diskret enknappskrage gör Les Bleus till favoriter i detta tröjmästerskap. Australien är god tvåa!

Bortastället är som sig bör något mer avskalat, men ändå lika detaljkänsligt.

Australien

Roligt med ett hemmaställ som sticker ut och gör något annat än en tvåfärgad tröja. Australien är en outsider i VM och kanske blir det mest bestående med landslaget deras tröjor.

Till bortastället har man plockat ner spexigheten ett pinnhål och nöjer sig med en rand tvärs över bröstet. Fortfarande NÅGOT som sticker ut!

Peru

Det blir femte gången Peru deltar i ett VM-slutspel, och helt enligt tradition bär man ett tempelriddarband från vänsteraxeln ner till högerhöften. A for effort, men utförandet kunde varit bättre.

Peru gjorde det enkelt för sig och inverterade kort och gott färgerna till sina bortaställ.

Danmark

Med Nicklas Bendtner i spetsen hoppas Danmark på en lång fotbollssommar. Om det inte vore för Patrik Brennings ständiga och tröttsamma malande av ”Lord Bendtner” hade vi unnat dem all framgång i det här snygga hemmastället från Hummels.

Bortastället är helt enkelt hemmastället med inverterade färger.

Grupp D

Argentina

Inga chockerande nyheter från Argentina, men väl så snygga. Den klassiska vita/ljusblå tröjan får en touch av den mörkblå alternativet i Adidasränderna på axlarna.

Bortastället är om möjligt ännu fräckare, och även här har man blandat in sitt andra ställ på ett smakfullt sätt.

Island

Island gör sitt allra första VM-mästerskap och ställer naturligtvis upp i sina isblå tröjor med spår av lavasprut och snö.

Bortastället är föga förvånande vita med omvända färger. En typisk treplus-tröja.

Kroatien

Vi måste tyvärr diskvalificera Kroatien efter denna smaklösa brat-posering som frontar inte mindre än tre guldkedjor i nån sliten gammal studentfåtölj. Detta kommer naturligtvis som en stor besvikelse med tanke på att Kroatien vann bår EM-tävling 2016.

Som sagt synd att vi var tvungna att diska dem, för bortastället är faktiskt helt okej.

Nigeria – gruppvinnare

Det är lite ovanligt, men Nigerias hemmaställ är en chansning som funkar. Det sportar lokala mönster och är allt annat än tråkigt. Dessutom kommer det med en hel kollektion kläder som alla verkar älska!

Bortastället är definitivt mer avskalat men den där gröna har en otrolig pondus.

Grupp E

Brasilien – gruppsegrare

Inga direkta nyheter från Brasilien. Men så vill vi ju också ha det – något måste ändå få vara heligt här i världen. Så trots minimal ansträngning vinner faktiskt Brasilien gruppen tack vare för svagt motstånd – ungefär så som det lär gå i själva VM i sommar.

De gör ändå det bästa av sin bortatröja och säkrar lagets avancemang.

Schweiz

Schweizarna satt sig ner och grubblade över vad som gör dem speciella, förutom att de misstas för svenskar när de är ute och reser. De kom fram till att alperna är häftiga och bestämde sig för att trycka en höjdkarta över hela tröjan. Dåligt val och en enorm besvikelse efter framgångarna i EM.

Om hemmastället var fult så är detta mest bara extremt fantasilöst. Bättring, Schweiz!

Costa Rica

Centralamerikanerna låter återigen hippa New Balance stå för kläderna. De gör inte något vidare väsen av sig, men heller inte några fadäser. Snyggt och enkelt.

Bortatröjorna är tyvärr rätt trista, men att välja New Balance som tröjsponsor gillar vi i en allt mer Nike- och Adidas-dominerad tröjindustri.

Serbien

En typisk tröja som ingen kommer minnas. Den hade varit coolast i Korpen div 5, men räcker inte långt i ett världsmästerskap.

På bortastället har Serbien målat ett streck med sin flagga från halsen ner till byxlinningen och det kan eventuellt se lite coolt ut in action.

Grupp F

Tyskland

Regerande världsmästarna sportar ett klassiskt men ändå piggt hemmaställ till VM. Det är rakt, det är snabbt och det är väldigt snyggt.

Man pratar ju om att något är ”ens färg”: Tysklands bortaställ är absolut ingen människas färg. Det spelar ingen roll hur mycket SnyggHummels kisar.

Mexiko

El Tricolor kör doscolor i hemmastället och överraskar inte många. Lite tråkigt men godkänt av Mexiko.

Bortastället däremot ser ut som en sån där korkpistol i trä som vi 80-talsbarn fick leka med. Kul!

Sverige – gruppsegrare

Vi lär dessvärre varken vinna VM i fotboll eller VM i fotbollströjor i år heller, men eftersom våra gruppkonkurrenter sparkade metaforiska grästorvor står faktiskt blågult som segrare i grupp F!

Bortastället mötte ett par hånfulla tillrop i England, men de borde naturligtvis har slutat skratta den 14 november 2012.

Sydkorea

Se så glada sydkoreanerna blev över att Zlatan valde att bli ambassadör för deras största företag, endast månader innan VM drog igång. Men själva hemmastället har de inte mycket anledning att vara glada över.

Deras bortaställ ger inte mycket mer anledning att fira, tyvärr.

Grupp G

Belgien – gruppsegrare

En oerhört starkt lag och en minst lika stark uppsättning matchställ. Ketchup och senap med stoltheten rätt i mitten – mer behövs inte.

Bortastället är till och med snäppet vassare med sitt diskreta vågmönster och klassiska färgkombination.

Panama

Precis som Costa Rica har Panama New Balance som sponsor men till det har de även tagit ut svängarna en del med olika mönster och tre färger på tröjan. Vi lovar redan nu säga att tröjorna håller högre klass än deras VM-insats. 

Bortastället är också riktigt snyggt. Tröjorna förtjänar ett bättre landslag!

Tunisien

Tunisien går in med minsta möjliga ansträngning och presenterar vitt med rött som hemmaställ.

På bortaplan har de i stället valt att spela i rött med vitt. Kul!

England

En klassisk hemmatröja som dock inte har en sportmössa att nå långt i turneringen.

Englands bortatröja har dock en god chans att nå långt med sitt diskreta men ändå tydliga kors över hela fronten.

Grupp H

Polen

Polen har lyckats koka ihop en intressant hemmatröja med två nyanser av rött. I en lite snällare grupp hade de kunnat gå långt, men här möter de tyvärr för hårt motstånd.

Bortastället följer samma tvåfältsmönster och är även det trevligt för ögat. Kolla här, Tunisien, det går att göra mycket med små medel!

Senegal

Kul med en känsla av inbroderade mönster i hemmastället. En turkos grön som man inte riktigt känner igen från flaggan vittnar om ett landslag man inte riktigt vet var man har. Precis som bortatröjan, den verkar de inte veta var de har ännu.

Colombia

Colombia återför gälarna som bar deras lag under VM 1990 – scenen för ett av världens mest minnesvärda afron, tillhörande Carlos ”Pibe” Valderrama.

Bortatröjan lånar in orangea adidasränder som gifter sig oerhört väl med det blå. En mycket lyckad dress av sydamerikanerna.

Japan – gruppsegrare

Trots oerhört hård konkurrens är det Japan som går segrande ur den tuffa grupp H. De vita ränderna är alltså en imitation av den klassiska japanska sömtekniken sashiko.

Även bortastället håller hög klass i sin enkelhet och är faktiskt ljusgrått och inte vitt. Bara en sån sak!

Artikeln uppdateras med resterande tröjor när de släpps – vilket också kan komma att påverka utgången av turneringen.

Slutspel

Trots gruppseger var det aldrig något snack om final för Saudiarabien, Portugal eller Sverige. I stället är det Belgien, Japan, Nigeria och Frankrike som avancerar och möts i två heta semifinaler. Så här ser sedermera prispallen ut.

Brons: Japan

Silver: Belgien

Guld: Nigeria

Håller du med? Vilken är din favorit respektive golvtrasa?

Klicka dig tillbaka på pilen för att se grupp A-C!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.