Hoppa till innehåll

Så stoppar du tunnhårighet – experten tipsar

Sofia Börjesson

Oroas du av att tappa håret, eller känner någon som gör det? Lugn, det finns metoder som funkar.

Café har talat med en av Sveriges främsta hårexperter Lars Norlén. Han är docent och överläkare på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset, och dessutom ansvarig läkare på klinikens hårmottagning.

Lars Norlén träffar ofta patienter som känner sig avundsjuka på cancerpatienter som tappar håret i samband med en behandling – för att de kan få håret tillbaka efteråt.

– Det säger ganska mycket om nivån på problemet när man kan bli avundsjuk på någon som har cancer, säger han.

En oerhört prekär fråga med andra ord. Men lugn, tappa inte modet för att du tappar håret. För det första finns det frillor som gör sig väldigt bra på tunnhåriga huvuden – och för det andra finns det faktiskt behandlingar som fungerar. Lars Norlén guidar oss:

Hårexperten hissar och dissar

Laserbehandling

– Diss. Jag brukar säga så här: De som påstår att de kan behandla håravfall måste visa effekt genom en seriös vetenskaplig studie – annars bör behandlingen kallas kvacksalveri. Och det finns inga övertygande studier som visar att laserbehandling fungerar.

Rogaine/Recrea/Minoxidil Orifarm (receptfritt på apotek, läs mer och köp här)

– Hiss! Det finns ingenting som ens kommer i närheten av minoxidil som är den verksamma substansen i alla tre. Problemet är att många avslutar behandlingen för tidigt för att man inte märker någon effekt förrän efter cirka sex månader.

– Men man bör vara medveten om att en avslutad behandling kan leda till ett massivt håravfall ett par, tre månader efteråt. Därför bör man fortsätta med minoxidyl så länge man bryr sig när man väl har börjat.

Hårtransplantation

– Hiss för en utvald grupp. Men det gäller bara en begränsad andel av patienterna eftersom det kräver ett ”lagom” håravfall. Man får inte ha tappat för mycket hår, men inte heller för lite för att kunna få transplantationen till stånd.

– Min rekommendation är att man alltid bör få en oberoende bedömning innan man bestämmer sig för operation. Det kan finnas andra lösningar.

Propecia (receptbelagt läkemedel)

– Hiss med reservation. Propecia är en hormonbehandling och den fungerar – men den är inte bättre än minoxidil och den kan ge allvarliga biverkningar som till exempel potensstörningar.

* Innan du testar en behandling tycker Lars Norlén att du bör ta reda på vad tunnhårigheten beror på. Åtminstone om det inte är helt uppenbart att det rör sig om ärftligt manligt håravfall.

Andra produkter som ska hjälpa mot håravfall och tunnhårighet

Från vänster
1. Fanola Energy Hair Loss Prevention Lotion. Olja som masseras in i hårsäckarna. Stimulerar och ger näring genom sojaprotein. Läs mer och köp här.

2. Kérastase Densifique Man Cur. Intensiv kur som pågår i 90 dagar. Applicera en ampull i hårbotten dagligen och massera för bästa resultat. Läs mer och köp här.

3. Intragen Anti Hair Loss Treatment. Klassisk leave in-behandling som appliceras direkt på utsatta områden i hårbotten och som hjälper effektivt. Läs mer och köp här.

4. Goldwell Dualsenses Scalp Anti-Hairloss Serum. Serum som ska vara effektivt mot genetiskt håravfall. Läs mer och köp här.

Läs även: 7 myter om tunnhårighet krossade, av en snubbe som vet

Läs även: Släpp allt du gör – Magnus Betnér har skaffat skägg och frisyr

Läs även: Läkare varnar för populära frisyren – kan göra dig tunnhårig

Läs även: 10 frisyrer vi alla hade men som vi skäms över idag

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.