Hoppa till innehåll

Bästa bältet till kostym och snyggaste kavajen i höst – Daniel Lindström reder ut

Bältessoänne, kavaj och Daniel Lindström

Vilka säljer den populära ”shopping-bagen” Telfar i Sverige? Vad betyder egentligen ”oud” i parfym? Och vilka är de perfekta hemmakläderna för hemmajobb? Det och mycket mer svarar Cafés modechef Daniel Lindström på här.

1. Hur ser man bra ut i chinos?

Fråga: Jag söker ett alternativ till jeans i höst och landar hela tiden i att det är chinos jag behöver till garderoben. Men chinos, gubbplagget nummer ett, hur lyckas jag bära upp de byxorna på ett snyggt sätt? /Joseph B

Svar: Som med alla slags kläder handlar det om passform. Ett par chinos som sitter snyggt i midjan och har en lite lösare silhuett är supersnyggt till en udda kavaj eller denimskjorta. De flesta begår misstaget att välja för smala modeller som sitter åt på benet – det är INTE snyggt.

2. Bästa skjortan på Zoom-möten?

Fråga: Hur ska man klä sig ”på jobbet” när man sitter hemma? Jag har ett eller två videomöten per dag och vill ändå se hyfsat representativ ut. /Klas Eriksson

Svar: Jag skulle rekommendera att ha en fin skjorta på sig. Det är ju oftast bara överkroppen som syns i kameran och någon kavaj krävs ju knappast. Försök att hitta en skjorta med något mönster så att den syns och tar lite plats också. En vanlig vit eller ljusblå kommer bara att försvinna i bilden.

3. Vad är oud i parfymen?

Fråga: Många herrdofter har ordet ”oud” i sitt namn. Vad är det för något och kan du ge några tips på trevliga parfymer? /Axel Hagenfeldt

Svar: Oud är en mörk kärnved som framställs ur trädsläktet Aquilaria. Om trädet blir infekterat av en viss typ av mögel bildas en mörk oljeharts med en tät och mystisk doft, det är oud. Mina favoriter: Tom Fords Oud Wood, Guccis The Voice of the Snake och Byredos Oud Immortel.

4. Var säljs Telfar i Sverige?

Fråga: Kan jag få tag på den populära ”shopping-bagen” från Telfar i Sverige? /Arwin M

Svar: Telfar säljs på Très Bien Shop. När det gäller den populära väskan med präglat ”T” får man hänga på låset när den släpps – ”Bushwick Birkin” tar alltid slut på extremt kort tid.

5. Snyggaste hemmakläderna?

Fråga: Hur ska man tänka kring kläder när det ser ut som om vi (i alla fall jag) kommer att jobba hemifrån hela hösten och vintern. Erbjuder någon designer/märke schysta hemmakläder? /Johan Wiberg

Svar: Svenska CDLP, känt för underkläder, har precis lanserat en kollektion som heter ”Home” och som består av skräddade plagg i lyocell. Plaggen är tänkta att fungera lika bra hemma som ute.

6. Vilken kavaj ska jag köpa i höst?

Fråga: Jag behöver investera i en ny kavaj eftersom jag bytt jobb och det råder krav på att vara ”avslappnat uppklädd”. Vad ska jag satsa på? /Jonas Sjöberg

Svar: Jag skulle köpa en mörkblå eller svart blazer som är ofodrad, det vill säga en kavaj som saknar uppbyggda axlar och faller mjukt på kroppen. Den är mindre formell än en kavaj med axelvaddar och passar bra till exempelvis jeans.

7. Bästa bältet till kostym

Fråga: Tips på snygga bälten som inte är för dyra? Ska fungera både till kostym och jeans. /Rasmus S

Svar: Svenska skomärket Morjas har nyligen lanserat en bälteskollektion som är superfin. Man använder samma skinn och mocka som i skokollektionen. 

8. Hur skaffar jag skogshuggar-looken?

Fråga: En av mina favoritstilar när det kommer till herrmode är skogshuggare, jag blev åter inspirerad av looken när jag återupptäckte filmen Brokeback Mountain. Vilka är nyckelplaggen man måste skaffa? /Mattias Lundström

Svar: En rutig utanpåskjorta i flanell och ett par hikingkängor är allt man behöver. Skjortan hittar du hos amerikanska märkena Woolrich och Filson eller lyxmärken som Saint Laurent.

För att skicka in frågor till Daniel, skriv ett mejl till daniel.lindstrom@cafe.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.