Hoppa till innehåll

Bästa spelen som finns ute nu till Playstation 5

Spider-Man: Miles Morales och Playstation 5

Från actionpackade Playstation-exklusiva ”Marvel’s Spider-Man: Miles Morales” till nyversionen av supersvåra ”Demon’s Souls” – här är de bästa spelen som finns att köpa till Playstation 5 just nu.

En ny konsolgeneration när både Microsoft och Sony släpper nya tv-spelsmaskiner och en pågående pandemi har gjort att trycket på Playstation 5 är högt. Mycket högt. De lyckliga, och förutseende planerande, själarna som förhandsbokat sin konsol kunde börja spela för fullt på sin nya koloss till konsol den 19 november. För majoriteten med kraftigt sug efter en ny konsol återstår det att vänta till januari eller februari – om du inte slantar upp 10-12 000 kronor som PS5:an för närvarande säljs på andrahandsmarknader som Blocket.

Om du är en av de lyckliga, och förutseende planerande, själarna som lyckats lägga vantarna på en Playstation 5 återstår nu det svåra beslutet i vilket eller vilka spel du ska lägga ner tid – och pengar, Playstation 5-spelen är rekorddyra – på. Cafés Joakim Almén har ägnat novemberkvällar (och nätter) åt att hamra tum- och pekfingrar på den nya PS-handkontrollen Dualsense. Här är de bästa spelen som finns ute nu till Playstation 5.

LÄS OCKSÅ: Bästa spelen som finns ute nu till Xbox Series X/S

1. Demon’s Souls

Det var Demon’s Souls som startade Dark Souls-, Bloodborne– och Sekiro-eran. Du vet, de japanska rollspelen där karaktärsutveckling och story får stå till sidan för kasta-doshelvetet-i-väggjäveln-hög svårighetsgrad, där du dör om och om och om igen. Men å andra sidan är det ack så belönande när du klarar den där vidriga bossen på 25:e försöket. Av PS5:ans lanseringstitlar smäller Demon’s Souls och möjligen Spider-Man högst. I nyutgåvan av From Softwares klassiker är precis allt bättre. Ljussättningen imponerar stort, precis grafiken och ljudet. Spelet utnyttjar även den nya handkontrollens haptiska funktion på ett strålande sätt. Demon’s Souls är ett måste till dina nya PS5:a – även om du spelat originalet.

2. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Playstation-exklusiva Spider-Man: Miles Morales är en av titlarna Sony trycker hårdast på i samband med lanseringen av Playstation 5. De gör dom helt rätt i – den andliga uppföljaren till superunderhållande Marvel’s Spider-Man (2018) levererar ett New York som verkligen känns nästa generationens tv-spel. Friheten att svinga sig runt bland höga skyskrapor som Peter Parkers spindelmanspolare Miles Morales skyskrapor är gravt beroendeframkallande. Dessutom är fajting- och uppgraderingssystemet väloljat. Spelet är kanske något väl kort (du klarar det på 10-20 timmar, beroende på hur sidouppdragshungrig du är), men å andra sidan är Spider-Man: Miles Morales något billigare än ett fullprisspel. Ett måste till din nya konsol.

3. Assassin’s Creed Valhalla

Wow! Det är bara att stämma in i recensionshyllningskören: Assassin’s Creed Valhalla är det bästa spelet hittills bland alla miljoner (nåja) titlar i Creed-serien. Ubisoft släppte för några år sedan sin fruktansvärt usla pengamjölkande strategi med att släppa en ny Assassin’s titel per år. Resultatet? Ett genomarbetat, ursnyggt äventyrsrollspel i vikingamiljö. Smygandet har tonats ner, precis som de luddiga och onödiga Abstergo-avbrotten. Välkommet. Men framförallt känns spelets huvud- och sidouppdrag inte fullt lika repetitiva som i tidigare installationer i Creed-serien. Assassin’s Creed Valhalla lånar friskt från spel som Red Dead Redempetion 2 och The Witcher 3, men de gör det med ett eget DNA och utan att bli en copycat. Plus också för att huvudkaraktären Eivor känns välskriven. Här har du 60-80 timmars kvalitetsstämplad karantänunderhållning.

4. Sackboy: A Big Adventure

LittleBigPlanet-mannen, förlåt LittleBigPlanet-garnbarnet Sackboy har fått sitt alldeles egna plattformsäventyr. I Sackboy: A Big Adventure vallar du får och hoppar fram och tillbaka à la Super Mario på plattformar. Det är snyggt och sockersött. Men framförallt är det kul, riktigt kul – speciellt om du spelar tillsammans med ditt barn eller en kompis (maximalt kan man vara fyra spelare samtidigt) då spelet gör sig bäst med flera spelare snarare än som ensamspelare. Playstation har fått en ny plattformshjälte.

https://www.youtube.com/watch?v=mUwI6e-em3o&ab_channel=PlayStation

5. Astro’s Playroom

Låt dig inte luras av att Astro’s Playroom ingår gratis till Playstation 5. Faktum är att det gulliga spelet är det bästa ingår-gratis-i-samband-med-nytt-konsolsläpp-spelet sedan Wii Sports släpptes till Wii för 14 år sedan. Astro’s Playroom är ett plattformsspel som ska fungera som ett flaggskepp för att visa upp PS5:ans nya handkontroll Dualsense och dess nya, ofta kreativa, funktioner. Men vilket mys sen! Mario möter Banjo-Kazooie i ett färgsprakande, lekfullt kreativt spel som gärna fått räcka några timmar till. Det är nämligen slut på några timmar.

6. Watch Dogs: Legion

Legion är det tredje spelet i Ubisofts populära Watch Dogs-serie. Legion erbjuder en framtidsdystopisk spelupplevelse med steampunk-känsla där du på ett The Girl With The Dragoon Tattoo-manér hackar dig till medborgerlig frihet och framgång i den hemliga hackergruppen DeadSec. Spelplatsen är ett vackert återgivet framtids-London, där staten kontrollerar allt och det är din uppgift att se till att makten förskjuts till befolkningen. Som ett V For Vendetta och Brave New World försatt i en öppen spelvärld med mängder av samlarföremål och sidouppdrag. Sämre kan man ha det.

7. Call of Duty Black Ops: Cold War

Call of Duty Black Ops: Cold War är det sjätte spelet i Black Ops-serien och det sjuttonde(!) totalt i Call of Duty-serien. I Black Ops: Cold War är det Sovjet, Reagan och den paranoida kalla kriget-stämningen under 80-talet som agerar fond för single player-kampanjen. Som vanligt lyckas utvecklarna Treyarch väl med den cinematiska känslan – som spelare känns det som att är placerad mitt i ett påkostad actionrulle. Precis som i alla Call of Duty-spel finns det mängder av multiplayer- och onlinehåll att förädla ditt hemmasittarliv med. Ett måstespel om du vill testa next-gen-vingarna mot andra online.

8. NBA 2K21

Madden NFL och NBA2K21 är i nuläget de enda sportfranchise-spelen som är anpassade till de nya generationerna och eftersom amerikansk fotboll generellt går bort (förlåt ni 0,0001 procent av den svenska befolkningen som bryr sig amerikansk fotboll) är därför årets spelupplaga av NBA ett måste om du vill uppleva ett sportspel i 4K och 60 bildrutor per sekund NU. Utöver bilduppdateringen har publiken förbättrats och animationerna är mer realistiska. Med blotta ögat kan det faktiskt ibland vara svårt att avgöra om det är en basketvideo från ESPN eller ett tv-spel vi har att göra med. Kika själv nedan.

9. Playstation Plus

Även om Microsoft slår Sony duktigt på fingrarna med sitt Ultimate Game Pass är det ingen dålig investering att skaffa PS Plus (om du nu inte redan har det). För en hyggligt billig peng får du tillgång till några, ofta högklassiga, PS4-titlar varje månad. Och eftersom PS5:an är bakåtkompatibel är det bara att tanka hem och köra.

… Och spelet du BÖR skaffa i december:

Cyberpunk 2077

The Witcher-utvecklarna CD Projekt Reds nästa spel släpps förvisso inte förrän 10 december (om nu allt går som planerat, spelet har skjutits upp tre gånger redan). Men eftersom det är ett av årets största spelsläpp är det väl värt att vänta ett par veckor extra efter att du inhandlat din nya konsol. ”Keanu Reeves-spelet” är ett actionrollspel i dystopisk ultra-futuristisk miljö och utlovar lång speltid i sann single player-rollspelsanda. Spelet har varit under utveckling i närmre åtta år och The Witcher möter Blade Runner har alla förutsättningar att kunna bli precis hur bra som helst.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.