Batmobilen från Tim Burtons Batman-filmer är till salu

Michael Keaton som Batman i filmen Batman från 1989.

För en prislapp norr om 15 miljoner kronor kan du lägga vantarna på ett stycke filmhistoria.

Joakim Almén | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-11-28 15:17  |  Lästid: 2 minuter

Batmans bil – batmobile – i Batman-filmerna är nästan lika mytomspunnen som James Bonds olika bilar i filmerna om den inte så hemlige brittiska agenten. I de senaste Batman-filmerna har Batmans fordon tagit en skepnad av ett militärt fordon snarare än en bil.

Men det fanns en Batman-tid då den fladdermusklädda serietidninghjältens bilar liknande gamla sportbilar. Nu är en sådan dyrgrip till salu när en privat samlare säljer Batmans vrålåk från de Tim Burton-regisserade Batman-filmerna Batman (1989) och Batman: Returns (1992).

Det historiska fordonet, som efter sitt framträdande i de två klassiska filmerna agerat rekvisita på nöjesfältet Six Flags i New Jersey, säljs nu av en filmbilssamlare via sajten Classic Auto Mall. Priset? 1,5 miljoner amerikanska dollar (drygt 15,6 miljoner svenska kronor).

Den steampunkiga sportbilens blanksvarta glasfiberkropp har bland annat en jetmotortubin monterad på mitten och en Daytona prototype-liknande nos med fladdermusinspirerade vingar baktill. Interiörmässigt liknar batmobilen mest en sportbil.

Fordonet är designad av illustratören Julian Caldow och byggt i Pinewood studios i England som en rekvisitabil. Att köra Batmans bil tordes inte ge dig en upplevelse av utanför kroppen-karaktär – filmbilen är utrustad med en elektrisk motor som ger en maxhastighet på cirka 48 km/h och batteriet har inte varit igång sedan 1993.

Prylmässigt ingår en fullt fungerande eldkastare såväl som krokkastare. Gott så.

Michael Keatons Batman från 1989 kikar eventuellt in batmobilens skinande finish.

Vill du nörda ner dig ytterligare i Batmans 33 år gamla superhjältebil finns allt och lite till att läsa på Classic Auto Mall.

Foto: Classic Auto Mall.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-11-28 15:18