Hoppa till innehåll

BBQ-skolan 1: Carne Asada

Bilden är borttagen

Häromdagen invigde min kompis Nikola och jag som sagt vår hemgjorda grilltunna El Mistico utanför vår lokal i Hammarbyhamnen. Vi har valt att kalla grillen El Mistico eftersom det, förhoppningsvis, ska hända mystiska, magiska saker inne i den under sommarens gång. För att mjukstarta lite valde vi att göra Carne Asada, en enkel men delikat … Continued

Häromdagen invigde min kompis Nikola och jag som sagt vår hemgjorda grilltunna El Mistico utanför vår lokal i Hammarbyhamnen. Vi har valt att kalla grillen El Mistico eftersom det, förhoppningsvis, ska hända mystiska, magiska saker inne i den under sommarens gång.

Bilden är borttagen

För att mjukstarta lite valde vi att göra Carne Asada, en enkel men delikat variant av grillat kött som går lika bra att göra i en klotgrill med lock. Jag har fått en del synpunkter på att jag inte använder mått i recepten, så det har jag tänkt börja med. Ta dem dock med en nypa salt och låt smaklökarna avgöra. Men först, lite bilder:

Bilden är borttagen

Vi fick gäster till vårt smutsiga lilla industriområde, ett svensexegäng. Lycka till Joakim!

Bilden är borttagen

Carne Asada på gång, den vackert röda färgen får köttet av mesquiteröken.

Bilden är borttagen

Majstortillas från La Neta. Hemgjorda vetetortillas skulle ha passat bättre. Nästa gång.

Bilden är borttagen

Tips: Ställ inte, som vi, det skurna köttet på serveringsbordet eftersom det kallnar lite för snabbt då. Du har ju en grill, använd den som varmhållning.

Bilden är borttagen

Hur du äter en Taco 1.

Bilden är borttagen

Hur du äter en Taco 2.

Bilden är borttagen

Hur du äter en Taco 3.

Bilden är borttagen

Öl till så klart.

Bilden är borttagen

Grillad salladslök gör det lite mer ”kokbokigt”.

Bilden är borttagen

”Hörru? Smaka ’rå?”

Bilden är borttagen

Färdig Carne Asada Taco.

Bilden är borttagen

Finger lickin’ good.

Bilden är borttagen

Old crazy taco eyes.

Bilden är borttagen

Carne Asada 4 personer

Kött: En hel skirt steak eller en flankstek. Skirt steak är en amerikansk styckningsdetalj som finns bland annat på Sydamerikanska livsmedel i Hötorgshallen. Flankstek hittar ni hos välsorterade livsmedelsaffärer.

Marinad: Juice från en lime, en halv deciliter olivolja, en halv kruka koriander, en färsk chili, tre vitlöksklyftor, en tesked socker, en halv tesked oregano, en fjärdedels tesked spiskummin, två teskedar salt, svartpeppar, en halv kiwi.

Så gör du: Mixa alla ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera över natten. Både skirt steak och flankstek är ett segt, men oerhört smaktrikt (och billigt) kött. Kiwin i marinaden innehåller dock en enzym som mörar köttet. När kolen börjar glöda fint lägger du köttet, som fått ligga i rumstemperatur i 30 minuter, på grillen. Släng i ett par handfullar blötlagda mesquitespån på glöden och stäng locket så att ni får den riktigt rökiga smaken samt den fina, röda färgen på köttet. Ta upp medan det känns saftigt, låt vila i fem minuter och strimla sedan fint.

Bilden är borttagen

Pico De Gallo 4 personer

Ingredienser: 4-6 tomater, en silverlök, 1-2 färska chilis, saften från en halv pressad lime, en halv kruka koriander, salt.

Gör så här: Ta ur kärnorna ur tomaterna och hacka dem sedan tillsammans med silverlök, koriander och färsk chili, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander så använd det ändå. Det är dags att du slutar med sådana dumheter. Pressa över lime och salta.

Bilden är borttagen

Servering: Ät Carne Asadan med tortillas, picon, blandad hackad silverlök och koriander, limeklyftor, iskall öl, chili pequin samt en grillad salladslök.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.