Jonas Crambys bästa recept på tacos – så lagar du tacos al pastor

tacos al pastor

Tacos med hemgjord mexikansk kebab och grillad ananas. * * * Om Mexico city har en signaturrätt så är det definitivt Tacos al pastor – rotisserigrillat fläsk. Det yttersta lagret krispigt fläsk blandas med de mjukare bitarna innanför och tillsammans med den djupa chilihettan och en bit grillad ananas är detta helt enkelt vansinnigt gott. […]

Publicerad 2015-04-26 13:22 | Uppdaterad 2016-06-28 10:58  | Lästid: 2 minuter | Jonas Cramby
tacos al pastor

Tacos med hemgjord mexikansk kebab och grillad ananas.

* * *

Om Mexico city har en signaturrätt så är det definitivt Tacos al pastor – rotisserigrillat fläsk. Det yttersta lagret krispigt fläsk blandas med de mjukare bitarna innanför och tillsammans med den djupa chilihettan och en bit grillad ananas är detta helt enkelt vansinnigt gott.

Sex personer
1–1 ½ kg fläskkarré, gärna fet
1 pkt à 140 g bacon
1 ananas

Adobo
2 torkade guajillochilis alt chipotles
2 torkade anchochilis
2 dl utspädd ananasjuice
2 msk ättiksprit, 12 %
50 g achiotepasta
1 kycklingbuljongtärning
1 hel vitlök
1 tsk spiskummin
3 cm canela eller kanelstång
1 msk salt

Servera med
Nybakta tortillas
Salsa verde
Koriander- och silverlökshack

1. Börja med att göra adobon. Rosta de torkade chilisarna i en torr medelvarm stekpanna tills de puffar upp och köket luktar gott. Ta bort kärnorna och stjälken och lägg chilin att svälla i ananasjuice och ättika 15 minuter. Tillsätt resten av adoboingredienserna och mixa till en slät pasta. Achiote hit­tar du i sydamerikanska affärer eller på nätet om du undrar. Skär fläskkarré så tunt du bara kan och mot köttfibrerna. Banka gärna ut med en stekpanna eller nåt så att de blir riktigt tunna. Tänk schnitzel. Doppa köttet i adobon och varva med bacon i en ugnssäker fyrkantig form. Plasta in. Låt marinera i kylskåp minst 3 timmar eller gärna över natten.

2. Sätt ugnen på 120 grader. Ugnsrosta köttet mitt i ugnen ungefär 3 timmar. Låt svalna och stoppa hela klabbet i kylen ett par timmar, gärna över dan. Detta är för att fettet ska stelna och bli lättare att skiva tunt. Fram tills nu är det perfekt att ha förberett inför en middag eller nåt.

3. När det börjar dra ihop sig till middag skalar och skär du ananasen i fyra bitar, tar bort stocken och ugnsgrillar bitarna på 200 grader 20 minuter. Ta ut köttet ur kylskåpet och vänd upp på en skärbräda som en tegelstensformad bit stelnat kött. Skiva så tunt som möjligt, tänk att det är en liten kebab, och stek sedan bitarna knapriga i en stekpanna på hög värme, använd fettet också. Servera i en tortilla med tunt skivad ananas, salsa och koriander- och silverlökshack.

Jonas Cramby

* * *

Läs mer!

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Jonas Crambys bästa recept på tacos – Carnitas tacos

Jonas Crambys bästa tacos – så lagar du Carnes asadas

27 gånger Zlatans kompis tagit hipsterlooken till en helt ny nivå

Dela på Facebook
Tweeta