Hoppa till innehåll

Jonas Crambys bästa recept på tacos – så fixar du bästa tacotillbehören

El Charro Carnitas

* * * Cebolla morada Picklad rödlök 2 röda lökar 2 dl äppelcidervinäger 2 dl färskpressad apelsinjuice 2 dl vatten 2 tsk salt 2 tsk socker Skiva rödlöken fint. Blanda ihop de andra ingredienserna och häll över. Ställ i kylskåp över natten. * * * Pico de gallo Hackad tomatsalsa 200 g kvisttomater 1 knippe … Continued

El Charro Carnitas

* * *

Cebolla morada

Picklad rödlök

2 röda lökar
2 dl äppelcidervinäger
2 dl färskpressad apelsinjuice
2 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk socker

Skiva rödlöken fint. Blanda ihop de andra ingredienserna och häll över. Ställ i kylskåp över natten.

* * *

Pico de gallo

Hackad tomatsalsa

200 g kvisttomater
1 knippe koriander
1 silverlök
1–2 jalapeños
2 msk färskpressad limejuice
salt

Kärna ur tomaterna. Finhacka ihop med silverlöken, den urkärnade chilin och kor­iandern. Blanda ihop. Tillsätt limejuice och smaka av med salt. Passar till allt.

* * *

Salsa verde

Tomatillosalsa

1 knippe koriander
2–3 jalapeños
½ silverlök
1 vitlöksklyfta
250 g tomatillos alternativt physalis
eventuellt lime om du använder physalis
salt

Mixa allt till en slät salsa. Smaka av med salt och eventuellt mer chili. Använder du physalis kan du behöva pressa i lite lime.

* * *

Chicharonnes

Friterade grissvålar

1 stor burk
1 stor bit grissvål
frityrolja
1 ½ tsk salt
1 tsk strösocker
½ tsk anchochilipulver

1. Lägg svålen i en kastrull och täck med vatten. Koka cirka 1 ½ timme, tills svålen är mjuk men inte faller isär. Ta försiktigt upp den med en hålslev och lägg att svalna i kylen. Se till att svålen inte ligger vikt och täck inte över den. Efter ungefär 2 timmar tar du ut den och skrapar bort så mycket fett du kan och har lust med. Lägg svålen på ett galler med en plåt under och sätt ugnen på lägsta möjliga temperatur, typ 80–90 grader. Torka skinnet cirka 8 timmar, tills det är torrt och hårt. Bryt svålen i bitar och spara i en burk som du kan ta fram närhelst du är sugen på chicharonnes.

2. När det blir dags att äta hettar du upp frityrolja till ungefär 190 grader, kastar i ett par svålbitar och ser hur de magiskt växer och bubblar upp inför dina ögon, det tar ungefär 15 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper, blanda kryddorna och strö över. Käkas som snacks med guacamole eller i tacos när det behövs extra crunch.

Jonas Cramby

* * *

Läs mer!

22 ord som du förstår om dina päron kommer från Stockholm

Jonas Crambys bästa recept på tacos – Carnitas tacos

Jonas Crambys bästa tacos – så lagar du Carnes asadas

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.