Bill Skarsgård: ”Det kändes som folk väntade med baseballträn”

Café intervjuar ”Det”-stjärnan Bill Skarsgård, som berättar om oron inför premiären. ”Det fanns alla möjliga förväntningar och det blev ganska tufft”, säger han.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2017-09-14 11:22  |  Lästid: 2 minuter

Bill Skarsgård är på allas läppar efter Dets premiär, filmen som är baserad på Stephen Kings skräckroman med samma namn. Handlingen kretsar kring den fiktiva amerikanska småstaden Derry, där en grupp pojkar tar upp kampen mot den skräck som lamslagit staden och dödat dess barn under flera decennier. Clownen Pennywise (Skarsgård) är just denna skräck, en clown som har förmågan att anta formen av sina offers värsta mardrömmar.

Förväntningarna på filmen har varit höga och redan under premiärhelgen slog den flera rekord i USA, men som tur är har inte den svenska originalöversättningen följt med till bioduken. 1987, när romanen för första gången gavs ut på svenska, hade Pennywise fått det mindre skräckinjagande namnet … Snåljåp.

I Cafés oktobernummer intervjuas Bill Skarsgård av Klas Ekman och fotograferas av Johan Sandberg.

Cafés oktobernummer kommer ut på måndag 18 september.

I Cafés nya intervju berättar Bill om hur han håller sig i form, arvet från familjen, sin ”universitetsutbildning” på Hemlock grove, jobbdrömmarna, modeintresset, rollen som Pennywise – och konkurrensen mellan bröderna.

– Vi bröder slåss inte om så många roller. Men rent hypotetiskt skulle vi ha kunnat tävla om Pennywise. Den rollen skulle nog till och med farsan ha varit med och jagat. Han hade nog gjort en jävligt intressant tolkning, säger Bill Skarsgård.

I intervjun med Cafés Klas Ekman berättar Bill om när den första bilden på Pennywise publicerades på Entertainment Weeklys webbplats började Bill Skarsgård undra vad han egentligen hade gett sig in på. Han hade fortfarande inte spelat in sin första scen till filmatiseringen av Stephen Kings klassiska skräckroman, utan hade bara fotograferats efter en sminkning. Han var inte förberedd på den här responsen. I anslutning till artikeln fylldes det på med mer och mer kommentarer från läsare. Och känslorna var oväntat starka.

– Det blev jättekonstigt. Jag aldrig gjort något där det funnits sånt intresse på förhand och då hade jag inte ens gjort mitt arbete än, säger han.

Haussen kring Det var redan från början gigantisk, men pressen var också stor.

– Det kändes verkligen som att folk väntade med baseballträn för att slå sönder min prestation. Det fanns alla möjliga förväntningar och det blev ganska tufft, säger han.

Inför rollen har Bill Skarsgård såklart pluggat på om om clowner och Stephen King.

– Boken var tydligen förfärligt dålig för clownerna. Jag kollade en dokumentär på Netflix och innan Det släpptes så fanns det såklart barn som tyckte att clowner var otäcka, men det fanns ingen kollektiv uppfattning om att clowner var läskiga. I dag är ju clowner lika associerade med skräck som med att det ska vara något kul. Säg bara ordet clown och du associerar direkt till något läskigt, det är väl kanske det där påmålade leendet? Det är fan imponerande att han haft sån impact som författare. Sen tror jag att Stephen King själv var rädd för clowner.

Läs hela intervjun och se de nya bilderna på Bill Skarsgård i Cafés oktobernummer som släpps 18 september och här på Cafe.se.

Bill Skarsgård fotograferad av Johan Sandberg för Café. Styling av Emine Sander. Skjortan kommer från L’homme rouge och byxorna från Acne studios.

SHOPPA: Vit skjorta från L-homme rouge här. Svara byxor från Acne studios här.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-02 14:08