Hoppa till innehåll

Dockhumormannen Björn Carlberg om märkliga sms, herrgårdsövernattningar i Ryssland och kassa bilköp

Björn Carlberg

Han är dockhumornestorn med Sveriges kanske roligaste Instagramkonto. För Café svarar Björn Carlberg, mannen bakom folkkära dockan Birgitta, på livets stora frågor.

Mångsysslaren Björn Carlberg, 43, har spelat i band, varit barnprogramledare på SVT och sänt radio i P3. Men framförallt har han de senaste åren genom kult-tv-serier som Kjell och Operation Klotty och sitt eget Instagram-konto @gubbsynt gjort sig känd som en av de roligaste personerna i Sverige. Må hända att humorn kommuniceras genom dockkaraktärer som den kroniskt rökande traventusiasten Birgitta, den paranoida hockeytränaren Peter och överklassmadamen Renata.

Tillsammans med Allram Eest-skaparen Petter Lennstrand har duon gjort dockhumor brett, vilket inte minst märktes när de satte upp föreställningen Dockhumor på Scala under 2019 då salongerna fylldes av en ljudkuliss bestående av masshysteriska skratt från de utsålda salongerna.

Nu är det dags för runda två som kort och gott heter Dockhumor 2 som har premiär den 13 januari på Scalateatern i Stockholm för att senare kuska land och rike runt.

https://www.instagram.com/p/CWnKbFWoXsJ/

”Ulf verkar dra i trådar på andra sidan Atlanten och lyckas han kommer vi att få hit den berömde countryartisten Clint Cliffs. Vi funderar också på att boka in Operadivan Gloria Janman så att publiken får chansen att gå hennes ’Masterclass’ i opera. Vi kan också bekräfta att vi kommer att ha med världens känsligaste person. I dagsläget vet vi dock inte vad han heter, men vi vet att han är väldigt känslig och har tackat ja”, säger upphovsmakarna Björn Carlberg och Petter Lennstrand om den nya showen.

För att lära känna mannen bakom dockorna bättre lät Café Björn Carlberg svara på livets stora frågor.

Foto: Jokum Sommer

Vad är det bästa med att vara du?

”Att få chansen att spela så många välkända karaktärer utan att bli igenkänd på stan.”

Skryt om en framgång.

”Att folk tycker dockorna är roliga och vill se dem på scen eller i en tv-ruta är en framgång som gör mig stolt och glad. Dessutom är vi (jag och Petter Lennstrand) nog de dockspelare som lyckats locka mest publik någonsin i Sverige.”

Erkänn en motgång.

”Har många såklart, precis som alla andra. Men att jag trodde att jag kunde lägga ett innertak är väl min senaste.”

Vad vet du idag som du önskar att du visste när du var 15?

”Att bostadsmarknaden skulle gå bananas i framtiden. Och att du alltid ska ta enorma risker och belåna dig till tänderna (åtminstone fram till 2022.)”

Vilket är det märkligaste sms:et du har fått?

”Från okänd: Hej min kompis fyller år ikväll, vi firar på en krog i Sumpan. Vore jättekul om du tog en taxi och kom dit med Birgitta. Svara så skickar jag adressen.”

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

”Jag jobbade på Gazaremsan tidigt 2000-tal och min kompis fotade en byggnad när vi tog en kvällspromenad på stan. En minut senare tvärbromsar en bil precis vid oss och ut springer tre maskerade män med automatvapen och skriker att vi ska hoppa in i bilen, vilket vi såklart gjorde. Vi hade fotograferat ett hemligt högkvarter av misstag.”

Vilken är din favoritsvordom?

”Har många, men gillar att kombinera dem. ’Satans jävla helvete’ tycker jag är väldigt användbar när det känns lite motigt.”

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Jag känner inte igen folk som jag träffat eller jobbat med. Det tycker jag är jobbigt.”

Vem skulle du vilja be om ursäkt till, och varför?

”Just nu till min sambo för att jag inte hjälpte till med matlagningen utan låg på sofflocket.”

Foto: Katja Serrander

Vilken är din största extravagans?

”Fattar inte riktigt frågan. Att vara extravagant är väl att vara lite extra synlig och iögonfallande men vad är ’en extravagans?’”

Hur känns kärlek?

”Man blir torr i munnen.”

Vem är din största förebild?

”Ernst-Hugo Järegård. Han sa en gång. Ju äldre man blir och närmare döden man kommer desto mer utflippat ska man klä sig.”

Vad googlade du senast?

”Extravagans.”

Vilket är ditt bästa karriärsråd?

”Svårt att inte vräka ur sig floskler. Men att inte fastna i nåt misslyckande utan att tänka att ett misslyckade ofta ändå är bättre än att vara passiv.”

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl?

Haven med Svaneborg Kardyb”

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Kanske att jag är en festprisse.”

Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?

”Det logiska blir väl: Barnen, sambon och datorn i den ordningen.”

Vilken är din största rädsla?

”Att allt ska gå åt helvete. Politiskt, globalt och på ett personligt plan.”

När är du som lyckligast?

”100 procent luthersk här. Så precis nån timme efter att man presterat nåt som jag blivit nöjd med så kan man känna sig rätt lycklig.”

Vilken är din värsta drogupplevelse?

”Har aldrig varit nåt stort fan av droger. Men råkade röka hasch en gång på turné med bandet i England för många år sedan och blev paranoid ett tag. Det var inget roligt.”

Vem önskar du att vi fick se mer av?

Little Britain saknar jag. Det hade jag gärna sett mer av.”

Vems råd följer du slaviskt?

”Ja, det blir väl (tyvärr) mest mina egna.”

När grät du senast?

”När jag såg ”Insidan ut” med barnen var senast.”

Vilket är det konstigaste stället du vaknat upp på?

”I en stor herrgård utanför Perm i Ryssland ägd av borgmästaren i staden. Jag var på turné med mitt dåvarande band och hotellet vi skulle bo på brann ner samma dag som vi checkade in så då hamnade vi där. Det var surrealistiskt, minus 40 grader ute och fullt med vapen och använda kondomer där inne.”

Vad toppar din bucket list?

”Att hosta ett återkommande radioprogram på äldre dar vore väldigt kul.”

Vilket är ditt favoritgift?

”Det är väl ändå arsenik om det ska mördas någon. För det är så långdraget och grymt. Cyanidkapslar som alla nazister i chefsposition tar i krigsfilmer känns som en för snabb utväg och blir lite tråkig för tittaren. Men, om det inte är mord som ska utföras så är väl koffein och alkohol lite mer trevliga gifter.”

Foto: Jokum Sommer

Vilka ord eller fraser överanvänder du?

”Medioker. Har alltid gillat ordet medioker lite för mycket.”

Vilket är ditt livs största misstag?

”Kanske har jag det framför mig… Hemska tanke.”

Förutom ett boende – vad är det dyraste du någonsin har köpt?

”En Jaguar X-type Estate för 130 000. Men den har jag inte kvar längre. Den inte var så praktiskt som familjebil som jag trodde.”

Vilken är din bästa investering?

”Min nuvarande Volvo som jag köpte för 60 000. Den var fram till för några månader sen en stark investering. Men nu har den börjat braka ihop dessvärre.”

… Och sämsta?

”Fortsätter med tema bilar här: Köpte en överprisad och nergången etanoldriven Ford Focus som första bil. Den var usel men gratis att parkera på gatan. Det var då jag fattade att det är gamla lyxbilar som tappat i värde som gäller för mig. Komfort är nummer ett (vid sidan om miljö) när det kommer till bilåkning tycker jag.”

Vilken är din favoritplats på jorden?

”Jag gillar verkligen Reggev Hummus på Ringvägen. Käkar vego-mat sen 24 år tillbaka och där smörjer man verkligen vego-kråset.”

Om du skulle falla ihop och dö den här sekunden – vad skulle du ångra?

”Svårt att hinna tänka ut det när jag dör så fort. Tänker mig att jag blir skjuten i bröstet eller huvudet och då är tiden knapp för att formulera ett ångerbrev.”


Björn Carlberg och Petter Lennstrands show Dockhumor 2 har premiär i Stockholm 13 januari och turnerar sedan i landet. Här hittar du alla föreställningsdatum.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.