Hoppa till innehåll

Björn Dixgård om solosatsningen: ”Ännu mer vemod än det jag gjort tidigare”

Artisten Björn Dixgård.

10 februari släpper Mando Diaos frontman solosingeln ”Higher”. För Café berättar han om kärleken till svenska visor, planerna på en föreställning nästa år och Mando Diaos nya ondskefulla vetenskapsman.

Borlänge, Dalarna, ja, hela Sveriges största soulrockröst är dubbelt aktuell 2023. Björn Dixgård, främst känd som rockbandet Mando Diaos frontman, begår nämligen både fullskalig solodebut samtidigt som han och bandkompisarna i Mando Diao ska släppa ett nytt album.

Alla som gillade Mando Diaos tolkningar av Gustaf Fröding på Infruset-plattan kommer med största sannolikhet att gilla Dixgård som soloartist. I låt- och produktionsfokus: 100 procent Björn Dixgårds röst.

Kommande solosingeln Higher är ett avskalat och intimt spår som enligt Björn själv ska förmedla frihet och hopp. Singeln släpps fredagen 10 februari och agerar även ledmotiv till Rakel Wärmländers nya Viaplay-serie Limbo som har premiär på streamingtjänsten två dagar senare.

För Café berättar Björn Dixgård om arbetet med det kommande soloalbumet och Mando Diaos nya mystiska (och galna) vetenskapsmansfigur. Dessutom listar han sina fem svenska favoritröster genom tiderna.

”Bandet och massvis med vänner sagt att jag borde göra en skiva till mig själv någon gång.” Foto: Daniel Olsén

Singeln Higher känns väldigt nära och avskalad. Är det genomgående temat och känslan på det kommande albumet?

”Jag älskar avskalad musik. Det är ofta dit jag vill nå, att det inte ska vara överproddat och man får fram sången. Det är ju den som ofta är kärnan av musiken. Jag håller på med albumet nu. Det kommer säkert vara avskalat, jag tror det.”

Planen är att släppa albumet nästa år. Kommer du åka ut på en soloturné därefter?

”Jag tror definitivt jag kommer göra antingen en föreställning eller turnera albumet, eller både och”.

Berätta om processen med albumet, hur länge har du jobbat på det?

”Dels har de i bandet och massvis med vänner sagt att jag borde göra en skiva till mig själv någon gång. Jag skriver massa musik och har känt att jag måste få ut den här typen av låtar någon gång. Med ännu mer vemod än det jag gjort tidigare. Americana-delen, blandat med min stora kärlek till svenska visor med Cornelis, Monica Zetterlund och alla som spelar åt det hållet. Få in det där fast på engelska. Och jag kände att nu är det dags.”

”2023 kommer vara ett stort år även för Mando Diao.” Foto: Daniel Olsén

Vad får du utlopp för som soloartist som du inte får i Mando Diao?

”Mando är fantastiskt på det sättet att jag har fått utlopp för precis allt. Vi älskar att vara spretiga och inte ha en plan i studion. Ofta blir det något skitbra, ibland åker skisser i papperskorgen. Men där finns allt från vemodet till värsta rock’n’rollen. Men jag har aldrig provat att göra det ensam. Vad blir det för känsla om jag är min egen boss på nåt sätt. Sen älskar jag att göra musik och vill ha så många forum att släppa låtar som möjligt, utan att bränna ut mig själv.”

Vad händer för Mando Diao 2023?

”Det kommer vara ett stort år även för Mando, vi släpper platta i april, Boblikovs Magical World heter det. Vi har startat en figur som kommer följa med under hela den här resan och han gestaltar en galen vetenskapsman och alfahanne som är ondskefull men ångrar att han startat industrialismen. Figuren kommer vara symbolen för skivan, som är väldigt mycket rock’n’roll.”

Nyligen rankade tidningen Rolling Stone världens 200 bästa sångröster genom tiderna. Du själv rankas ofta som en av det här landets bästa röster. Hur ser din egen topp 5-lista ut över Sveriges bästa röster genom tiderna?

”Cornelis han hade sån blues känsla. Och då menar jag inte gubb-blues. Han var soul. Samma med Monica Zetterlund fast en svalare variant. Hon är helt grym på jazzen och det spröda. Jag tycker Ola Magnell var fantastisk på att få mig att börja gråta, både med texter och sin sång. First Aid Kit sjunger fruktansvärt bra stängsång. Det är inte så vanligt förekommande i Sverige. Och Sven-Erik Magnusson – sammetslen röst. Överlägset bästa dansbandet.”


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.