Hoppa till innehåll

”Björn Söders knasiga uttalanden om vilka som är svenskar och ej är annorlunda”

Markus Thunberg

SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson om att uppträda före Ebba Grön, sitt 1 000 liter stora akvarium, om det jamsas för mycket med rasister i svensk politik, och när en statsminister ringde upp och hade åsikter om SVT:s rapportering.

Upp till bevis Mats, vilka vinner valet?

– Oj, hade jag vetat det hade jag varit mångmiljonär nu. Det blir extremt jämnt och jag tror inte att någon vågar säga vem som vinner, kanske inte ens på valkvällen.

Trist.

– Vi har inte varit i en så här osäker situation i modern tid. Det finns många förlorare, de stora partierna backar och Sverigedemokraterna går framåt …

Nu låter du precis som i tv, samma myndiga tonläge.

– Haha, har man gjort några tusen sändningar hamnar man lätt i det. Personer som inte känner mig tenderar att prata om politik för att de tror att jag tycker det är jättekul att prata politik. Vilket jag inte alltid gör.

Vad ångrar du mest från SVT-studion?

– Det är mycket! I en direktsänd partiledardebatt skulle jag avbryta Anna Kinberg Batra och råkade kalla henne David Batra. Ingen hörde det! Ingen uppfattade det utom Anna Kinberg Batra själv.

Att det kommer från just dig gör det extra roligt.

– Hon höll på att börja storskratta! Att jag kom undan med det här är en gåta eftersom allt man svajar kring ligger ute på sociala medier efter tio minuter.

Du gillar armagnac, varför är det bättre än den mer välkända cognacen?

– En riktigt fin armagnac är oslagbar och kan vara personligare i sin smak. Men det finns såklart fantastiska cognac sorter.

När din kollega Marcus Oscarsson står i grannkanalen och förklarar en regeringsbildning med bananer, lustiga hattar och gif:ar – vad tänker du då egentligen?

– Det kan vara bra tv-underhållning men risken är att den som tittar inte riktigt hänger med i vad det handlar om. Jag tycker han gör en kul grej, jag vill inte låta som en sådan här …

…vill du vara mer som han?

– Nej, man kan inte vara en lustigkurre om man vill bli tagen på allvar. Jag får leva med min tråkiga image, men jag tycker att det är värt det. Han har en stor skara fans men det tilltalet passar inte mig.

Mats Knutson är politisk kommentator i SVT.
Mats Knutson är politisk kommentator i SVT.

Din punkkarriär – bland annat som förband åt Ebba Grön – har blivit lite av din gimmick. Är det något du medvetet läckt ut för att motverka bilden av dig som tråkig?

– Nä absolut inte, tvärtom. Under lång tid ville jag inte prata om det, det blir en kul grej först när man blir gammal. Men ja, jag spelade i ett punkband. Det var en ungdomsgrej och ingen karriär att tala om.

2015 lades du in på sjukhus för hjärtmuskel inflammation, vad hände?

– Jag hade varit sjuk men inte gått till doktorn, bara tagit Alvedon. Efter en intervju kom jag inte ihåg vad jag sagt och det kändes jättekonstigt. På natten fick jag kraftiga smärtor och åkte till Södersjukhuset.

Läskigt.

– Jätteläskigt men jätteskönt att det inte var en hjärtinfarkt, det är tio resor värre.

Hur tar du hand om kroppen nu?

– Jag har mest ägnat mig åt racket sporter men efter att jag dragit av korsbandet på skidor tränar jag på gym.

Vad bänkar Mats Knutson?

– Äh, det håller jag för mig själv.

Vad är det mest minnesvärda du fått höra från en politiker off the record?

– En statsminister ringde och sa att han tänkte sparka ett statsråd. Han hade synpunkter på hur SVT beskrev en konflikt, och sa att den här personen ”ändå skulle bli av med jobbet om några veckor”. Men vi gjorde en nyhet av det där.

Tar du med dig Göran Persson eller Carl Bildt till en öde ö?

– Inte någon av dem faktiskt. Att ha med sig två besserwissrar, som är bra på att prata men kanske inte får så mycket
gjort rent praktiskt, till en öde ö är olämpligt.

Vem var bäst av Göran och Carl?

– Rent objektivt var Göran Persson en skickligare statsminister. Han lämnade efter sig ett mer välskött samhälle än vad Carl Bildt gjorde. Sedan är de ganska lika, de har båda väldigt stora egon, är självupptagna, självgillande och roliga på det sättet.

Du är gift med styrelseproffset Lottie Knutson som blev rikskänd efter tsunamikatastrofen 2004. Tänker du någonsin på den fransman du knyckte henne från där i slutet av 1980-talet?

– Nä, det var så väldigt länge sedan, men visst, de var förlovade. Vi hade varit på en kräftskiva i Hornstull när det sa klick.

Jamsas det för mycket med rasister i svensk politik?

– Jag vill inte ge mig in i den debatten, men det är inte alldeles enkelt eftersom vi har yttrandefrihet i Sverige så länge man inte kränker någon med sitt budskap. Björn Söders (SD) knasiga uttalanden om vilka som är svenskar och ej är dock annorlunda.

Du menar vilka som är ”tillräckligt svenska för att få kalla sig svenskar”?

– Ja, som vice talman i Sveriges riksdag ska du inte säga sådana saker.

I en intervju med Café 2010 sa du att din största fobi var att ditt ”stora akvarium ska börja läcka”, det hör jag gärna mer om.

– Jag har sydamerikanska ciklider i det. Akvariet är på tusen liter och skulle det börja läcka…tänk dig ett tusen mjölkförpackningar.

Du är en akvarist alltså: har tokdyra lampor, rengör och håller på?

– Det är ett intresse jag haft sedan jag var barn. Det finns en terapeutisk del i det som man inte ska underskatta. Förr eller senare tvingas jag göra mig av med akvariet, och då måste jag förmodligen skaffa ett nytt.

Varför då?

– Det är två meter långt och jag kan inte få ut det själv ur huset och vem vill bistå mig med en sån sak? Naturligtvis det företag jag köper ett nytt av.

Har du gått i riktig terapi?

– Nej, jag har naturligtvis gått igenom kriser i mitt liv men är ganska lugn och har sluppit de värsta dalarna. Men jag har fortfarande ett par år kvar.

Lär känna personerna bakom partiledarna i våra intervjuer!

Gustav Fridolin: ”Jag vill förbjuda nazistisk organisering, men det vill inte mitt parti”

Ebba Busch Thor: ”Jag badar isvak för att slappna av”

Jan Björklund: ”Att grilla korv ute i naturen är maximal avslappning för mig”

Annie Lööf: ”Jag biter på naglarna så fort jag inte har nagellack”

Jonas Sjöstedt: ”Det sista jag gör innan jag somnar är att pussa min fru”

Magdalena Andersson: ”Att se Prince i Kalifornien 1985 var en häftig musikupplevelse”

Jimmie Åkesson: ”Vi borde driva frågan om att sänka dansbandsmomsen hårdare”

Ulf Kristersson: ”Sista Kent-konserten är min bästa musikupplevelse någonsin”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.