Reatips! Så fyndar du smartast på Black Friday i Sverige

Black Friday närmar sig med stormsteg. Café går igenom vad rean innebär – och hur du gör de bästa fynden.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-11-22 15:36  |  Lästid: 2 minuter

Vad är det?

Black Friday är den shopping-bonanza som infinner sig dagen efter thanksgiving i USA (som är den fjärde torsdagen i november). Sedan 30-talet har det setts som början på julhandeln i USA, och har inneburit kraftigt rabatterade varor för kalkonstinna thanksgiving-firare.

Rabatterna har lett till att Black Friday blivit den mest hysteriska shoppingdagen på året, och har också framkallat galna scener där människor bokstavligen talat slåss om butikernas produkter.

Varför heter det Black Friday?

En populär förklaring är att det är först på denna dag som butiker och kedjor börjar göra vinst, alltså då deras siffror går från röda till svarta. Detta är dock något av en myt, uttrycket användes första gången i Philadelphia på 60-talet för att beskriva det trafikkaos som utbröt då shoppingsugna Philadelphia-bor åkte till butikerna samtidigt som tusentals samtidigt skulle ta sig till en årlig football-match.

Vilka affärer har bäst rabatter?

Nätshopping-monstret Amazon spände musklerna och inledde sin rea redan den 14 november. Med tanke på deras redan pressade priser finns ett och annat fynd att göra, för att slippa tull och moms på dina fynd rekommenderas att använda brittiska Amazon.

Även Apple firar Black Friday, företaget brukar inte ge sig in i Black Friday-hetsen men har denna gång utlovat rabatter och erbjudanden både på sin hemsida och i sina butiker.

Även svenska kedjor som Mediamarkt och Elgiganten utlovar stora rabatter på tv-apparater, kameror, hörlurar och andra tekniska prylar.

Men det är inte bara jättarna som bjuder på Black Friday-rea, streetwearbutiken Caliroots erbjuder sina kunder 30 procent på (nästan) alla sina varor. Man släpper även bland annat ett armband tillsammans med All Blues speciellt framtaget för den svarta fredagen. Även klädbutiker som Sneakersnstuff, Björn Borg och ASOS erbjuder kläder till rabatterade priser på fredag.

För dig som vill satsa på något annat än materiella ting erbjuder bland annat Expedia och Mr Jet rabatt på flygresor och hotell.

Årets julklapp då?

Årets julklapp, virtual reality-glasögonen, hittar du naturligtvis på Black Friday-rean. HTC Vive, som är bäst i test enligt Café erbjuds hundra dollar billigare på flera olika nätbutiker på fredag. Konkurrenten Oculus Rift erbjuder samma prissänkning om du besöker Microsofts amerikanska onlinebutik. Inga liknande erbjudanden verkar i nuläget finnas för Sony Playstations VR-glasögon, som annars beskrivs som de mest prisvärda av Cafés Kjell Häglund.

Shoppingtips för Black Friday:

– Om du är seriös med din Black Friday-shopping, skriv redan nu upp dig på butikernas maillistor så du får information om erbjudanden innan alla andra.

– Vissa affärer har längre öppettider, googla eller ring och fråga om extra öppettider om du vet vilken butik du vill besöka.

– Researcha vad du vill ha innan du börjar shoppa. De smartaste shopparna vet vad de vill ha och kollar upp vart den varan finns billigast.

– Företag erbjuder ibland erbjudanden exklusivt via sina appar, kolla upp vad som gäller i butiken du vill fynda i

– Var trevlig mot butikspersonalen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-06 14:14