Hoppa till innehåll

9 bästa sorterna mörk rom – från budget till lyx

Godaste sorterna mörk rom på Systembolaget.

Kryddigt, sött, mustigt och vintrigt värmande – klart man gillar mörk rom! Cafés dryckesredaktör Andreas Grube tipsar om nio favoriter i olika prisklasser.


Barceló Gran
Añejo (nr 578, 259 kr). Hyfsat lätt i stilen, med gott om både blommiga och fruktiga nyanser, men också med klassisk botten av farinsocker, torkad frukt och kanel.


Havana Club
Añejo 7 años (nr 322, 269 kr). Väldigt enkel i stilen, men fortfarande en ambitiös och bra ambassadör både för mörk rom i allmänhet och Kuba i synnerhet. Gör sig också prima som drinkbas.


Plantation Grande Reserve Barbados
(nr 10310, 289 kr). Barbadostillverkad rom med stor doft och smak av mandelmassa, vanilj, kanel och torkad apelsin.


Appleton Estate Rare Blend 12 Years
(nr 517, 389 kr). Klassiskt märke från Jamaica, som här bjuder på russin, mogen ananas, vanilj, choklad och apelsin. Ganska enkel och rättfram, men också lättgillad och charmig.


Ron Quorhum Solera XO QRM
(nr 522, 389 kr). Som en hel avecbricka i sig självt, komplett med både kaffe, choklad, arrak, och med fin balans mellan krydda och sötma.


Diplomático Reserva Exclusiva
(nr 356, 495 kr). Härligt kryddig och med doft och smak av kanel, smörkola, hasselnötter och ekfatsvanilj. Lyxig framtoning till bra pris.


Ron Zacapa Gran Reserva
(nr 500, 499 kr). Riktigt stilren och klassisk Guatemalarom med gentlemannamässig elegans och smaker av nötter, torkad frukt, ekfat och honungssötma. En solklar go-to-favorit.


Plantation 20th Anniversary XO Barbados
(nr 509, 514 kr). Ett klart steg upp från den vanliga Grande Reserve, i pris men framför allt också i smak. Mer djup och komplexitet, och mer dragning åt kokos, arrak och apelsinskal.


Diplomático Single Vintage 2002
(nr 86715, 1 159 kr). Fantastiskt komplex och koncentrerad rom, för dig som vill unna dig det lilla extra. Här bjuds det på gott om arrak, mörk choklad, muscovado, torkad frukt och ekvanilj. Som balsam för gommen!

Söker du andra dryckesnyheter och dryckestest? Här har vi samlat test och rekommendationer på öl, vin, gin, champagne och många fler!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.