Hoppa till innehåll

Bring back the öre!

För några veckor sedan uttryckte jag här en förhopping att den svenska kronans ras skulle resultera i en ny debatt om euron och sedan ett snabbt medlemsskap. Det gick såklart åt skogen med den saken och nu verkar kronan stiga igen. Jag kommer således behöva leva med den töntiga kronan länge till. Men kanske kan … Continued

För några veckor sedan uttryckte jag här en förhopping att den svenska kronans ras skulle resultera i en ny debatt om euron och sedan ett snabbt medlemsskap. Det gick såklart åt skogen med den saken och nu verkar kronan stiga igen. Jag kommer således behöva leva med den töntiga kronan länge till. Men kanske kan den i alla fall förbättras.

Det är dags att börja stryka nollor. Jag anser att vi bör stryka två. 

Innan strykningen kostar en kvadratmeter bostad i Stockholms innerstad 100.000 kronor. Oseriöst många nollor. Efter strykningen kostar det istället 1000 kronor per kvadrat. Ett värdigt pris. Tjänade du 50.000 i månaden innan? Nu tjänar du en rak femhundring. Pocherad torsk på Sturehof? 4,95. Som förr i tiden. När bara kungen var miljonär.

Fördelarna är flera. Dels har alla bra valutor få nollor. Ju fler nollor, desto pajigare valuta. Förutom Yen. Av oklara skäl känns det futuristiskt med många nollor på just japanska prislappar, men det är bara Japan som klarar det.

Den andra fördelen är att det blir mysigt att få börja prata om ören. Alla bra valutor har nämligen en stor och en liten enhet. En öl ute skulle efter strykningen kosta 75 öre. Hur trevligt? På en sylta landar priset under 50 öre! Då skulle femtio öre kunna få ett smeknamn, typ en fjärsing. Tänk att säga det. Någon frågar om ni ska ta en öl och du svarar ja, för du har fem fjärsingar kvar på kontot. Plötsligt lever du i en roman.

Tredje fördelen är att euron och dollarn huxflux skulle bli billigare än kronan. Inte på riktigt förstås, som i faktisk köpkraft, men i vår hittepåvärld. Inuti illusionen skulle kronan kännas värdefull och jag tror vi skulle trivas fint tillsammans där om vi hjälps åt. Nu tar vi Sverige in i 1800-talet!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.