Brisket and Friends öppnar i Vasastan

Nu behöver man inte längre ta sig ut till ett industriområde i Västberga för att få njuta av rökt oxbringa på Texas-vis. Även: öl!

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-02-20 09:56  |  Lästid: 2 minuter

Man ska följa sitt hjärta – sin passion – brukar det heta. I den forne finansmannen Ludvig Åströms fall innebar det att byta ut de finansiella instrumenten mot kött. Oxbringa (brisket på engelska) som rökts i 16 timmar närmare bestämt. Efter att ha kommit i kontakt med den likasinnade köttfantasten, tillika kocken, Niklas Elchazly, slog de två BBQ-entusiasterna upp dörrarna till Brisket and Friends i maj 2016.

Att restaurangen är belägen i en gammal biltvätt i den så kallade ”dieseldalen”, ett industriområde mellan Årsta och Västberga, har inte hindrat Brisket and Friends från att bli ett omåttligt populärt lunchtillhåll och köerna till den lilla restaurangen med 15 sittplatser har inte sällan ringlat långa. 2018 belönades de dessutom med DN:s prestigefyllda pris Gulddraken i kategorin bästa budgetrestaurang.

Niklas Elchazly och Ludvig Åström tar sitt BBQ-intresse från Västberga till Vasastan.

Nu kommer man kan dock kunna äta ”Texas nationalrätt” på en betydligt mer central plats då Brisket and Friends öppnar även på Upplandsgatan 7 i centrala Stockholm. Detta innebär också att man kommer att kunna skölja ner BBQ-kalaset med den ädlaste av drycker: öl. Restaurangen kommer bland annat att servera sitt egna öl Big Bone Brews och en rad andra mikrobryggda förfriskningar från det Skarpnäcksbaserade bryggeriet PKLK. Lokalt så det förslår.

Brisket and Friends på Upplandsgatan.
Den nya restaurangen på Upplandsgatan har 90 platser där gästerna kan moffa i sig rökt kött och dricka lokalbryggt öl.

På Upplandsgatan kommer det även att finnas betydligt fler vegetariska alternativ än i plåtskjulet i Årsta (som alltjämt kommer att fortsätta hålla öppet). Och menyupplägget är avslappnat enligt grundaren Niklas Elchazly.

– Hela tanken med Brisket & Friends sätt att servera är att gästen komponerar ihop sin egen bricka så den passar just dig och ditt sällskap i smaken, säger han.

Café har givetvis varit på plats i källarlokalen på Upplandsgatan och redaktionens alldeles egna BBQ-entusiast, Joakim Almén, var belåten med smakupplevelserna.

– Smakerna i den dubbelrökta högreven tog mig tillbaka till 2012, då min kompis Daniel köpte en slowcooker och Jonas Crambys kokboksbästsäljare ”Texmex från grunden” och gjorde Carnitas varje fredag. Det är ett jävla bra betyg, det.

Brisket and Friends öppnar på Upplandsgatan 7 nu på fredag 22/2.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-02-20 09:58