Businessgurun Daniel Pink: ”Musiker har en medfödd känsla för tajming”

Cafés Fredrik Emdén träffar Al Gores gamla talskrivare och businessfolkets go to-person, Daniel Pink för att prata om hans nya bok ”När” – och vad egentligen ”perfekt tajming” innebär.

Fredrik Emdén  |  Publicerad 2018-12-07 15:41  |  Lästid: 3 minuter

Daniel Pink är den misslyckade juridikstudenten som blev en av världens mest inflytelserika tänkare. Hans TED Talk om motivation, som snart har passerat 22 miljoner visningar, och hans böcker om försäljning, drivkrafter och kreativitet har gjort honom till businessfolkets främsta guru.

Och då har vi inte ens nämnt att han var vicepresident Al Gores talskrivare under slutet av 1990-talet. Eller att han skrev den första amerikanska businessboken – På Manga.
Daniel Pink är den intellektuella versionen av den amerikanska drömmen. Nu har han grävt i forskningen om tajming och skrivit boken När. Cafés Fredrik Emdén träffar Pink för att försöka reda ut vad tajming egentligen innebär.
Du delar in dagen i tre delar, en topp, en dal och en återgång. Just nu är det dalen, den sämsta tiden på dagen för kreativt arbete. Du borde ägna dig åt att skicka email eller klistra kvitton. Men nu sitter du här med mig.
– Vad är klockan? Halv två? Det är inte bra, sorry. Men den goda nyheten är att jag just har fått en kopp kaffe och en kort promenad, så det kommer att göra mig lite skarpare.
Vad skulle hända om du försökte skriva under den här tiden på dagen?
– Om jag försöker skriva under daldelen av dagen och verkligen jobbar hårt, kommer jag ändå få mindre gjort. Och det skulle bli mindre bra. Om jag istället gör det under min topp-period, som för min del är på morgonen, kan jag jobba mindre hårt men ändå prestera mer och bättre. Men tricket är att göra det regelbundet, om jag bara skulle göra det för en dag fick jag inget skrivet.
Ja, i boken nämner du Jerry Seinfeld, som skriver varje dag i veckan.
– Ja, om jag gör något vid rätt tidpunkt bara en enda gång, vem bryr sig? Och gör jag någonting konsekvent men på fel tid på dagen, så gör jag saken svårare än den behöver vara. Om jag däremot gör det vid rätt tidpunkt, och gör det konsekvent, då har jag en formel som kommer att fungera.
En person som jag talade med om att jag skulle träffa dig sa: ”jag tror inte på det där, kreativitet handlar bara om hårt arbete.” Vad ska jag säga till honom?
– Tajming och hårt arbete är inte separerade, de hänger ihop. Att göra rätt sak vid rätt tillfälle kan aldrig ersätta hårt arbete. Men med tajming kan det hårda arbetet bli ännu mer fruktbart.”

Du inleder och avslutar boken med Miles Davis kända citat: ”Tajming är inte det viktigaste. Det är det enda.” Tror du Miles hade vetenskapen om tajming på känn?
– Jag tror att musiker har en slags medfödd känsla för det här, eftersom musik är så tydligt tidsbaserad. Det finns ett beat att luta sig mot. Musikstycken har en början, ett mellanparti och ett slut. Människor som spelar musik har någon form av känsla för tid, så ja, jag tror att musiker har en medfödd känsla för detta på ett sätt som revisorer eller författare inte har.
Att skriva en sådan här bok måste ha gett dig själv en osviklig tajming. Vilka vanor kommer du aldrig kunna gå tillbaka till?
– Jag kommer aldrig mer boka ett läkarbesök under eftermiddagen. Punkt. Och jag skulle aldrig att tillåta någon i min familj göra det. Det är då vi är som minst skärpta och det är då alla olyckor inom sjukvården sker. Så nej, aldrig.
Saknar du politiken?
– Nej, inte det minsta. Politiken i USA har blivit en ganska ugly business, som du vet. Jag är frustrerad över vad som händer i USA just nu, men nej, jag saknar inte att vara en del av politiken.
Du har skrivit böcker om forskning kring drivkraft, försäljning och nu om tajming. Om du kunde resa tillbaka i tiden och ta med dig all den kunskapen som du samlat på dig, tror du att du hade kunnat göra Al Gore till president?
– Åh, jag vet inte, men jag önskar verkligen att jag kunde, för jag tror att världen skulle ha varit en bättre plats då. Och då hade jag nog också gjort några annorlunda val. När jag var mycket, mycket yngre brydde jag mig om vad folk tänkte. Men sedan upptäckte jag att, nej, folk bryr sig inte om mig, de tänker bara på sig själva. Så jag borde bara ha fortsatt göra ett bra jobb och göra det för min egen skull. Sedan önskar jag att jag hade upptäckt en del forskningen kring tajming tidigare, för då hade jag förmodligen kunnat få ur mig den här boken snabbare istället för att slösa bort en massa tid.

Dela på Facebook
Tweeta