Hoppa till innehåll

Cafés etikettskola: ”Är jag pryd som tycker att folk inte borde vara nakna i tid och otid?”

Stina Vickhoff
Stina Vickhoff

Varje månad svarar Cafés vett- och etikettexpert, frilansskribenten Stina Vickhoff, på läsarnas frågor om sociala regler. Cafés mycket subjektiva etikettskola tar denna gång upp otyget (eller tyget?) med personer som inte kan låta bli att vara nakna så fort de får chansen.

Hej Café,

Jag skulle beskriva mig som en tjej som är bekväm med min kropp och jag har inga problem att visa mig naken framför min partner men jag känner mig nästan pryd när jag är i sammanhang som är lite mindre privata, typ omklädningsrum. Det känns som att det blivit mycket mer fokus på att man ska vara så himla bekväm med att vara naken bland andra, borde jag bara försöka överkomma min prydhet? /L

Hej och tack för din fråga!

Som du skriver så verkar det tyvärr gå inflation i naket. I alla fall när det rör sig om de mer offentliga platserna som omklädningsrum på gym, simhallar eller bastubad.

En del liberala röster har börjat göra gällande att vår kropp är fri och könet är ungefär lika spännande som en häl, typ. Det förstnämnda stämmer förvisso men i övrigt är det absurt. Könet är i allra högsta grad privat, eller bär vi enbart underkläder för att slippa tvätta byxan varje dag? Nej, vi bär också underkläder för att skydda våra mest privata delar från andra människors beskådan. Tillåt mig att påminna om hur vi bör förhålla oss till vår egen nakenhet bland andra människor, i någorlunda offentliga miljöer.

1960-talet och hippieeran är över. De flesta av oss har sett ett kön mer än en gång så snälla sluta skryta med ditt. Nakenfisarna stjäl mark i omklädningsrum, land och rike runt, dags att mota dem tillbaka.

Om det är något jag vet med mig gällande sociala koder så är det att få personer uppskattar att konversera med varandra nakna. Kutymregel nummer ett är alltså – sluta prata med ditt kön i någon annans ansikte när du ska gå och blåsa håret på SATS.

Ovan har inget med skam att göra, för ingen ska skämmas för sin kropp. Men ingen ska heller tvinga andra att stirra på ens kön. I omklädningsrum saknar man tyvärr den valmöjligheten. Folk kastar av sig sina drypande träningskläder halvvägs genom dörren och på två röda står de med brösten i ens ansikte och ber om råd.

För de med manligt kön frodas fenomenet i synnerhet när det vankas bastubad. Empiriska studier från andra sidan vittnar här om krav på nakenhet som är bortom all rim och reson. Inte bara ska man vara näck, man ska också skryta med både pung och penis. Knappt hinner träburken bli tio grader innan kalsongen ryker. Somliga män verkar inte kunna bärga sig tills de får sitta tillsammans på minimal yta och könet utspänt till bristningsgränsen.

Så kutymregel nummer två: för allas trevnad, ta hjälp av en liten, rektangulär frottébit och täck sedan dina allra mest privata delar, din värdighet och pung kommer tacka dig. För de som sällar sig till team hang loose: Centralbadet och Sturebadet har regeln om handdukskrav av en anledning.

Det finns de som hävdar att rädslan för att visa sig naken är kopplad till en traumatisk barndom utan föräldrar som sprang runt näck i tid och otid. Jag vill hävda att det inte behövs dra på så stora, analytiska växlar i frågan. Det är bara inte speciellt angenämt att behöva stirra in någons innersta, i synnerhet inte när det inte är självvalt.

Romarriket och det antika Grekland föll av en anledning. De var alla alltid nakna, och titta på dem nu – dead and gone. Nakenhet lämpar sig väl i många andra situationer, men inte just i omklädningsrum.

Behöver du själv, eller någon du känner, vägledning i kutymfrågor? Mejla dina frågor till stina@vickhoff.com.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.