Hoppa till innehåll

Cafés stora klockspecial 2014

cafevik

Urkraft! Cafés Johan Hurtig hjälper dig hitta din favoritklocka bland årets uppdaterade ikoner och pigga nykomlingar i alla prisklasser, från 1 500 till 68 000 kronor. * * * MINIMALISTISKT FYND Inte en enda onödig detalj, inte ett enda designelement för mycket. Enkelt armband, avskalad urtavla, cleana siffror och minimalistiska visare. Med sin, förlåt, tidlösa modell … Continued

Urkraft! Cafés Johan Hurtig hjälper dig hitta din favoritklocka bland årets uppdaterade ikoner och pigga nykomlingar i alla prisklasser, från 1 500 till 68 000 kronor.

* * *

MINIMALISTISKT FYND

Inte en enda onödig detalj, inte ett enda designelement för mycket. Enkelt armband, avskalad urtavla, cleana siffror och minimalistiska visare. Med sin, förlåt, tidlösa modell med det talande namnet Classic visar Calvin Klein exakt vad som menas med att summan av alla delarna kan bli något större. Storleken 38 millimeter känns självsäker i en värld av klumpiga klockor och priset är ytterst rimligt.

Calvin Klein Classic, 1 500 kronor.

ÅRETS SNYGGASTE JUBILEUM

Är det några som kan fira födelsedagar så är det klockmärken – alla har någon sorts jubileum hela tiden. Men vissa väger tyngre, som att det i år är 50 år sen lanseringen av den legendariska TAG Heuer Carrera. Grattis! Av alla fina varianter på denna modell gillar vi kanske Day-date allra mest. Nu firar den jämnt med en ny tavla i den allra trendigaste klockfärgen just nu: blå.

TAG Heuer Carrera Day-date, 34 000 kronor.

SNABB LEGEND   

Omega Speedmaster har varit inblandad i så många månfärder att det kan vara svårt att tro att den pysslat med något annat. Än mindre att den släpptes redan 1957. När den årsmodellen nu relanseras i en nutidsanpassad version gör Omega nästan alla rätt: tryckknappar som sticker ut, automatiskt urverk och sparsam design. Det enda som egentligen saknas är den snyggt breda pilspetsen på originalets timvisare.

Omega Speedmaster 1957, 64 000 kronor.

TÅLIG JÄTTE

Militärvibbar till en mansarm. Med sina 44 millimeter kräver nämligen den här tillbakablickande pjäsen en rejäl handled för att se som snyggast ut. Tydligt baserad på Longines magnettåliga modell från 1951 stoltserar denna variant med 24-timmarsvisare för att hålla koll på olika tidszoner, men är också numrerad med ingraverade siffror på baksidan.

Longines Avigation Heritage GMT, 16 000 kronor.

FUNKTION I FOKUS

När den anrika arméknivstillverkaren Victorinox ger sig på klockor är det förstås funktion i fokus. Genom ett dubbeltryck på kronan aktiveras kronografen och klockan blir ett tidtagarur som visar ner till hundradels sekunder. Att den dessutom är snygg och tål stryk är förstås en tacksam bonus. Men innan du frågar: Nej, du kan inte vika fram en liten kniv ur den och den är värdelös som kapsylöppnare.

Victorinox Chrono Classic 1/100, 5 000 kronor.

DYKARDOFTANDE DETALJER

När Gant Rugger ger sig in i klockbusinessen gör man det helt i linje med varumärket: dykarstuk som doftar amerikansk östkust och 70-talsdetaljer som det mjuktuffa meshbandet. Plus en charmig liten datumruta. Ett lysande val för den som drömmer om en vintage-Submariner från Rolex men som måste hålla sig närmare verkligheten när det gäller prisbilden.

Gant Rugger L.A.S., 1 500 kronor.

IKON I NYA FÄRGER

Mästaren har ny kostym och den är svart och blå. Rolex eviga modell, som lanserades i samarbete med flygbolaget Pan Am på 50-talet, har alltid haft en tvåfärgad vridring (för att enkelt skilja på natt och dag). Tidigare har varje färgkombo fått ett inofficiellt smeknamn av Rolex-fansen, som ”Pepsi” (röd-blå) och ”Coke” (röd-svart). Den nya – med ring i supertålig keramik – har inget namn ännu, så vi på Café föreslår helt fräckt ”Halmstad BK”.

Rolex GMT Master II, 68 000 kronor.

KLOCKRENT HOPKOK

Fattigmans-Rolex? Glöm det. Även om Tudor fortfarande ägs av klockgiganten står man stadigt på egna ben numera, som ett yngre och självsäkert alternativ utan lika mycket ikoniska modeller. Just därför kan man släppa en så kul klocka som Black Bay, som i sina detaljer refererar till nästan alla tidigare Tudorvarianter, från den stora kronan, via vridringen till de så kallade snowflake-visarna.

Tudor Heritage Black Bay, cirka 25 000 kronor.

RÄTT MED MESH

Meshbandet är tillbaka, så mycket kan vi konstatera. Det släpps en mängd nya modeller för dig som är sugen, eller så kan du köpa bara ett band på nätet och ge nytt silverglänsande liv åt din gamla klocka. Thomas Sabos variant är stor nog (42 millimeter) att funka i avslappnade sammanhang men ändå tillräckligt smidig för att passa in under skjortmanschetten.

Thomas Sabo, Glam & Soul, 2 300 kronor.

PRISVÄRD JAPAN

Krafs från öst? Absolut inte. Seiko är en av de största och mest välrenommerade klocktillverkarna i världen, har varit med sedan 1881 och levererar mycket kvalitet för pengarna. Företagets första automatiska kronografurverk 6139 är en legendar i klockkretsar – och går att hitta för under 2 000 kronor på eBay – men denna moderna stålbuse är minst lika snygg.

Seiko 40MM 100M Chrono, 2 100 kronor.

* * *

Ursprungligen publicerad i Café nummer 1/2014. Foto: Magnus Torsne. Tack till Nymans Ur och Krons Ur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.