Hoppa till innehåll

Klockexperten väljer 6 klassiska klockor som aldrig går ur tiden

Klassiska klockor

Månromantik, funkigt 70-tal
eller dykardinka? Klockexperten Thomas Denke, medgrundare av Klocksnack.se och författare till boken Klockor – En tidlös historia, listar sex favoritur som aldrig går ur tiden.

Hur hittar man rätt i klockdjungeln?

– Att välja rätt klocka är alltid väldigt personligt, så grundtipset är att alltid välja med hjärtat. Satsa på en klocka som du verkligen gillar och försök att inte haka upp dig för mycket på om det är en bra investering eller inte. Ett annat tips är att inte välja ´nästanklockor´. Om din drömklocka är en svåråtkomlig Richard Mille för 2 miljoner kronor så kommer du inte att bli gladare av en klocka som nästan ser ut som den Mille du vill ha. Byt spår i stället. Urvalet är enormt och det finns klockor för alla plånböcker och smaker. Dessutom är ju jakten halva nöjet.

Vad är viktigast att tänka på när man köper vintage-klocka?

– Generellt så är det bra att läsa på ordentligt om klockan man ska köpa, särskilt när det gäller vintage. Det finns tyvärr många fällor att trampa i när det handlar om renoverade klockor och frankenstein-­exemplar som är hopplock av olika lösa delar. Ju mer påläst man är desto större möjlighet till ett lyckat vintageköp.

Vilken är din egen drömklocka? 

– Svårt att svara på. Det skiftar över tid. Men en Rolex Submariner 1680 från mitt födelseår i absolut toppskick, som dessutom är komplett med alla tillbehör, skulle vara kul att hitta. Men det blir en utmaning. Dessutom så är jag mest intresserad av lite mer överkomliga bruksklockor numera. Just nu är jag sugen på vintagedykaren Heuer 844. Jag måste bara hitta rätt exemplar i bra skick.

1. Omega Speedmaster MKII-IV 

– Om du är ett fan av kronografer med funkig 70-talsdesign så är det värt att ta en kik på Omegas vidareutveckling av Speedmaster Professional-serien. MKII-IV bjuder på allt man kan önska av funkig fristilsdesign. Dessutom med riktigt bra urverk. Och vill du inte gå vintagespåret så finns det en re-issue av MKII med modern teknik och funktion. Personligen tycker jag att de här modellerna är lite underskattade. En klocka med karaktär och överkomlig prisbild.

2. Seiko Prospex SPB143 

– Ett riktigt snyggt släpp av japanska Seiko. Med en design där rötterna ligger i deras fina dykarur från 60-talet så har man prickat in en fullträff. Bra storlek, skön kvalitet och avvägd design. En riktigt prisvärd allrounder som funkar i de flesta sammanhang. Om man tycker att basmodellen med grå urtavla är för tråkig så finns den i ytterligare några versioner i bland annat brunt och blått.

3. Breitling Chronomat B01 42

– Schweiziska Breitlings utveckling de senaste åren har varit riktigt fin, med flera trevliga modeller i produktkatalogen. Inte minst nya Chronomaten B01 42, som med sitt inhouse-verk och karakteristiska rouleaux-länk är riktigt svår att värja sig mot. En klocka som känns väldigt typisk för Breitling. Det enda jag saknar är möjligheten till en extra UTC-enhet på länken. Med en sådan skulle 90-tals­retrodrömmen vara komplett.

4. Glycine Airman

– Om du vill köra på ett lite mer udda spår så kan en pilotklocka från den schweiziska tillverkaren Glycine vara ett alternativ. Särskilt vintage-­modellerna med sin karakteristiska 24-timmarsvisning är värda hålla ögonen på. Den första modellen kom redan 1953, och även om modellen hade sin storhetstid under 60-talet så har man producerat modellen oavbrutet fram till i dag. Ett lite udda val med human prisbild och en historik man kan nörda ner sig i.

5. Omega Speedmaster Professional 

– Kanske ett lite förutsägbart val, men Speedmaster Professional håller i längden. Delvis för att modellen är kul med sin färgstarka historia som månklocka, men framför allt för att modellen är så in i bomben användbar och mångsidig. Den passar till allt och är lätt att variera med olika band och länkar. Att den dessutom finns i mängder av varianter och att utbudet av vintage-klockor är stort gör det inte sämre. Det finns en Speedy för alla.

6. Rolex Submariner

– Av många ansedd som klockornas klocka. Och det finns fog för det. Bra och stryktålig klassiker som också går att hitta i lite olika varianter, beroende på om du vill ha en helt ny eller är mer intresserad av de lite äldre, slimmade referenserna. Gillar man vintage går det att kliva in i en helt ny värld av nörderier. Enda smolket i bägaren är att tillgången på nya klockor har varit begränsad de sista åren, vilket gjort att prisbilden stigit på andrahandsmarknaden.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.