Annons
Annons

Förläng sommaren, boka en höstweekend i Europa! Cafés redaktion tipsar om sina personliga favoriter – först ut är hemtrevliga Amsterdam, reportern Jonatan Loxdals absoluta favoritstad.

* * *

Berlin och Budapest i all ära – vill du uppleva en europeisk stad som inte är sönderhajpad av svenska hipsters så är gamla goda Amsterdam ett bra val. Om Berlin är ett dansgolv så är Amsterdam ett vardagsrum – ombonat, öppet och opretentiöst.

Annons

Promenera några kvarter bort från den skräniga stadskärnan och du kommer att upptäcka mysigt murriga barer och coola nattklubbar. Men det som verkligen gör den lilla storstaden unik är Europas kanske trevligaste befolkning. Amsterdamborna börjar mer än gärna prata med främlingar på barer och i spårvagnen.

Planera inte din helg för mycket, Amsterdam ska man driva runt i. Men spana in mina tips och känn dig som hemma.

 

 * * *

Ölhålan

Café Gollem

Amsterdams ölutbud får Sveriges att blekna. Den här rustika institutionen med 40 år på nacken serverar världens bästa (och starkaste) öl, det vill säga belgisk – sorter som Duvel, Tripel Karmeliet och värstingen Westvleteren trängs på hyllorna.

Raamsteg 4.

 * * *

5806260810_9e28ee7edd_o

Matstället

De Kas

Käka lantligt modell bättre på De Kas. Namnet betyder växthuset, och det är just vad det är – den ena halvan är för gäster, i den andra odlas grönsakerna som hamnar på tallriken. Närodlat i praktiken alltså, och menyn ändras dagligen beroende på råvarutillgången.  De Kas är beläget strax öster om centrum, i Park Frankendael.

Kamerlingh Onneslaan 3.

* * *

Storstadsoasen

Vondelpark

Vondelpark

Är detta Europas svar på Central park? Vondelpark är ett urbant grönområde med dammar, växtlighet och lekparker. Precis som i resten av stan är klientelet blandat: barnfamiljer, kärlekspar och flummiga ungdomar. Trots, eller tack vare, det är det här en lugn och vacker park. Ett tips: be aldrig någon möta dig ”vid Vondelpark”. Parken är absurt stor och risken är att ni hamnar ett par kilometer ifrån varandra.

* * *

Nattklubbshänget

LeidsepleinLeidseplein

Festa som en flygande holländare! Inte långt från den innersta stadskärnan hittar du Leidseplein, torget som är centrum för Amsterdams nattliv. Människor kommer hit för att dansa, dricka och ha sjukt kul. Det finns ett oändligt antal barer kring torget, från billiga ölställen till futuristiska cocktailbarer. Största nattklubben heter Melkweg, och till skillnad från de andra ställena i Amsterdam har de ofta öppet till fem på morgonen. Förutom Hollands ledande dj:s hittar du livespelningar, filmvisningar och dansshower här. Tröttnar du så ligger konstnärliga nattklubben Sugar Factory mitt emot och lockar med sina  spännande temakvällar och billiga drinkar. Jazzar loss gör du på Café Alto som har spelningar varje kväll, och är en av Amsterdams mest respekterade jazzscener.

  * * *

Chica boendet

The College HotelThe College Hotel

Ta in på The College Hotel – ett boutique-hotell beläget i en gammal skola från 1800-talet. Prisbelönta designrum i olika stilar, och ambitiösa studenter från hotellutbildningar i personalen. Priser från 125 euro per person och natt.

Roelof Hartstraat 1 (i närheten av Museumplein).

 * * *

Stökiga boendet

St Cristopher’s Winston

st-christopher-s-at-winston

Vill du bo billigt och med tillgång till en stor bar – men i gengäld lite stökigare – rekommenderar jag St Christopher’s Winston. Rummen är utsmyckade med unika väggmålningar och du befinner dig mitt i stadspulsen. Priserna varierar beroende på säsong och typ av rum.

Warmoesstraat 129.

 

Jonatan Loxdal

Annons

Dela (26)
Tweeta

Annons


Laddar