Annons
Annons
Fattoria di Maiano: som att bo på landet i Toscana – fast med promenadavstånd ner till Florens.
Längtar du efter en helg späckad med smarriga viner, ostar och genuina kvarterskrogar? Stick iväg till Florens! Cafés chefredaktör Jens Stenberg tipsar om sina favoriter i den italienska semesterpärlan.

Kolla även in Cafés weekendguider till Amsterdam och Köpenhamn!

* * *

Jag minns inte längre hur många gånger jag varit i Florens. Ändå har jag sett pinsamt lite av stadens världsberömda kultur­skatter: Uffiziernas konstsamlingar, de grandiosa kyrkorna, museerna i Palazzo Pitti…

Jag föredrar det småskaliga Florens: gränderna, de undanskymda torgen och de på ytan oansenliga krogarna och barerna. I Florens flyter jag helst bara omkring, drar på mig gubbkepsen i tweed jag aldrig bär någon annanstans, äter, dricker och lurar mig själv att jag bor här.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Här är sex punkter jag alltid prickar av för att hålla den illusionen vid liv.

 

Boendet

Fattoria di Maiano

Det finns ett gäng coola cityhotell i Florens (dem hittar du lätt själv på concierge.com eller hotels.com) men Florens är såpass litet att jag inte enbart vill vistas i stadskärnan.

Därför har jag bott en handfull gånger på Fattoria Di Maiano, beläget i bergen mellan Florens och Fiesole och med magiska vyer. Lägenheterna på denna gamla lantgård – som även har egen restaurang och gårdsbutik med vin, charkuterier, bröd och ost – ser ut som om en italiensk mormor med nedsatt syn inrett dem med loppisfynd. Men det är prisvärt och läget, herregud, läget! Det är som att bo mitt ute på landet, på en magnifik toskansk kulle – fast med promenadavstånd ner till Florens.

Häng på fattorian på förmiddagen om det är varmt, bada i poolen, handla något i gårdsbutiken, laga lunch hemma – och dra ner till stan på eftermiddagen, shoppa, käka middag och ta en taxi hem.

Hyrbil rekommenderas om du vill bo här. Det underlättar att ta sig hit – och om du vill ta en tur ner i Chianti-distriktet.

Via Benedetto da Maiano 11.

* * *

 

Hålet i väggenI Fratellini

I due fratellini

Charmigaste stället för ett billigt glas chianti och en liten macka med mozzarella, parma eller kycklingleverpaté – direkt på gatan i farten på väg till shopping, fotboll eller en utekväll. Stängt lördagar och söndagar i juli och augusti.

Via dei Cimatori 38R.

 * * *

Köttorgienstoria21

Il Latini

Det här är ingen dold hemlighet – snarare en internationellt beryktad turistfälla. Men en turistfälla man gärna fastnar i. Två sittningar per kväll, 19.30 och 21.30, och i princip alltid fullt. Bry dig inte om att be om menyn – beställ en bistecca fiorentina, ta för dig av rödvinet som redan står på bordet och kör bara. Ett envist rykte gör gällande att man inte kan boka bord här, men det är tvärtom nästan ett måste. Har du inte bokat får du vackert vänta ute i gränden, inte osannolikt med ett glas prosecco som hovmästaren bjuder på i och för sig. Stängt måndagar. (Vegetarian? Stryk detta tips helt.)

Via dei Palchetti, 6R.

* * *

 

Trattorian Da-Ruggero

Da Ruggero

Trött på turister efter gårdagens köttfest på Il Latini? Fem minuters promenad upp i backen från den södra stadsporten Porta Romana hittar du den här genuina kvarterskrogen med många stammisar, stora familjer och rejäl toskansk mat. Ett charmigt, genuint ställe att käka långlunch på. Stängt tisdagar och onsdagar.

Via Senese 89.

 * * *

Vinbaren

Le volpi e l’uva

Le volpi e l’uva

Ligger vid ett pyttetorg i stadsdelen Oltrarno nära den berömda bron Ponte Vecchio (där kommer du att hamna vare sig du vill eller inte) men är ändå lätt att missa. Gör inte det. På den här minimala enotecan förvandlas det snabba glaset lätt till en helkväll med sinnesutvidgande ostar, charkuterier och lokalproducerade viner. Stängt söndagar.

Piazza dei Rossi 1.

* * *

AvstickarenFiesole

Fiesole

i den här anrika bergsbyn hittar du de mest hisnande vyerna över Florens och flera bra ställen att käka lunch eller bara ta en espresso på. En given avstickare och lätt att nå med lokalbuss nerifrån stan. Uteserveringen med allra bäst utsikt har krogen La Reggia degli Etruschi.

Via S. Francesco 18.

Jens Stenberg

 

Annons

Dela (14)
Tweeta

Annons


Laddar