Med årets släpp av den minst sagt lovordade serien Chernobyl har världens befolkning åter fått vältras i efterdyningarna av kärnkraftskatastrofen som tog plats 1986 i staden Prypjat i Ukraina.
För den som inte hängt med så kommer här en väldigt kort och koncis sammanfattning: en reaktor på kärnkraftverket Tjernobyl exploderar under en rutinprövning. Den JÄTTEradioaktiva röken sprider sig i atmosfären över västra Sovjetunionen och stora delar av Europa. Människor i närliggande städer evakueras och Kreml förnekar såklart allt när Europeiska forskare undrar varför molnen på hemmaplan blivit giftiga från ingenstans.
Trots att det är olagligt att bo i de radioaktiva uteslutningszonerna som etablerades efter katastrofen finns det ett hundratal människor som aldrig lämnade sina hem – och de som fortfarande bor i områdena är inte direkt oligarker med stående inbjudningar till Micael Bindefeldts utlandsfester.
Därför har brittiska forskare från University of Portsmouth, i syfte att hjälpa människorna på plats, börjat destillera…. radioaktiv vodka?
Forskarna har nu presenterat resultaten från en tre år lång undersökning där de undersökte radioaktiviteten hos grödor som de använder i vodkan i uteslutningszonerna. Och visst hittade de strålningsfyllt spannmål – men i och med att destilleringen reducerar samtliga föroreningar hos den ursprungliga grödan är vodkan säker att dricka.
I destilleringsprocessen har de även använt sig av grundvatten cirka 10 kilometer syd om reaktorn som sprängdes, som enligt forskarna är fri från föroreningar.
Forskarteamet har nu startat ett socialt företag vid namn ”The Chernobyl Spirit Company” för att börja sälja Tjernobylvodkan ”ATOMIK”. Enligt undersökarna ska 75 procent av alla intäkter gå till de påverkade samhällena.
Så, nu: kommer du att våga dricka vodka gjort på radioaktiva spannmål?