Två forskare analyserade över 300 dödsfall i GoT och det här är vad de kom fram till

Nobelpriset i all ära, men det här är riktig vetenskap.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2018-12-12 13:48  |  Lästid: 2 minuter

Att ingen går säker i Game of Thrones står klart för alla som stiftat bekantskap med de sju kungarikena. Åtskilliga av seriens mer eller mindre framträdande karaktärer har fått sätta livet till under de sju hittillsvarande säsongerna. Den flagrant höga dödligheten i Westeros har nu blivit föremål för den akademiska världens intresse.

Det är de två forskarna Reidar Lystad och Benjamin Brown, vid Macquarie University i Australien, som gjort studien Death is certain, the time is not: mortality and survival in Game of ThronesStudien ifråga är en statistisk analys som avhandlar karaktärers sannolikhet att klara livhanken, hur mycket risken att de ska dö ökar ju längre de syns i serien samt på vilket sätt de mest troligt kommer att duka under.

(Supertydlig) överlevnadskurva för viktiga karaktärer i Game of Thrones.

Forskarna undersökte över 300 karaktärer av varierande betydelse för seriens intrig från alla sju säsonger, detta utifrån faktorer som kön, social status, lojalitetsband och skärmtid och hur dessa inverkar på karaktärernas dödlighet.

Den som vill ha karaktärers dödlighet i GoT prydligt nedtecknade i tabeller behöver inte vänta längre.

Studien visade att kvinnor har större chans att överleva än män i Game of Thrones, karaktärer som byter trohetsläger har större chans att undvika döden och – förvånande nog – visade det sig att ju mer en rollfigur syntes i serien, desto troligare var det att denne skulle stryka med. Mindre viktiga karaktärer hade däremot större chans att överleva, även om de samtidigt var mer sannolikt att de skulle vika hädan snabbare.

Totalt dog 186 av de 330 karaktärer som studien följde, alla utom två på grund av diverse krigsskador, överfall, förgiftningar och annat mysigt. Median-överlevnadstiden för en GoT-karaktär är, vet vi nu, 28 timmar och 48 minuter och sannolikheten att en karaktär överlever mer än en timmes skärmtid är 0.86 (exakt vilken sannolikhetsenhet 0.86 betecknar är höljt i dunkel för Caféredaktionen, men densamma kan konstatera att det är en beaktansvärd siffra).

Ett av studiens uttalade syften var ”att ge forskarna en ursäkt” att se om alla sju säsonger innan den åttonde och sista säsongen har premiär i april. Och världen är givetvis tacksam för de två framåtsträvande akademikernas uppoffring i vetenskapens tjänst.

Mer om Game of Thrones från Café!

HBO släpper ny semi-intetsägande teasertrailer till GoT

Här hintar Game of Thrones-skådisen om seriens slut

Game of Thrones-sneakern från Adidas is coming?

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 02:45