Videon alla talar om: Childish Gambinos hårda samhällskritik

Childish Gambino, även känd som Donald Glover, har släppt en ny låt – och med den en musikvideo som skapat stor uppmärksamhet.

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-05-07 12:01  |  Lästid: 1 minut

I tv-serien Atlanta brukar Donald Glover kommentera samhället och samtiden, och hans hiphop-alter ego Childish Gambino är minst lika samhällskritisk. När Glover var gästprogramledare hos Saturday Night Live i helgen valde han att släppa en ny musikvideo som kritiserar vapenvåldet i USA och hur debatten handlar mer om popkultur än de riktiga problemen i dagens USA.

Videon till hans nya låt This is America börjar glatt. Men inom 55 sekunder har Gambino avrättat en man med ett pistolskott i huvudet och det glada tilltal videon började med har förändrats helt. Under videons gång mejar Gambino sedan ner en gospelkör med ett automatvapen medan han dansar sig vidare genom videon som är full av olika referenser där ett exempel är framplockat av en Twitter-användare som ser likheten mellan Gambinos pose vid första avrättningen och en gammal nidbild från Jim Crow-tiden i USA.

Gambino dansar med ett rörelsemönster som för tankarna till Michael Jackson och ser mest lycklig och opåverkad ut medan det i bakgrunden är ett ständigt upplopp.

Ett av de stora samtalsämnena om den här videon är Gambinos kritik där han menar att fokuset i dag ligger på trender, kläder och droger istället för de viktiga frågorna, som bland annat vapenvåld.

I låten kan man höra hur Young Thug sjunger de avslutande raderna och även Quavo från Migos kan man höra med olika inspel. SZA är med i slutet av videon och lade även själv upp en bild på Instagram från inspelningen. Kanske får vi se ett samarbete mellan SZA och Gambino i år?

View this post on Instagram

This is America

A post shared by SZA (@sza) on

Här kan du se den omtalade videon som har fått 15 miljoner visningar på bara några dagar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-05-09 09:44