5 politiska musikvideos som fått världen att reagera

I helgen släppte Childish Gambino en musikvideo som folk inte kan sluta prata om – precis som de här fem låtarna med tillhörande videos, från Sverigedemokraterna till Wall Street.

Mikael Holm  |  Publicerad 2018-05-07 16:56  |  Lästid: 2 minuter

Alla pratar om Childish Gambinos musikvideo till låten This is America sedan den släpptes i helgen, men det är långt i från den första politiska musikvideo som fått stor uppmärksamhet genom åren. Vi har gjort ett urval och presenterar här fem andra musikvideor som det verkligen snackades om när de kom.

5 politiska musikvideos som väckte stor uppmärksamhet

M.I.A – Born Free

M.I.A’s ganska punkiga låt ackompanjeras här av en musikvideo som visar hur en insatsstyrka samlar ihop rödhåriga män för att sedan låta dem springa över ett minfält. Videon inkluderar ett barn som blir avrättat genom ett skott i huvudet och flertalet personer som blir sprängda i bitar. Vi varnar såklart för grafiskt innehåll.

Rage Against the Machine – Sleep Now in the Fire

Rage against the machine ockuperade Wall Street innan att ockupera Wall Street blev coolt. Låten och videon gjordes som en protest mot den girighet som Wall Street och politiker stod för. Bandet kallades till och med av en republikansk politiker för “Anti familj och för terrorism”.

J. Cole ft TLC - Crooked Smile

I Crooked Smile-videon spelar J.Cole en marijuana-dealer. Man kan se honom gömma drogerna i sina sneakers samtidigt som han bakar en tårta till sin lillasyster som fyller år. Senare får man se hur J.Cole med familj firar lillasysterns födelsedag och sen sover de över. Samtidigt ser man en insatsstyrka göra sig redo för att bryta sig in i hemmet.

De arresterar J.Cole men skjuter samtidigt hans lillasyster till döds av misstag. Videon är tillägnad Aiyana Stanley-Jones som blev ihjälskjuten under liknande omständigheter bara 7 år gammal. I slutet står det också "Snälla, tänk över ert krig mot droger".

Kartellen ft Timbuktu - Svarta Duvor & Vissna Liljor

Timbuktu rappade om att Jimmie Åkesson skulle bli slagen gul och blå och upphissad i en flaggstång och Sebbe Staxx sjunger att han skulle ha lagt tre SD-politiker i koma om han hade varit med i den uppmärksammade järnrörsskandalen. Både budskapet och språketbruket debatterades flitigt när låten och videon släpptes – om än inte i världen som rubriken på artikeln säger, men i snart sagt hela Sverige.

Kendrick Lamar - Alright

Kendrick Lamar ryggar inte undan för att ta politisk ställning och i Alright rappar han om den polisbrutalitet som är vardag för afroamerikaner. Refrängen har till och med blivit en slagramsa för människorättsaktivisterna i Black Lives Matter.

Mer på samma tema från Café:

Videon alla talar om: Childish Gambinos hårda samhällskritik

Donald Glover: "Obama eller Trump ingen skillnad för de allra fattigaste"

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 12:58