Annons

Chockbeskedet: Nu blockeras Skam för tittare utanför Norge

Fredagen den 13:e är här – och nu blockerar NRK tv-serien Skam för alla som inte befinner sig i Norge. (Nej, vi kødder ikke!)

Nanna von Knorring

nrkskam_geoblock

Foto: NRK

Fredagen den 13:e är en otursdag för alla Skam-fans som inte är bosatta i Norge.

Från och med i dag påbörjar NRK arbetet med att geoblockera alla klipp och avsnitt av succéserien Skam, vilket innebär att endast personer inom Norges gränser kommer att kunna ta del av materialet.

Annons

Bakgrunden till geoblockeringen är att musikbranschen i Norge menar att avtalen som ingåtts gällande musiken i serien inte har tagit höjd för den internationella succé som tv-serien blivit. IFPI, som är en organisation för skivbolag, har nu krävt att alla klipp i NRK:s spelare samt på NRK P3:s Skam-sida ska geoblockeras.

Gilla Cafe.se på Facebook

Skam producerades för den norska publiken samt för norrmän utomlands och därför översattes serien exempelvis endast till norska i NRK:s spelare.

– NRK har rätt att publicera innehållet till norrmän i Norge och utomlands, och skivindustrin reagerar nu på att för många andra ser på det utan att NRK har betalat för internationella sändningsrättigheter, säger Kari Anne Lang-Ree, NRK:s advokat till P3.no.

De tre första säsongerna av Skam har SVT köpt in och de kommer fortsatt att vara tillgängliga för svenska tittare via SVT Play. Hur det blir med säsong fyra, som väntas komma till NRK i vår, är oklart. Svenska tittare kan bli tvungna att vänta tills SVT köper in säsongen.

– Det är oklart om den fjärde säsongen kommer att kunna visas i Sverige, säger Kari Anne Lang-Ree, advokat på NRK till SVT.

P3 skriver att NRK för en dialog med musikbranschen och hoppas på att hitta en lösning. I ett meddelande till sina besvikna internationella fans skriver NRK följande:

”We want to thank our international fans and followers who have embraced «SKAM». We are blown away by your dedication – it is something we never expected. That is why it hurts to tell you guys that due to a necessary clarification with the music right holders, «SKAM» will until further notice not be available outside Norway. We are working hard to figure out how to solve this issue so that the fans can continue to enjoy «SKAM» from where they are. Thank you for your patience and dedication. Alt er love. <3”

Annons

Dela (1.05k)
Tweeta

Annons


Laddar