Strandberg: 3 popkulturella tips för gråa februari

Cafés Jonas Strandberg handplockar det bästa ur populärkulturen just nu.

Jonas Strandberg  |  Publicerad 2024-02-15 15:21  |  Lästid: 2 minuter

Cyklopernas land (kulturprogram, SVT)

Foto: SVT

SVT:s kulturbevakande Cyklopernas Land är det tv-program som varje vecka gör mig absolut gladast och så har det varit ända sedan starten 2021. Det är skarpt och slappt på samma gång med en riktigt bra uppsättning panelmedlemmar vars skiftande kemi gör avsnitten extremt oförutsägbara. Och klippningen har en imponerande komisk timing. Ett roligt och opretentiöst kulturprogram med en rastlös, avig energi som alla borde se. Programledaren Christopher Garplind och hans kollegor ska verkligen vara stolta över Cyklopernas land.

The Writing Retreat (bok)

Denna löjligt spännande roman är förvånansvärt lite omskriven i Sverige, trots den välförtjänta statusen som New York Times Bestseller. Jag tog en öl med en av mina bästa boktipsarkompisar Helena som stack åt mig den här och sa ”Den här kommer du verkligen gilla.” När jag kom hem läste jag den i princip helt och hållet utan avbrott. Tempot är ständigt uppväxlande, från början till slut. Boken är en berättelse sprängfulla av vändningar och överraskningar runt precis varje hörn.

Vi följer en grupp unga kvinnliga författare som väljs ut till en workshop hemma hos en excentrisk skräckförfattare som bor i ett svårt gotiskt hem en bra bit från närmsta granne. Plötsligt börjar en del kusliga grejer hända i huset och mer vill jag egentligen inte avslöja, utan att spoila. Men gillar du Stephen Kings Misery är The Writing Retreat absolut för dig.

När jag slagit igen boken skrev jag till Helena och frågade vilken av författarens andra böcker hon rekommenderade. Då fick jag det hjärtekrossande svaret att detta var Julia Bartz debutroman. Det är sinnessjukt imponerande.

The Greatest Night in Pop (dokumentärfilm, Netflix)

Saknaden efter utmärkta Hitlåtens historia dämpades för en stund när Netflix släppte den ambitiösa dokumentären om tillkomsten av We Are the World. Dels är det sjukt att den spelades in direkt efter en lång gala som låtskrivaren Lionel Richie dessutom var programledare för. Dels är det fantastiskt mysigt att se det stora gänget megastjärnor till soloartister sammanfösta i ett litet rum och tvingas sjunga inför varandra, utan separata sångbås.

Scenerna med den svårt introverte och osäkre Bob Dylan är vad som lyfter The Greatest Night in Pop det där extra snäppet. Hans prestationsångest är djupt rörande och filmen sätter honom i ett så sårbart sammanhang att man verkligen ömmar för honom. Den fanns dock en lös tråd man lämnades med när eftertexterna rullade. I denna samling av världens kändaste popartister... Vad i hela världen gjorde Dan ”Ghostbusters” Aykroyd där?


En andra åsikt

Feud: Capote vs The Swans (tv-serie, HBO Max)

Foto: HBO Max

Ryan Murphy, mest känd för serierna Nip/Tuck och American Horror Story, har lyckats extremt väl med denna förtjusande stiliga miniserie om hur Truman Capote skjuter ut sig ur New Yorks societet på 70-talet. Tom Hollanders rollprestation som Capote är sylvass och tangerar Philip Seymour Hoffmans starka dito i filmen Capote. Snyggaste serien sedan Mad Men?

/Joakim Almén

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-02-15 15:21