Claes Hellgrens 18 mysroligaste pappacitat i Sveriges handbollssuccé

Sverige i handbolls-VM över en frilagd Claes Hellgren

”Darj har ju fått så mycket chanser att han knappt vet om att det är möjligt att få så här mycket möjligheter.” Sveriges pappamysigaste kommentator Claes Hellgren hade show när Sverige vann mot Qatar i kvartsfinalen i handbolls-VM.

Joakim Almén | Foto: Getty  |  Publicerad 2021-01-28 11:39  |  Lästid: 4 minuter

Alla som gillar sport har sin favoritkommentator. Kanske gillar du Roberto Vacchi och Anders Adamsons poddliknande snack om cykel och ditten och datten under en fem timmar lång linjeetapp mellan Vierzon och La Creusot i Tour de France. Kanske gillar du Glenn Strömbergs stångande ”uääääähh”-skrik i precis alla fotbollsmatcher eller varför inte Staffan Lindeborgs fenomenala tajming under OS-simningarna.

Oavsett favoritkommentator finns det en som slår den samlade svenska kommentatorstyrkan agahårt på naglarna vad det gäller målande språk, referenser och – framförallt – pappamysighet. Han har (eventuellt) gjort fler handbollsmästerskap än Sven ”Plex” Petersson kommenterade Vasalopp och heter Claes Hellgren.

Försök föreställa dig ett handbollsmästerskap utan den unike Claes Hellgren och hans ständige parhäst Robert Perlskog som kommentatorer. Nej precis, det går ju inte.

När Sverige igår kväll gick till semifinal i ett världsmästerskap för första gången på tio år i vad som alltid borde benämnas som världens bästa tv-sport, var den långe ex-målvakten i sin allra bästa ”rolig farsa kommenterar”-form. 

Under kvartsfinalen mellan Sverige och Qatar satt Cafés Joakim Almén med ett leende på läpparna och antecknade Claes Hellgrens 18 roligaste och bästa citat från matchen. Ta rygg!

Kantspringarna Lucas Pellas och Valter Chrintz.

1. ”Det ofattbara är ju att den där Carlsbogård som spelar så mycket knappt varit utvisad i sitt försvarsspel. Han visar upp ett fotarbete som om han vore eh… ah Fred Astaire.”

På mysfarsigt manér är det (nästan) ALLTID gamla referenser som gäller.

2. ”Darj har ju julafton där inne! Han har haft fem lägen på 15 minuter.”

3. ”Jag brukar kalla det korridorer – att korridoren var rätt.”

Om ett typ försvarssamarbete mellan Jonathan Carlsbogård och Andreas Palicka som resulterar i en Palicka-räddning.

4. ”Nej men han tänker så här: Jag går mot vänster stolpe så sticker jag långt. Men den här rackaren skjuter inte långt, han skjuter kort. Han attackerar inte därför han inte hinner komma i zon två på honom.”

Med pappasjälvförtroende förklarar Hellgren varför Palicka sjunker lågt i sitt målvaktsspel.

5. ”Å det är mål säger han! Titta på VAR!”

Precis som många andra pappor där ute är det lite svårt att ta in, och komma ihåg, att en match döms av två kvinnor – och inte två män.

6. ”Å hon står ju ruskigt bra! Vem utav dom då?”

När någon av tvillingdomarna Bonaventura dömer mål, efter videogranskning, fortsätter Hellgren pappatugget. Perlskog slår ut med verbala armar och ber Hellgren att sluta larva sig.

7. ”Det brukar vara Fredric Pettersson, han brukar alltid åka. Nej?! Det är Claar håhåhå.”

Mysigt pappaskrock.

8. ”Den är heeelt underbar! Alltså det utkastet är värdigt Brady. Men alltså ser du inte hur skön den är? Det är touchdown.”

Om ett otrolig Palicka-utkast som resulterar i enkelt kontringsmål från Pellas.

9. ”Dom ögonen. Dom är vinnarögon.”

Om Palickas ögon efter ännu en räddning.

10. ”Åh! Den är inläst, sen är det en atletisk underbar rullning – en sjupoängare på gymnast-VM. Titta här hur han snurrar runt, det är ju för skönt.”

Om Lucas Pellas.

11. ”Det är som en riktigt skön… en riktig skön… slowmotion-bild på det.”

Hellgren är inte klar med beskrivningen av ovan nämnda mål, men hamnar här i farsig tidsnöd och hittar inte riktigt det beskrivande ordet.

12. ”Darj har ju fått så mycket chanser att han knappt vet om att det är möjligt att få så här mycket möjligheter.”

Handsbollsnestorn kanske roligaste sägning under årets handbolls-VM

13. ”Han startade ju säsongen i Kristianstad, nere i Berlin och så får han en upplärning av sir Hans Lindberg, som är en 40-åring med enorm erfarenhet. Han kommer bli hur bra som helst, Chrintz.”

Sir Hans Lindberg.

14. ”När man har så här bra kantspelare, Robert, då får man bredd på spelet och det öppnar upp för Gottfridsson, det öppnar upp för Sandell, det öppnar upp för alla. Det är klassiska saker när det gäller all idrott att få djup och bredd på spelet. Här får man enorm bredd. Det kan man inte säga att KUBA har just nu.”

En teorigenomgång med avslutande punchline.

15. ”Två assist? Jag tycker dom är lite taskiga mot honom. Då tog dom inte den med snöboll på som assist.”

Om ett Palicka-pass med snöboll, alltså hög höjd, som inte registrerats som assist.

16. ”Det är en UTKLASSNING, Robban, det är det.”

Så är bestämt.

17. ”Ja, det ska han göra, han ska till och med krama om sig själv.”

Förbundskaptenen Glenn Solberg ska krama om sig själv efter insatsen.

18. ”Den här killen som sagt var: låt gränsen vara stängd.”

Om Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.

Bonus! ”Det där är solklart regel 7:23!”

Hellgren i en tidigare svensk match under mästerskapet, när motståndarlagets målvakt tydligt står framför markeringen för vad som är tillåtet under ett straffkast.

Sveriges semifinal mot Frankrike sänds i Viaplay på fredag 29 januari. Matchstart är klockan 17.30.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-01-28 13:40