Hoppa till innehåll

Cocktailbaren Tjoget släpper stammisarnas favoritdrinkar på burk

Cocktail på burk på cocktailbaren Tjoget i Stockholm.
Rasmus Blom, redaktionschef på Café Magazine

En av Sveriges – och världens – bästa barer lanserar färdigmixade cocktails på burk. Först ut är populära Milano Spritz, Paloma och Apple Mule.

Som ett stående inslag på den årliga prestigelistan The World’s 50 Best Bars och en lång rad tunga utmärkelser är Tjoget tveklöst Sveriges mest hyllade cocktailbar internationellt. Nu lanserar man konceptet Contraband som gör det möjligt att ta med de prisbelönta drinkarna med sig hem.

”Med Contraband gör vi verklighet av något vi drömt om länge – att ge alla en möjlighet att ta med Tjoget hem. De som inte kan besöka oss får chansen att njuta av en riktigt god cocktail som den smakar när den blandats av några av världens bästa bartenders. Och våra stammisar kan bjuda på sin favoritdrink på förfesten, mellanfesten, eller varför inte efterfesten”, säger Andreas Bergman, en av grundarna till Tjoget.

Tjoget lanserar färdigblandade drinkar under nya varumärket Contraband.

För att inte äventyra Tjogets höga anseende är Contrabands cocktails skapade av samma bartenders, med samma kärlek och lika noggrant utvalda ingredienser som bakom bardisken i Hornstull. Marknaden för färdigblandade drinkar är på kraftig frammarsch – andra hyllade spritproducenter som Hernö Gin och Stockholms Bränneri har slagit in på samma väg – men Tjoget har inte velat hoppa på tåget förrän burkdrinkarna kan leva upp till samma standard som satt Stockholmskrogen på världskartan.

”Vi har skapat något vi verkligen kan stå för, allt annat hade varit otänkbart. Contrabands nya cocktails innehåller inte massa låtsasgrejer, utan bara det bästa som går att tappa på burk”, säger Andreas Bergman.

Först ut är stamgästernas favoritdrinkar: Milano Spritz, Apple Mule och Paloma.

”Vi har lagt ner extremt mycket jobb på att få fram den ultimata Paloman på burk och är väldigt stolta över resultatet. Den smakar precis lika fantastiskt som den gör på några av världens bästa barer”, säger Andreas Bergman om Paloma som består av tequila av högsta kvalitet, tillsammans med lätt kolsyrad soda på röd grapefrukt och med en nypa salt som pricken över i:et.

Tjogets egen tolkning av spritz dök upp på menyn för tio år sedan och har redan blivit en modern klassiker. En italiensk bitter, smaksatt med espressobönor, möter tonic i en blandning som inspirerats av den italienska aperitivo-kulturen. Till Contrabands Milano Spritz är både bitter och tonic speciellt framtagna av Tjoget för att komplettera varandra på bästa sätt. Resultatet är en spritz med lite lägre alkoholhalt, perfekt för soliga eftermiddagar

”Alla älskar ingefära! Det är min erfarenhet efter 20 år bakom bardisken. Ett tag hade vi till och med en drink på menyn som hette ’Nånting gott med ingefära’, eftersom det ändå var det alla gäster bad om. Det var vår mest beställda drink under flera år”, säger Andreas Bergman om Contrabands Apple Mule med ingefära och färskpressad äppeljuice.

Contraband på burk finns tillgängliga i beställningssortiment på Systembolaget.

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Kingmagazine.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.